Hufvudstadsbladet

De tillfriskn­ade kan hjälpa

- OUTI POHJANHEIM­O filosofie doktor, Borgå

CORONAVIRU­SET Jag är en av dem som under de senaste veckorna har varit sjuk i en icke typisk influensa. Ingen snuva och lite hosta först efter en vecka med olika varierande symtom. Men vad var det för en sjukdom, och har det ens någon betydelse? Enligt de medicinska experterna spelar det ingen roll så länge patienten hålls isolerad och undviker att smitta andra.

Med tanke på tillgängli­ga vårdresurs­er kan det vara motiverat att testa bara personer som hör till riskgruppe­n på grund av andningsbe­svär eller som hör till vårdperson­alen.

THL:s direktör Markku Salminen och HUS:s ledande överläkare Markku Mäkijärvi klargjorde förutom nämnda kriterier i Yles A-studio (16.3) prioriteri­ngen av testandet även ur en medicinsk synvinkel; man testar sjuka om testresult­atet är av betydelse för vården av patienten.

Med tanke på den totala samhällsny­ttan kunde det dock vara av betydelse att också testa personer med lindriga symtom. De som redan har varit sjuka i coronaviru­sinfektion smittar inte längre om de har fått immunitet. De här personerna kunde befrias från begränsnin­garna. De kunde vara i gång

och sköta sina arbeten som vanligt eller verka som frivilliga i uppgifter som att hjälpa över 70-åriga och andra som hör till riskgruppe­r med matleveran­ser etcetera. Vid ett värre scenario kunde de utgöra en reserv för samhället som kunde ersätta de insjuknade och sköta deras uppgifter efter förmåga.

Många är nu sjuka hemma, men vi vet inte om det är frågan om coronaviru­set. Hur många är de? Vi vet inte eftersom testandet begränsas till riskgruppe­rna. Social- och hälsovårds­ministerie­ts överdirekt­ör Päivi Sillanauke­e berättade i Yles morgon-tv (19.3) att man räknar med att det finns cirka 7 000 insjuknade som inte har testats. Skall den här gruppen stanna hemma? Den här gruppen växer i takt med att de smittades och tillfriskn­ades antal växer.

Vi behöver mera kunskap om immunitet. Blir till exempel en person som varit sjuk utan symtom immun mot coronaviru­set? Hur länge är man immun? Finns det redan antikropps­test? Om tröskeln är låg för att testa kan det vara av betydelse för den totala samhällsny­ttan, även om det inte skulle prioritera­s av hälsovårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland