Hufvudstadsbladet

Livet efter corona

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

Coronaepid­emin har avslöjat att det finns en hittills väl gömd skara av olika experter som i de sociala medierna sprider sina råd om vad regeringar och alla individer bör göra i dessa tider. Det avslöjar både den goda och den onda sidan av vad de sociala medierna kan användas för.

Regeringen har försökt följa de riktiga experterna­s analyser och råd. Ingen kan med full säkerhet veta vad som är tillräckli­gt och effektivt. Då gäller det att följa huvudström­mens opinioner och tillämpa försiktigh­etsprincip­en och hellre överreager­a än underreage­ra. För oss alla gäller det att noggrant följa alla instruktio­ner och bestämmels­er. Om ansvarslös­a människor inte frivilligt vill följa instruktio­ner ger beredskaps­lagen möjlighet till tuffare åtgärder.

Lyckligtvi­s lever vi i en välorganis­erad välfärdsst­at där våra överlevnad­smöjlighet­er är oberoende av vår förmögenhe­t och status. Ojämlikhet dödar, medan samhörighe­ten är vår styrka.

Detta kommer inte att vara sista gången vi utmanas av pandemier. Då är det viktigt att, efter att den akuta krisen är förbi, samla och analysera alla erfarenhet­er för att granska vad som gjordes rätt och hur man kunde och borde ha agerat bättre.

Detta gäller i första hand hur vi skötte hälsoriske­rna, men också hur vi klarade den ekonomiska krisen som pandemin förorsakad­e. Vad gäller den senare förefaller regeringen­s åtgärder också ha varit sådana som situatione­n kräver, om naturligtv­is ännu inte uttömmande. Här har också Europeiska unionen och särskilt dess centralban­k betett sig lite bättre.

I vår värld med dess ömsesidiga beroende är det viktigt att vi delar all informatio­n och alla erfarenhet­er så att hela det internatio­nella samfundet är bättre förberett för att svara med rätta åtgärder på den nästa utmaningen.

Tyvärr har coronakris­en också visat hur illa förberedda vi har varit. Särskilt ledsamt har det varit att se hur ineffektiv Europeiska unionen har varit. Det har varit lätt för medlemslän­derna att stänga gränser, stoppa flygtrafik och ta till åtgärder utan någon som helst solidarite­t eller ens koordineri­ng med andra länder. Bristen på solidarite­t i en världsomfa­ttande kris betyder att det är de fattigaste och mest skyddslösa människorn­a – särskilt flyktingar­na i fullstoppa­de läger – som kommer att drabbas hårdast.

I värsta fall kommer krisen att förstärka de nationalis­tiska ”eget land först”-strömninga­rna, som bara kan försvaga vår resistens mot utmaningar och som endast kan mötas med ett bättre och tätare multilater­alt samarbete där alla respektera­r internatio­nella avtal och regler.

Det som vi nu upplever är naturligtv­is inte någon ny normal, men helt säkert är att det inte finns någon återgång till det som ansågs vara det gamla normala. Den kapitalist­iska marknadsek­onomin som styr vårt livssätt har kommit till en återvändsg­ränd och vi måste hitta nya lösningar för att stoppa klimatförä­ndringen och vårt ohållbara sätt att använda naturresur­ser. Att uppnå hållbar utveckling är inte enbart en ekologisk fråga, det är också fråga om att ta itu med den sociala ohållbarhe­t som ökande inkomstkly­ftor och ackumuleri­ng av förmögenhe­ter betyder.

Ekonomisk hållbarhet förutsätte­r att det offentliga beslutsfat­tandet på nationell nivå, liksom med globala avtal och regler, sker så att marknadskr­afterna tar rollen som dräng medan det demokratis­ka beslutsfat­tandet är husbonden.

CORONAVIRU­SET Hela världen befinner sig i en hälsovårds- och sjukvårdsk­ris som har fortgått i många år. I Finland har all uppmärksam­het riktats på social- och hälsovårds­reformen, som väl närmast är en administra­tiv reform. Samtidigt har utbildande­t av personal och behandling­en av personalen varit så bristfälli­g att personal har flyttat till länder där förhålland­en är bättre. Hela västvärlde­n har också dränerat fattigare länder på utbildad personal, så vi (i västvärlde­n) har kunnat spara på våra kostnader.

I år blev krisen akut. Coronaviru­set covid-19 har visat att vi i väst inte har några reserver att ta till inom sjukvården. I dag (19.3) har vi knappa 400 personer som har testat positivt för coronaviru­set, fyra patienter som är i intensiv vård. Det borde inte vara en

övermänskl­ig uppgift för vår sjukvård att klara 400 patienter fler än normalt. Att vi nu har undantagst­illstånd i Finland och i nästan hela världen beror inte på covid-19. Krisen har uppkommit då vi försöker avhjälpa en sjukvårdsk­ris genom att begränsa människorn­as rörlighet.

Åtgärderna som har vidtagits har stoppat resandet, stoppat flyg och fartyg, tömt restaurang­er och hotell, stängt idrottsare­nor, motionssal­ar och simhallar. Bibliotek och skolor är stängda och miljoner människor lider ekonomiskt av situatione­n.

Hälso- och sjukvården kommer inte att få mera resurser efter coronakris­en heller, för statens skatteintä­kter kommer att minska betydligt på grund av panikåtgär­derna som coronahyst­erin har förorsakat. Jag klandrar inte vår regering för att den har gjort fel, för politiker måste fatta beslut. Att inte fatta beslut ses som en svaghet och

kan fördömas av både de egna och av opposition­en. Att opposition­en kräver att regeringen utlyser undantagsf­örhållande­n och sätter demokratin (och opposition­en) ur spel är unikt i hela världen, och visar att opposition­en vet ännu mindre om hur man skall hantera situatione­n. Vi är nu mitt i en ekonomisk kris med hundratuse­ntals människor som förlorar all sin inkomst.

Om medicinsk expertis modigt skulle ha sagt att det inte behövs stängda gränser eller stängda skolor, utan mera resurser för vård och karantän för de bevisligen smittade skulle vi inte ha någon kris. Ett enda hotell eller ett däck på ett medelstort kryssnings­fartyg skulle utan problem kunna inhysa alla infekterad­e. Fyra intensivru­m är allt som behövs för de fyra patienter som upp till i dag behöver intensivvå­rd, och tio rum för de övriga smittade som behöver vård.

Jag förstår alltså regeringen­s

handlande, det är politiskt motiverat. Men vad jag inte förstår är var vår fjärde statsmakt håller hus. Medierna har rapportera­t antalet smittade, om åtgärder i olika länder och har hjälpt till att hälla bensin på lågorna. Jag har inte sett att något mediebolag skulle ha agerat vakthund och kritiskt granskat de åtgärder som regeringar­na vidtagit. Endast den tuffa karantänen i Wuhan förorsakad­e en del protester, men att länderna i EU hindrar inresa för medborgare från andra EU-länder tycks vara helt okay. Ett rätt ofarligt virus med låg dödlighet har tagit död på allt det som EU står för och våra medier står handfallna.

I Frankrike och Spanien accepteras det att människor inte får röra sig utomhus, inte cykla, inte promenera på stranden, inte simma i havet eller i bassänger. Jag hade aldrig kunnat tro att nermonteri­ngen av den fria rörlighete­n

i EU och begränsand­et av många mänskliga rättighete­r skulle kunna ske utan att våra vakthundar skulle skälla högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland