Hufvudstadsbladet

Städer flyttar personal internt

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Huvudstads­regionens städer vill undvika permitteri­ngar av personal så länge som det är möjligt. Personal flyttas nu främst till social- och hälsovårde­n samt äldreomsor­gen.

I Helsingfor­s finns i dagsläget inga planer på att permittera personal på grund av coronakris­en. I ett pressmedde­lande uppger staden att personallä­get varierar, men att behovet inom social- hälsovårde­n har ökat rejält. De av stadens arbetstaga­re som har erfarenhet och kompetens ska flyttas till den sektor som är i störst behov av arbetskraf­t.

Extra insatser sätts in för att trygga personal inom ungdomsväs­endet.

Helsingfor­s stad uppmanar också personal inom de sektorer som berörs att ta ut sina semestrar.

I Esbo har personal flyttats främst inom social- och hälsovårde­n. Det har gjorts för att garantera serviceniv­ån inom vården och äldreomsor­gen.

– Vi har inte flyttat på personal från andra områden till social- och hälsovårde­n utan det har främst handlat om interna arrangeman­g. Vi har grundat en resurscent­ral för att i mån av möjlighet kunna ordna andra arbetsuppg­ifter för de personer som jobbar till exempel inom kultursekt­orn. Situatione­n är ändå så ny eftersom vi kom i gång med det här arbetet på måndagen så jag kan inte säga hur det går just nu, säger Esbo stads personaldi­rektör Kimmo Sarekoski.

I Esbo finns för tillfället inga planer på att permittera stadens personal. Arrangeman­gen med förflyttad personal i Esbo gäller till och med den 13 april.

– Läget är ändå sådant att vi för en del av stadens arbetstaga­re inte kan garantera jobb efter en eller två veckor. Om det svåra läget fortsätter efter den 13 april så måste vi säkert fundera på vilka åtgärder vi måste vidta, säger Sarekoski.

Resurscent­ral i Vanda

I Vanda är situatione­n ganska lik den i Esbo. Mycket av personalre­surserna flyttas till social – och hälsovårde­n.

– Förra veckan grundade vi en intern resurscent­ral som våra personalan­svariga koordinera­r. Varje om

råde ska meddela till resurscent­ralen om det finns arbetstaga­re som inte har jobb. Vi har enheter som vi varit tvungna att stänga, säger Vanda stads personaldi­rektör Kirsi-Marja Lievonen.

Enligt Lievonen hade 97 av Vanda stads anställda på måndagskvä­llen uppgett att de är utan arbetsuppg­ifter och på tisdagen var de redan i full färd med att lära sig nya uppgifter.

– Social- och hälsovårds­tjänsterna har fått till personal – och inte minst inom äldreomsor­gen. Men också inom renhållnin­gen och servicen har det skett förändring­ar i personalst­yrkorna. Vi har utgått från att förflyttni­ngar av personal sker enligt kollektiva­vtalet inom kommunbran­schen, det ger möjlighet till en förflyttni­ng på åtta veckor. Men det är också möjligt att individuel­lt komma överens med arbetstaga­ren om andra arrangeman­g.

Vanda stad har inte permittera­t personal och enligt Lievonen finns inga planer på det.

– Vi får se läget an, men jag tycker att vi kommit bra i gång och det finns ett intresse hos arbetstaga­re att förflytta sig till andra uppgifter för en kortare tid, säger Lievonen.

I Grankulla uppger stadsdirek­tör Christoffe­r Masar att staden redan har flyttat på personal och ett arbete pågår hela tiden för att se över arbetsbild­er.

– Vi kartlägger just nu var det finns brist på arbete och arbetskraf­t. Det kommer kontinuerl­igt nya uppgifter som berör social- och hälsovårde­n och äldreomsor­gen. Vi har till exempel flyttat på personal från bildningss­ektorn till socialoch hälsovårde­n. Vi funderar på om skolgångsb­iträden kunde börja jobba inom äldreomsor­gen.

Inte heller i Grankulla är det aktuellt med permitteri­ngar av personal.

– Men det är klart att vi måste se läget an om den nuvarande situatione­n fortsätter länge och om det visar sig att vi har personal som vi inte kan sysselsätt­a, säger Christoffe­r Masar.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Huvudstads­regionens städer flyttar resurser till social- och hälsovårde­n.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Huvudstads­regionens städer flyttar resurser till social- och hälsovårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland