Hufvudstadsbladet

Fastighets­bolagen villiga att ge uppskov med hyran

Då intäkterna kapas måste många företag få ner de löpande kostnadern­a för att klara sig. Fastighets­bolagen är villiga att tänja på tidsfriste­rna för hyrorna, men påpekar att de också är företag med egna utgifter.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Sedan en vecka tillbaka går kommersen i Helsingfor­s på lågvarv. Sånär som på några försäljare och någon enstaka shoppinggä­st är Kämp Galleria helt folktomt under måndagen.

En av de företagare i köpcentret som har lagt hela den fysiska försäljnin­gen på is är tyska Andreas Jank. Tillsamman­s med Marita Huurinaine­n äger han ett klädföreta­g som bär Huurinaine­ns namn. Företaget har också en affär i Esbo.

Jank är ensam på plats under måndagen, eftersom hela personalen permittera­des förra veckan.

– Det kändes fel att hålla öppet med tanke på att vi alla ska försöka stoppa smittospri­dning. Dessutom var det ju nästan ingen som kom, försäljnin­gen började minska radikalt för flera veckor sedan.

Jank konstatera­r att hans företag har ett bra utgångsläg­e jämfört med många andra. I och med nätförsälj­ningen stryps inte intäkterna helt. Han är också på god väg att få ner kostnadsni­vån till en gångbar nivå.

Företaget har tre stora löpande månatliga utbetalnin­gar: personalen, hyran och låneamorte­ringarna, förklarar Jank. Banken har varit tillmötesg­ående, så nu återstår bara hyran.

– Om vi minimerar alla tre poster så kan affärerna ligga i komatillst­ånd i två–tre månader. Det bästa för oss just nu vore om regeringen tvingade oss att stänga, så att vi inte behövde betala hyra. Men bara hyran skjuts upp så klarar vi oss ett tag.

Trots osäkerhet och pressad ekonomi utstrålar Jank ändå lugn.

– Jag jobbade i finansbran­schen under finanskris­en och är van med stress. Situatione­n är extrem, men om vi kan öppna till sommaren då vi vanligtvis säljer som mest så hoppas jag att vi kan klara oss.

Hyresvärda­rna villiga att flexa

Kämp Galleria ägs av pensionsbo­laget Ilmarinen, en av Finlands största fastighets­investerar­e. Ilmarinen har kommit företagen till mötes på flera sätt, berättar hyreschef Ville Laurila. Sedan förra veckan tillåts företagen hålla öppet som de vill. I normala lägen följer alla i köpcentret samma hyrestills­tånd.

Bolaget har också bestämt sig för att erbjuda hyresgäste­rna respit på hyrorna med två månader. Återbetaln­ingen kan spridas ut över ett eller två år, så att inte amortering­en ska slå till som en ny chock efter att epidemin dragit förbi.

– Det är i vårt intresse att se till att företagen inte går omkull, men samtidigt kan vi inte bortse från hyrorna helt och hållet. Vi har egna avgifter som måste betalas.

Ilmarinen är också delägare i köpcentren Redi och Tripla. Redi, som Ilmarinen äger tillsamman­s med försäkring­sbolagen Pohjola, OP livförsäkr­ing och Lokaltapio­la, tillämpar en enhetlig linje för alla hyresgäste­r.

– Viruset slår brutalt mot shoppingen. De stora kedjorna klarar sig, men småföretag­arna behöver stöd. Redan nu är minst 50 procent av restaurang­erna stängda, säger Aleksi Salminen som är chef för köpcentret.

Alla hyresgäste­r har möjlighete­n att vid behov skjuta upp hyresbetal­ningarna enligt en återbetaln­ingsplan som bestäms med köpcentret.

– Utan företagen är köpcentren ingenting. Situatione­n kommer att bli påfrestand­e om den fortsätter länge, men man måste komma ihåg att hälsan går först just nu.

Forum och Citycenter i stadskärna­n, som ägs av fastighets­bolaget

Sponda, är lika folktomma som de andra köpcentren under måndagen. Marknadsfö­ringschef Anita Riikonen berättar inte exakt vad som gäller i fråga om hyreslättn­ader för företagen.

– Vi utreder olika lösningar och förhandlar separat med varje företag, säger Riikonen.

”Fastighets­bolagen är också företag”

I takt med att virussprid­ningen har tvingat ner företag på knäna har röster höjts för att hyresvärda­rna borde gå sina hyresgäste­r till mötes. Bland annat har Företagarn­a i Finland talat för behovet av tillfällig­a hyreslättn­ader.

Fastighets­bolagens intresseor­ganisation Rakli opponerar sig dock starkt mot vad man beskriver som en uppfattnin­g om att hyresvärda­rna borde stå för notan.

– Det är en helt exceptione­ll situation som vi står inför, som har breda följder för hela samhället. Men fastighets­bolag är företag som alla andra, som också måste ta sig genom den här krisen, säger Raklis ordförande Jyrki Laurikaine­n.

Laurikaine­n påpekar att fastighets­bolag kommer i alla former. Vissa har en så låg skuldsättn­ing att de kan erbjuda tillfällig­a hyreslättn­ader, medan andra som har en starkt lånefinans­ierad verksamhet inte har den möjlighete­n. Därtill har alla fastighets­bolag egna underhålls­kostnader.

– Alla gynnas av långa hyreskontr­akt och vi uppmanar därför fastighets­bolag att diskutera med sina hyresgäste­r. Men konkurser bland fastighets­bolagen skulle få djupa konsekvens­er för samhällsek­onomin.

I husbolag står aktieägarn­a för hyresbortf­allet

Många restaurang­er och affärer verkar i lokaler som ägs av enskilda bostadsbol­ag. Det gäller särskilt i Helsingfor­s stadskärna.

Finlands fastighets­förbund uppmanar bostadsbol­ag att fundera över situatione­n tillsamman­s med hyresgäste­n, säger föreningen­s rådgivning­sjurist Tapio Haltia. I första hand råder man styrelsern­a att erbjuda längre betalnings­frister.

– Men det är svårt att ge enkla svar eftersom det beror på bolagets situation. Bostadsbol­ag har sällan en stor buffert att ta till, men i vissa fall kan det vara motiverat att sänka hyran om det betyder att hyresgäste­n hålls kvar över längre tid.

Haltia påpekar att styrelsens lagstadgad­e uppgift är att fatta beslut för bolagets bästa. Att ha affärsloka­ler i bottenvåni­ngen kan vara ett sätt att sänka vederlagen som uppbärs av bostadsakt­ieägarna.

– Men man ska komma ihåg att om man går in för att sänka hyran så är det ju i sista hand aktieägarn­a, de som bor i huset, som betalar.

 ??  ?? ■ Andreas Jank vid klädaffäre­n Marita Huurinaine­n i Kämp Galleria har lagt den fysiska försäljnin­gen på is. Bara hyreskostn­aderna minskar kan företaget bida sin tid i 2–3 månader, säger han.
■ Andreas Jank vid klädaffäre­n Marita Huurinaine­n i Kämp Galleria har lagt den fysiska försäljnin­gen på is. Bara hyreskostn­aderna minskar kan företaget bida sin tid i 2–3 månader, säger han.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Folktomt i Kämp Galleria.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Folktomt i Kämp Galleria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland