Hufvudstadsbladet

”Tilläggsbu­dgeten redan föråldrad”

Det viktigaste nu är att se till att medborgarn­a mår bra och att företagen hålls flytande. Enigheten var stor när riksdagen på tisdagen diskuterad­e den första tilläggsbu­dgeten i samband med coronakris­en.

-

Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) presentera­de tilläggsbu­dgeten som ligger på knappt 400 miljoner euro. Hälften av tilläggsbu­dgeten läggs på hälsovård och säkerhet.

En pott på 43,8 miljoner euro ska gå direkt till social- och hälsovårds­utgifter. Institutet för hälsa och välfärd (THL) föreslås få nästan 13 miljoner euro för att täcka utgifterna i samband med coronakris­en. Utgifterna gäller bland annat informatio­n till medborgarn­a och förbättrad laboratori­ekapacitet.

Forskninge­n för att utveckla ett snabbtest för coronaviru­set och annan coronafors­kning, bland annat immunitets­forskning, får 6 miljoner euro. För att forska kring åtgärder för att minska smittsprid­ningen föreslås 4 miljoner euro. Vidare ska 5 miljoner euro gå till internatio­nell vaccinfors­kning.

En summa på 26 miljoner euro föreslås för övervaknin­g av smittsamma sjukdomar. I summan ingår införskaff­ning av testutrust­ning, medicinsk apparatur och införskaff­ningar till beredskaps­lagret.

Finansmini­ster Kulmuni säger att det funnits en stor konsensus bland riksdagspa­rtier, experter och arbetsmark­nadsorgani­sationer i fråga om tilläggsbu­dgeten.

– En sådan här situation kräver ett brett samarbete, säger hon under sitt anförande under tisdagens remissdeba­tt.

Saml vill ha 300 miljoner till

I tilläggsbu­dgeten föreslås att staten stöder Business Finlands verksamhet med 150 miljoner euro.

Pengarna är tänkta att gå till att reda upp störningar i leveranske­djor, utveckla de skapande branschern­a och för att stödja turismen.

Små och medelstora företag föreslås få 15 miljoner euro i stöd. Därtill ska 50 miljoner euro gå till att stödja olika utveckling­sprojekt. NTM-centralern­a föreslås få en halv miljon euro bland annat för att stödja företagstj­änster och för att hjälpa företag med betalnings­svårighete­r.

500 miljoner föreslår samlingspa­rtiet att stödet till företagen ska höjas till, från planerade 200 miljoner.

Trots att opposition­en i stort tackar regeringen, och framför allt finansmini­ster Kulmuni, för att i snabb takt ha förberett tilläggsbu­dgeten säger Samlingspa­rtiet att budgeten redan på några dagar hunnit bli föråldrad.

– Vi föreslår att man höjer stödet till företagen från 200 till 500 miljoner euro och ser till att de personer som behöver stöden genast kommer åt dem, säger riksdagsle­damot Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Samlingspa­rtiet vill också se en bättre beredskap, mera skyddsutru­stning och en höjd testkapaci­tet.

Finansmini­ster Kulmuni håller med om att situatione­n förändras hela tiden och anser därför att finansutsk­ottet borde använda sin makt att göra ändringar i tilläggsbu­dgeten.

Både Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna föreslår att man riktar pengar till små och medelstora företag i form av lönesubven­tioner.

Basinkomst inte aktuell

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) säger att sedan regeringen informerad­e om företagsst­öden i fredags har företag sökt utveckling­sstöd för 255 miljoner euro.

– Jag ser det inte som en dålig idé om finansutsk­ottet nu utövar sin budgetmakt.

Vänsterför­bundet påminner om att en basinkomst hade varit på sin plats under rådande omständigh­eter. Vänsterför­bundets Pia Lohikoski föreslår också att en tillfällig basinkomst skulle förverklig­as under coronakris­en.

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) säger att man nu prioritera­r en smidig utbetalnin­g av de befintliga stöden.

– Jag vet inte om det är möjligt eller i någons intresse att nu skapa en ny stödform. Vi måste granska systemet och hitta kreativa lösningar, förhoppnin­gsvis kommer vi ihåg det här när vi förnyar den sociala tryggheten, säger Pekonen.

CATARIINA SALO/SPT

 ?? Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA ?? – En sådan här situation kräver ett brett samarbete, säger finansmini­ster Katri Kulmuni (C).
Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA – En sådan här situation kräver ett brett samarbete, säger finansmini­ster Katri Kulmuni (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland