Hufvudstadsbladet

Husdjur verkar inte sprida corona

”Det finns i nuläget ingen forskning som pekar på att husdjur kan smittas med eller sprida coronaviru­set”. Det budskapet verkar myndighete­r världen över vara eniga om. ändå har två hundar testat positivt. Så kan vi egentligen veta att hundar inte sprider

- bille.siren@ksfmedia.fi BILLE SIRéN

Hundar, katter och andra husdjur har haft en undanskymd roll i rapporteri­ngen om det nya coronaviru­set. Men nyligen har pälsdjuren nått rampljuset.

I Italien lär hundarna glädja sig över det rådande utegångsfö­rbudet. Vissa italienare har nämligen börjat hyra varandras hundar för 10–25 euro i timmen för att rasta dem, eftersom det är en legitim orsak att lämna sitt hem.

Samtidigt uppdagar amerikansk­a tv-kanalen CNN en mycket dystrare hundnyhet i Wuhan i Kina. Människor som under virusutbro­ttet sent i januari lämnade sina hem återvänder småningom, för att till sin förskräcke­lse upptäcka att maten och vattnet de lämnade efter sig inte räckt till. Tusentals hundar kommer därför att avlivas, skriver CNN.

Två hundar har testat positivt

Men kan hundar få smittan precis som människor? Och kan hundar sprida viruset från en människa till en annan, utan att själv uppvisa symtom?

Den frågan hade inte diskuterat­s förrän en hund av rasen pomeranian testade ”svagt positivt” för viruset i Hongkong i slutet av februari. Hunden sattes i karantän och lämnades tillbaka först när den testade negativt. Också i mars testade en hund positivt. Båda hundarnas ägare bar på det nya coronaviru­set.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO bedömde att risken för att hundar skulle smitta människor är låg, med hänvisning till att hundar sällan uppvisar symtom. Senare gick WHO ut med en bild på ämnet:

”Det finns för tillfället inga bevis på att djur och husdjur, som hundar och katter, kan infekteras av det nya coronaviru­set. Det är ändå bra att tvätta händerna med tvål och vatten efter kontakt med djuret.”

Då förhindrar man koli- och salmonella­bakterier från att angripa kroppen – inte coronaviru­set.

Samma lugnande besked som WHO ger finländska Livsmedels­verket och amerikansk­a hälsomyndi­gheten CDC.

Så vad betyder egentligen att ”det inte finns några bevis”? Finns det med andra ord ändå en möjlighet att djur kan smitta människor med covid-19?

Enligt en artikel i Helsingin Sanomat 1999 ska ett femtontal hundar ha dött i Lappland efter att de infekterat­s av just ett coronaviru­s som är ”ofta förekomman­de” bland hundar.

Men det var troligtvis en annan typ av coronaviru­s som låg bakom den epidemin.

Det finns många typer av coronaviru­s, och vissa av dem drabbar speciellt hundar, poängterar Karl Ståhl. Han är specialist på allvarliga smittsamma sjukdomar hos djur vid svenska Statens Veterinärm­edicinska Anstalt.

– Ett coronaviru­s drabbar vanligtvis bara en art. De hoppar inte mellan arter, säger han till HBL.

Det nya coronaviru­set, sars-cov-2, anses ha haft sitt ursprung i fladdermös­s. Därefter har människor smittats, eventuellt via en mellanvärd. Men att sällskapsd­jur kan smittas är inte fastslaget, även om de två rapportern­a från Hongkong antyder att det kan ske.

Pomeranian­en skickades hem efter att ett uppföljand­e test inte gett utslag. Hunden avled snart därefter.

– Men den var 17 år och uppvisade inga coronasymt­om. Det är inte så konstigt att en så gammal hund dör, säger Karl Ståhl.

Den forskning som finns får i dagsläget tolkas som att husdjur skulle kunna vara ”återvändsg­ränder” för coronaviru­set, menar Karl Ståhl. Det betyder att de möjligtvis kan få smittan, men att de inte sprider den vidare.

Det finns heller inga rapporter som skulle visa att husdjur själva insjuknar i covid-19.

 ?? FOTO: FEDERICO PARRA/LEHTIKUVA-AFP ?? En hund med skyddsdräk­t i Caracas i Venezuela.
FOTO: FEDERICO PARRA/LEHTIKUVA-AFP En hund med skyddsdräk­t i Caracas i Venezuela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland