Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska resenärer lyckades komma hem

Paret Ellinor Gube och Leif Sevón är äntligen hemma, efter att ha kryssat från hamn till hamn utan att få komma i land.

- ANNIKA HäLLSTEN

När det italienska kryssnings­fartyget Costa Pacifica för tre veckor sedan lade ut från en hamn i Brasilien var resans mål att besöka hamnar på Kanarieöar­na och längs Medelhavsk­usten.

Men coronaepid­emin exploderad­e när halva resan var avverkad och fartyget nekades att ta i hamn på Kanarieöar­na och i Marseille. Hoppet stod till rederiets hemmahamn Genua men också där blev det back.

– Läget var hela tiden ovisst och man visste aldrig vem som bestämde, säger Ellinor Gube, tidigare rektor för Arbis i Helsingfor­s.

Ellinor Gube befann sig, tillsamman­s med sin man Leif Sevón på Costa Pacifica. Paret ingick i en grupp på sammanlagt tolv finländare.

Till sist anlöpte fartyget Roms hamn en timmes resa från stadskärna­n. Därifrån transporte­rades finländarn­a hem. Gube och Sevón landade i Helsingfor­s på tisdagsför­middagen.

500 blev kvar på fartyget

– Hemresan tog 19 timmar men det var helt ok. Vi är lyckliga över att vara hemma, säger Ellinor Gube och berättar att 500 passagerar­e blev kvar på fartyget när finländarn­a fick lämna det.

– Jag tycker lite synd om dem. De sydamerika­nska passagerar­na hade räknat med att få se europeiska städer men av det blev intet.

Kommer du att åka på fler kryssninga­r i framtiden? – Just nu känns det som att det får vara nog men man vet ju aldrig. Jag gillar kryssninga­r eftersom jag älskar havet. Det är skönt att sitta ute på däcket på ett fartyg och läsa.

Ellinor Gube poängterar att det aldrig gick någon nöd på henne och Leif Sevón och att det inte är synd om dem. Däremot är hon lite sur över att Frankrike vägrade släppa i land passagerar­na när fartyget anlöpte Marseille.

– Fransmänne­n var osolidaris­ka. Vi var alla friska och det fanns ingen coronaepid­emi på båten.

 ?? FOTO: PRESSBILD: LOISTORIST­EILYT ?? När Costa Pacifica anlöpte Roms hamn fick de finländska passagerar­na lämna fartyget och åka hem.
FOTO: PRESSBILD: LOISTORIST­EILYT När Costa Pacifica anlöpte Roms hamn fick de finländska passagerar­na lämna fartyget och åka hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland