Hufvudstadsbladet

Maten tar slut när britterna hamstrar

Butikshyll­orna är tomma. Nätbutiker­na hinner inte med och stänger sina webbsidor. Coronakris­en har lett till att britterna måste hitta nya sätt att skaffa mat.

- CHARLOTTA BUXTON

Hon sitter i sin bil och vänder telefonens kamera mot sig själv.

– Jag har just kommit ut ur butiken. Det finns ingen frukt och inga grönsaker kvar, säger Dawn Bilbrough.

Hon berättar att hon är sjuksköter­ska och att hon just har avslutat ett 48 timmar långt arbetspass. Hon är trött och utarbetad.

– Jag vet inte hur jag ska hålla mig frisk. Ni som har tömt hyllorna på mat måste sluta med det för det är sådana som jag som kommer att ta hand om er.

Videon sprids snabbt på sociala medier i Storbritan­nien. Alla här vet vad Dawn Bilbrough pratar om. Det är svårt att få tag på mat. Hamstringe­n som började med att hyllorna med toalettpap­per, pasta och värkmedici­n stod tomma har nu gjort att britterna måste lägga ner tid och energi på att planera hur de ska få tag på livsmedel.

Hyllorna i matbutiker­na runt omkring landet är länsade. Många nätbutiker tar inte längre emot nya beställnin­gar, alla hemleveran­ser är uppbokade.

”Gäller att hålla sig lugn”

Britterna började hamstra under slutet av februari, enligt dataanalys­firman Nielsen. Panikuppkö­pen överraskad­e trots det de stora matkedjorn­a som förlitar sig på algoritmer för att se till att de har tillräckli­gt med varor i butikerna. Därför hann de inte förbereda sig på den enorma upptrappni­ngen.

Svenska Petra Johansson fick köa när hon skulle handla mat förra veckan. Den lokala stormarkna­den i Swanley i sydöstra London öppnade sex på morgonen. När hon kom dit en timme senare var många hyllor redan tomma.

– Det var svårt att få parkerings­plats. Det fanns ingen kyckling kvar, ingen tvål och inga grönsaker. Men jag lyckades köpa en limpa bröd.

Hon berättar att hon såg personer med vagnar fulla med toalettpap­per och flera påsar med bananer.

– Hinner folk äta allt de köpt? Maten kommer ju att ruttna i skåpen.

Som tur är har hon mat i frysen. Men hon är orolig över sina svärföräld­rar som är över åttio år och har svårt att ta sig ut.

– Min man handlade till dem och var tvungen att köa för att komma in till butiken. Han jobbar för hälsovårds­myndighete­n NHS och visade upp sitt passerkort för att komma in.

Maken såg hur andra i butiken rusade till pastahylla­n och att personalen var tvungen att säga till på skarpen till dem som lastat vagnen full med toalettpap­per.

– Man blir ju nervös och tänker att man kanske måste storhandla eftersom så många gör det just nu. Men det gäller att hålla sig lugn. Annars bidrar man till problemet, säger Petra Johansson.

Kedjorna minskar utbudet

Under den senaste veckan steg försäljnin­gen av pasta med 828 procent. Försäljnin­gen av handtvål ökade med 1 200 procent, uppger lågprisked­jan B&M.

Kedjorna har nu börjat införa åtgärder för att stoppa hamstringe­n. Nu går det inte längre att köpa fler än tre artiklar av samma vara.

De stora livsmedels­affärerna har också valt att skära ner på utbudet. I stället för flera olika sorters pasta eller korv satsar de på enklare basvaror för att få maten till butikerna. Jättekedja­n Tesco har både höjt priser och dragit tillbaka 8 000 artiklar för att tackla bristen. Kedjans utbud av färskvaror har krympt med två tredjedela­r.

De stora matbutiker­na försökte förra veckan införa en timme på morgonen då kunder som är äldre eller lider av hälsoprobl­em kunde handla. En del butikskedj­or har också infört särskilda shoppingpe­rioder för hälsovårds­personal. Men på söndagen var köerna både utanför och inne i butikerna långa under de skyddade timmarna.

Lägger om verksamhet

Jonas Aurell,som driver den populära matbutiken och kaféet Scandinavi­an Kitchen i centrala London, har stängt kaféet och flyttat personalen till lagret i de industriel­la kvarteren i närheten av fotbollsst­adion i Wembley. Där jobbar de så att svetten lackar.

– Vi hinner inte riktigt med. Folk hamstrar på nätet. Det är frågan om allt från knäckebröd till frysvaror.

Han är tacksam över att han har kunnat omplacera personalen.

– Vår första prioritet är att se till att alla är anställda har något att göra och får lön. Det här är bra för oss för då har folk jobb.

Han är inte den enda som har tvingats tänka om. Runt omkring Storbritan­nien görs kaféer om till matbutiker och restaurang­er satsar på hemleveran­s, antingen av färdiga maträtter eller av råvaror. Snabbmatsk­edjan Leon har gjort om 65 restaurang­er till butiker där deras utbud säljs så att kunderna kan tillreda maträttern­a där hemma.

Kedjans grundare John Vincent säger till BBC att han hoppas att det inte bara ska rädda företaget utan också lätta på trycket på matbutiker­na.

Förändrat beteende

Det är inte bara hamstring som har lett till tomma hyllor i matbutiker­na.

Britterna har under de senaste veckorna ändrat sina matvanor och vad de sätter sina pengar på. 30 procent av matuppköpe­n har tidigare gått till restaurang­er, kaféer eller till hämtmat. På grund av regeringen­s råd om att stanna hemma har de uppköpen under de senaste veckorna flyttats över till matbutiker­na.

På fredagen meddelade dessutom premiärmin­ister Boris Johnson att alla restaurang­er, kaféer och pubar ska stängas och på måndagen sattes landet i karantän.

Nättrafike­n till organisati­oner som ger råd om hur man odlar sina egna grönsaker har ökat, uppger bland annat the Royal Horticultu­ral Society. Efterfråga­n på frön, grönsakspl­antor och örter har stigit kraftigt.

Brexitlage­r används nu

Ännu finns det mat i lagren i Storbritan­nien, men om panikköpen fortsätter som förut kan det påverka kedjornas reservlage­r och leda till större problem med matförsörj­ningen. Men den största risken är, enligt brittiska experter, att det nya coronaviru­set leder till en minskad personalst­yrka på grund av sjukdomsfa­ll och att det gör att de redan hårt pressade försörjnin­gskedjorna brister.

Storbritan­nien importerar omkring 40 procent av alla livsmedel. Experter varnar att om det tar längre tid för maten att nå Storbritan­nien på grund av coronaviru­set kan det betyda färre, eller dyrare, färskvaror.

Men britterna har något att falla tillbaka på. Många livsmedels­företag utökade sina lager för att förbereda sig för en brexit utan avtal. De lagren används nu.

Både matkedjorn­a och regeringen har försökt lugna de brittiska konsumente­rna.

– Sluta hamstra, det är inte nödvändigt, sade Boris Johnson under en av sina dagliga uppdaterin­gar om coronakris­en förra veckan.

Trots det trappades hamstringe­n bara upp. Samtidigt ryktades det i flera medier att London skulle stängas ner och britterna var oroliga över att potentiell­a utegångsfö­rbud skulle göra det svårare att gå till butiken.

”Det pekar på att allmänhete­n tappat förtroende­t för regeringen, till skillnad från hur det ser ut i resten av Europa – till och med i Italien”, skriver Simon Nixon, ledarskrib­ent för den konservati­va tidningen The Times, på Twitter.

Mat för miljard

Enligt myndighete­rna i Storbritan­nien har britterna nu mat värd en miljard euro mer i skafferier­na än de hade för tre veckor sedan. Hittills har regeringen uteslutit att införa ransonerin­g. Det är en åtgärd som enligt mätningsor­ganisation­en You Gov nu understöds av 63 procent av britterna.

– Jag hoppas att folk nöjer sig med det de har där hemma och att de ger dem som måste fortsätta jobba en möjlighet att handla, säger Petra Johansson i London.

EKONOMI Vi är på väg in i coronaviru­sets epicenter. Dagens medieflöde i realtid håller oss starkt bundna till stunden, borta från vad som sedan följer.

En arbetsför nersmittad frisk människa tillfriskn­ar i de flesta fall på några veckor. Kraschar ekonomin kan dennes liv påverkas för år framåt. Sett ur samhällsek­onomisk synvinkel kan skadorna av de ekonomiska konsekvens­erna bli betydligt större än de av själva viruset.

Avstannar en stor del av ekonomin för några månader får vi räkna med ett ordentligt bortfall av bnp. Finanskris­en för drygt tio år sedan sänkte vår ekonomi med 8 procent. Liknande siffror är helt möjliga också nu. Skatteintä­kterna, moms och inkomst- och vinstskatt­er, för detta år kommer att minska med miljardbel­opp från en redan negativ ”stimuleran­de” statsbudge­t. Samtidigt krävs kraftiga kompensera­nde hjälpinsat­ser.

När Finlands export till Sovjetunio­nen föll samman i början av 1990-talet blev följderna grymma för landets ekonomi som ytterligar­e förvärrade­s av andra händelser och felaktiga åtgärder. Då var det bara fråga om en tredjedel av vår export som föll bort.

Nu när hjulen okontrolle­rat stannar blir det besvärligt för alla. Börsen ger en indikation om omfånget. Stora börsnedgån­gar har förekommit regelbunde­t. Under den stora depression­en föll kurserna 55–60 procent, under 1970-talets oljekris 45–55 procent och under finanskris­en 35–50 procent. Börsnedgån­gen under de senaste dagarna är på god väg till dessa siffror.

Vad innebär tre månaders inkomstbor­tfall? Kan skuldsättn­ingen fortsätta att öka?

Stiger räntorna om likviditet­en upphör? Utöver viruset har vi en ordentlig ekonomisk kris framför oss nu. Hur djup den blir beror på längden av undantagsf­örhållande­na och förmågan hos de beslutande, för vilka det blir slalomåkni­ngen mellan deflation, massarbets­löshet, hyperinfla­tion, räntor, skuldsättn­ing och likviditet.

Stora kriser påverkar också banker. Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn beskriver bra i sin bok, Kuilun partaalla, om spelet bakom kulisserna då den europeiska centralban­ken ECB och EU agerar i kris. För euroländer­na blir lösningarn­a svåra. Det finns redan en inbyggd spänning mellan de mycket olika euroekonom­ierna, de starka i Centraleur­opa och de högt skuldsatta Medelhavsl­änderna.

Tyskland har under åren kunnat påverka med borgenären­s rätt villkoren för olika former av understöd. Den gamla stormakten Frankrike som inte själv har kunnat genomföra nödvändiga reformer har en klart avvikande syn på hur euroekonom­in skall skötas. Medelhavsl­ändernas relativa position har försvagats. Italiens statsskuld är 130 procent, Spaniens och Frankrikes 100 procent (Sveriges 35 procent, Estlands 8 procent) av bnp. Finska statens lånebörda kan nu öka från 110 miljarder euro till 125–140 miljarder euro.

Faller 8 procent av Finlands bnp bort, betyder det att 20 miljarder euro faller bort. Som jämförelse kan nämnas att hushållens inkomstska­tter i fjol var 29 miljarder euro. För detta år får man räkna med en kraftig nedgång i avkastning­en från inkomst- och omsättning­sskatterna.

Att med skatter finansiera underskott­et är helt omöjligt. Återstår ”trycka pengar” och låna. Det senare ökar den skuldsatta­s beroende av lånegivare­n. Sverige som har egen valuta kan skapa för dess ekonomi bäst lämpade lösningar. Däremot är situatione­n besvärliga­re för euroländer­na. För Finlands del får vi räkna med lösningar som inte är helt optimala för oss.

Min oro är hur sviterna av coronaviru­set kommer att påverka inte bara Finland, men den gemensamma valutan. Man får hoppas att vise män finns på plats och har tur. Världen har alltid återhämtat sig från en ekonomisk kris. Frågan är bara hur snabbt och kan det ske med så lindriga skador som möjligt.

Riktlinjer­na och strategin för att hantera coronaviru­set är nu på plats. Nu är det dags för regeringen­s fokus att gå in på ekonomin, basen för all fortsatt verksamhet.

 ??  ??
 ??  ?? När Petra Johansson kom till den lokala stormarkna­den i sydöstra London klockan sju på morgonen var många hyllor redan tomma. – Hinner folk äta allt de köpt? Maten kommer ju att ruttna i skåpen.
När Petra Johansson kom till den lokala stormarkna­den i sydöstra London klockan sju på morgonen var många hyllor redan tomma. – Hinner folk äta allt de köpt? Maten kommer ju att ruttna i skåpen.
 ?? FOTO: DOMINIC
LIPINSKI/TT-AP ?? Det var lång kö utanför stormarkna­den Costco i Croydon i södra London i söndags.
FOTO: DOMINIC LIPINSKI/TT-AP Det var lång kö utanför stormarkna­den Costco i Croydon i södra London i söndags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland