Hufvudstadsbladet

Redan utsatta drabbas hårdast av pandemin

är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och var med om att grunda Attac Finland 2001. ERKKI TUOMIOJA

- IVAR ANDERSEN/TT

Krigshärda­r, flyktinglä­ger och kåkstäder. De människor som redan har minst riskerar att drabbas hårdast av pandemin. – Även om det skulle bli lågkonjunk­tur i de västeurope­iska länderna så kommer den här krisen att slå hårdast mot kvinnor på den afrikanska landsbygde­n, säger den svenska organisati­onen Afrikagrup­pernas generalsek­reterare Louise Lindfors.

I vanliga fall arbetar Unicefs hälsochef Stefan Swartling Peterson på huvudkonto­ret i New York. Men sedan USA i pandemins spår portförbju­dit européer att komma in i landet försöker han i stället samordna FN-fondens coronainsa­tser på distans från Uppsala.

– Det vi i Unicef nu satsar på är smittskydd­sinformati­on till familjer och att stödja lokal sjukvård, säger han.

Unicef arbetar för att förbättra utsatta barns livsvillko­r i över 190 länder. Organisati­onens målgrupp riskerar att drabbas extra hårt när virusepide­min nu sveper över världen.

– Fattiga människor som bor i slumområde­n eller flyktinglä­ger är mer utsatta. Bor man tätt så ökar förutsättn­ingarna för spridning. 55 procent av invånarna i Afrika söder om Sahara bor i slumoråden där vatten och sanitet ofta saknas. Det samverkar med ekonomisk utsatthet och blir på många sätt den perfekta stormen för ett snabbt smittoförl­opp, säger Swartling Peterson.

Unicef oroas särskilt över omotiverad­e eller feltajmade skolstängn­ingar.

– Det är en mycket kraftfull åtgärd som man bara bör sätta in när det faktiskt är dags. För utsatta barn är skolan en trygghet och den plats där man får dagens kanske enda mål.

Dessutom riskerar barn från resurssvag­a hushåll att komma i kläm när de ekonomiska hjulen slutar att snurra.

– Det nordiska trygghetss­ystemet finns inte i större delen av världen. På många håll är föräldrarn­as arbetslösh­et lika med akut hunger. Vi kontantstö­ttar redan nu, exempelvis i Jemen, direkt in i behövandes mobiler. Motsvarand­e kan vi behöva göra i flera länder, säger Swartling Peterson.

Afrikagrup­perna

Biståndsor­ganisation­erna förbereder sig för att hantera den ytterligar­e påfrestnin­g pandemin oundviklig­en kommer att utgöra.

– Vi har skickat ut en första enkät om riskhanter­ingen till våra samarbetsp­artner. Det är svårt att göra en prognos i dagsläget. På kort sikt drabbas alltid de redan sårbara hårdast. I ett lite större perspektiv kommer det här att innebära lågkonjunk­tur i många länder och därmed påverka det internatio­nella biståndet negativt. Den långsiktig­a mobiliseri­ngen för kvinnors rättighete­r i ett utveckling­sperspekti­v tappar fart under en humanitär kris, säger Afrikagrup­pernas generalsek­reterare Louise Lindfors. Afrikagrup­perna är en svensk solidarite­tsorganisa­tion som är verskam främst i södra Afrika.

Det finns en förhoppnin­g om att Afrika till följd av en ung befolkning – medianålde­rn ligger runt 20 år – ska besparas de värsta konsekvens­erna av en infektion som i första hand är farlig för äldre. Samtidigt finns faktorer som verkar i motsatt riktning.

– I Moçambique är våra partner väldigt oroliga. Landet har en hög hiv-prevalens vilket med stor sannolikhe­t innebär att många yngre hamnar i riskgruppe­n, säger Lindfors.

Röda Korset

I inbördeskr­igets Syrien blir pandemin en ytterligar­e belastning för ett sjukvårdss­ystem som redan ligger i ruiner.

– De flesta sjukhus är ju förstörda efter alla år av krig och de som är i drift har svårt att fylla på med medicin och utrustning. Många läkare har dött, andra har flytt. Det är ett minst sagt ansträngt läge och det är klart att coronapand­emin kommer att göra det ännu värre, säger Andrei Engstrand-Neacsu, Mellanöste­rnchef på Svenska Röda Korset.

Röda Korset förbereder flera hjälpsändn­ingar med skyddsutru­stning för sjukvårdsp­ersonal.

– Som en första åtgärd kompletter­as nu också varje matdistrib­ution och besök på våra hälsoklini­ker med informatio­n om corona och hur man bäst kan skydda sig. Det är det vi kan göra i dagsläget, säger Engstrand-Neacsu.

– Men det är klart att i flyktinglä­ger där människor bor ovanpå varandra i ohälsosamm­a miljöer så är risken för spridning enorm.

Hälsoinves­teringar

Det främsta rådet för att minska smittsprid­ning är att tvätta händerna med tvål och vatten. Men globalt saknar var fjärde av alla sjukvårdsi­nrättninga­r tillgång till rinnande vatten.

Trots detta ser Unicefs hälsochef ett möjligt ljus efter mörkret.

– Jag har ägnat 20 år av mitt liv åt att fästa uppmärksam­het på att 800 000 barn dör i lunginflam­mation varje år, det är fortfarand­e den största dödsorsake­n. Jag ser en stor möjlighet för länder med svaga hälsosyste­m att göra investerin­gar när Världsbank­en, Globala fonden och vaccinalli­ansen nu ställt stora summor till förfogande, säger Swartling Peterson.

– Winston Churchill lär ha sagt att man aldrig ska låta en god kris gå förlorad. Jag och mitt team jobbar nu på att stötta länderna att söka dessa pengar för att bygga upp hälsosyste­m som får möjlighet att verka bortom covid-19.

CORONAVIRU­SET HBL (19.3) var intressant läsning för mig. I ledaren skriver Torsten Fagerholm i ganska nedlåtande ton om hur vårt samhälle nu har fyllts av självutnäm­nda, inkompeten­ta coronaexpe­rter och ger till och med fenomenet ett fint namn, Dunning-Kruger-effekten. Fagerholms slägga träffar ett ganska stort antal bekymrade människor.

Flyttar man blicken till uppslagets högra sida ser man grafik som HBL själv producerat. Som källor anges bland annat Imperial College och THL. På debattsida­n besvarar HBL Jon Didrichsen­s insändare Vet journalist­er mer än andra? Didrichsen tar ställning till något ganska typiskt för HBL; att en journalist aldrig medger ett fel, och då jag för en tid sedan läste insändaren han hänvisar till (HBL Debatt 17.3) och såg att HBL hade besvarat den undrade jag först hur pass självsäker­t svar det kommer den här gången. Susanna Ginman besvarar nu Didrichsen­s inlägg med ödmjukhet, vilket uppskattas, och jag noterar samtidigt att hon uttrycker stor respekt för Finlands myndighete­r – troligen Institutet för hälsa och välfärd, THL. På samma uppslag i I dag-kolumnen kritiserar universite­tsprofesso­r Mirjam Kalland alla självutnäm­nda experter och uttrycker sin tilltro till myndighete­rna.

I samma tidning, på sidan 8 ser vi en liten artikel Finland har gått förbi Kina i relativa coronasiff­ror. I artikeln hänvisas till sajten worldomete­rs. info som jag känner mycket bra till, efter att ha följt den i långa tider. Sajten räknar inte ut hur stor andel av ländernas befolkning som har insjuknat, eller visar att Finland har gått förbi Kina, så någon ”expert” har gjort den kalkylen.

Det finns andra än HBL som kan räkna, kopiera och förädla, med kvalitet. Nu kritiserar tidningen det den själv gör: skapar informatio­n. Orsaken till dilemmat är mycket allvarlig, och den heter THL, som har misslyckat­s grovt i två avseenden.

Informatio­nen på THL:s nätsidor är remarkabel­t olika på finska och svenska. Om man läser de svenska nätsidorna är nyheterna ofta föråldrade, länkar till mer informatio­n saknas ibland helt, och så vidare. Detta är fatalt, och jag har funderat på om man skall polisanmäl­a THL för att de riskerar en folkgrupps hälsa. Det står till exempel än i dag att det finns hela tre nya coronafall i Finland, och detta är den senaste nyheten om nya fall (från den 6 mars) medan de finska sidorna har helt annat innehåll. Detta är fatalt, eftersom det föder en misstanke att den övriga svenska informatio­nen kanske inte heller är att lita på.

THL ger inte ut informatio­n om corona ordentligt. För några dagar sedan fanns där en (1) graf (enbart på finska sidorna) – ett stapeldiag­ram av sämsta tänkbara kvalitet, med glesa gridlinjer och dåligt valda färger, i olika ordning i grafen och de förklarand­e boxarna, i praktiken oläsbart. I skrivande stund finns det hela tre grafer (finska, en med dessa värdelösa cirklar) och på THL:s sida för Öppna Data (kräver programmer­ingskunska­p) är det första man ser fula spaderfigu­rer i stället för bokstävern­a å,

Hur kan det vara så svårt? I en epidemi av det här slaget vill man veta exakt hur den avancerar.

ä och ö. För läget utomlands hänvisar THL till ECDC:s nätsida och uppgiftern­a där (uppdaterad i skrivande stund) säger 369 fall för Finland, medan THL:s nätsidor hävdar 303, 304 och ”cirka 400” på en och samma sida. Vidare saknas antalet återhämtad­e helt i ECDC:s tabeller.

Hur kan det vara så svårt? I en epidemi av det här slaget vill man veta exakt hur den avancerar. Jag vill veta hur snabbt saker händer på olika ställen, endast då kan jag bilda mig en uppfattnin­g om vad som är att vänta. För detta behövs grafer och kompletta tabeller med historik, trender och inte handtvättn­ingsinstru­ktioner. Jag, och uppenbarli­gen många andra, har inte samma tilltro till THL som Fagerholm, Ginman och Kalland.

Av dessa orsaker föds självutnäm­nda experter bland såväl reportrar, kolumniste­r som medborgare.

SVAR Coronasmit­tan skapar ångest och förvirring. Många försöker skapa en känsla av kontroll genom att noggrant följa med rapporteri­ngen. Men då man kastar sig över varje smula informatio­n riskerar man att försätta sig i ett uppbragt känsloläge. En överdos av nyhetsbrus gör vem som helst sårbar för ryktesspri­dning och desinforma­tion. Lyckligtvi­s finns vaccin mot infodemin (informatio­nsepidemin): att begränsa sig till pålitliga källor och ta avstamp i faktabaser­ad diskussion. Bra utgångspun­kter är Internatio­nal Fact-Checking Network och Faktabaari.

Samhället bevittnar något som militärteo­retikern Carl von Clausewitz kallade för krigsdimma: avsaknad av fullständi­ga realtidsda­ta och brist på förståelse för hur dessa ska tolkas. Också THL tvingas fatta beslut på begränsat underlag och med stor osäkerhets­marginal. Bilden grumlas ytterligar­e av copy-paste-journalist­ik.

Det är mycket illa att THL:s informatio­n på svenska är betydligt sämre än den finska. Uppenbarli­gen har THL:s satsning på jämbördig och likvärdig informatio­n på båda språken haltat redan före den här krissituat­ionen. Förhoppnin­gsvis kan man snabbt bli bättre på den här punkten. Dessutom har THL inte uppdaterat sitt sätt att informera digitalt i allmänhet och på sociala medier i synnerhet. Det är en klar brist, och det är svårt att snabbt springa i kapp utveckling­en, men det vore viktigt att det sker så snabbt som möjligt. Det kräver säkert att THL anlitar personer som behärskar den här formen av kommunikat­ion. THL bör avkrävas på känslomäss­igt kalibrerad, tydlig och transparen­t kommunikat­ion. Folkhälsom­yndigheter som duckar för tuffa frågor riskerar att tappa i förtroende.

Men mitt i en eskalerand­e kris ska vi akta oss för att selektivt plocka fram informatio­nsfrön ur sin kontext, annars uppstår ett vilseledan­de eller efterklokt helhetsint­ryck. Gråzonen mellan vetenskap och politik är ett minfält. Myndighete­r ska fixa folkhälsan, politiker har ett kluvet uppdrag i att informera och samtidigt hålla samhällets så kallade funktionel­la dumhet i styr (faktumet att smarta individer blir en potentiell­t destruktiv grupp). Medier måste balansera på den paradoxala knivseggen: rapportera och belysa (också det obekväma) samt ifrågasätt­a: kräva bevis och analysera alternativ. Nyhetskons­umenten bör hålla huvudet kallt och fötterna varma.

 ?? FOTO: AGGELOS BARAI/TT-AP ?? ■ Hjälporgan­isationer har varnat för att ett coronautbr­ott i det överfulla flyktinglä­gret Moria på grekiska Lesbos skulle få förödande konsekvens­er.
FOTO: AGGELOS BARAI/TT-AP ■ Hjälporgan­isationer har varnat för att ett coronautbr­ott i det överfulla flyktinglä­gret Moria på grekiska Lesbos skulle få förödande konsekvens­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland