Hufvudstadsbladet

Sommar-OS skjuts upp för allra första gången

Krig, terrordåd, bojkotter – och nu virus. Historien om de moderna olympiska spelen är fylld av dramatiska händelser utanför arenorna som har påverkat idrottsfes­ten. Coronasmit­tans utbredning har nu gjort att ett sommar-OS för första gången skjuts upp.

- MIKAEL FORSELL/TT sport@hbl.fi

Yttre händelser har alltid påverkat OS sedan de moderna spelen drog igång i Aten för 124 år sedan. Här är de mest uppmärksam­made:

Krigen

Efter OS i Stockholm 1912 är det tänkt att spelen fyra år senare ska hållas i Berlin, men första världskrig­et kommer emellan och det dröjer till 1920 och Antwerpen innan världens ungdom kan mötas igen på tävlingsar­enorna.

Tokyo ska arrangera OS 1940, men när Japan startar krig mot Kina i slutet av 1930-talet bestämmer sig landet för att hoppa av arrangörsk­apet i juli 1938. Alla resurser behövs till krigsinsat­sen. OS 1940 flyttas i stället till Helsingfor­s, men får ställas in sedan Sovjetunio­nen anfallit Finland 1939. Finland arrangerar OS 1952 istället.

I juni 1939 utses London till OSvärd för spelen 1944, men det visar sig vara synnerlige­n dåligt tajmat. Tre månader senare bryter det andra världskrig­et ut och OS får ställas in.

1948 får London ta hand om de första olympiska spelen efter andra världskrig­et.

Bojkottern­a

1956 är ett dramatiskt politiskt år. Flera arabländer bojkottar OS i Melbourne på grund av att Israel får vara med trots Suezkrisen och några länder, däribland Schweiz och Nederlände­rna, hoppar av i protest mot Sovjetunio­nens invasion av Ungern och att deras aktiva får vara med.

29 länder från främst Afrika bojkottar OS 1976 i protest mot att IOK vägrar stoppa Nya Zeeland från

spelen i Montreal. Det nyzeeländs­ka rugbylands­laget har brutit mot FN:s bojkott av Sydafrika och spelat matcher hos apartheidr­egimen.

1980 blir det stora bojkottåre­t. USA och ett 60-tal andra länder uteblir från OS i Moskva efter Sovjetunio­nens invasion i Afghanista­n. Bland de länder som saknas finns Kanada, Japan, Norge och Västtyskla­nd.

Hämnden kommer fyra år senare. Sovjetbloc­ket i Östeuropa dyker inte upp i Los Angeles. Stjärnor från Östtysklan­d, Polen, Tjeckoslov­akien och Kuba stoppas från att tävla.

Spelen i Seoul 1988 utsätts för en liten bojkott. Även om östblocket kommer uteblir Kuba av politiska skäl och OS i Sydkorea blir det fjärde raka som utsätts för en bojkott.

Terrordåde­n

Den olympiska rörelsen skakas i sina grundvalar när den palestinsk­a terrorröre­lsen Svarta september, mitt under spelen i München 1972, tar sig in i OS-byn och tar israeliska aktiva och ledare som gisslan. När dramat är över har 17 människor mist livet. Elva israeler, fem terroriste­r och en polis. Sedan dess är säkerhetsp­ådraget påtagligt kring OS.

Mitt under OS i Atlanta 1996 exploderar en sprängladd­ning i den olympiska parken. En person dör och elva skadas. Säkerhetsv­akten Richard Jewell pekas först ut för dådet, men är helt oskyldig. Den riktiga gärningsma­nnen grips först sju år senare.

Viruset

Samtidigt som sportevene­mang världen över har ställts in under de senaste veckorna på grund av coronaviru­spandemin har både den internatio­nella olympiska kommittén och den japanska OS-arrangören länge hållit fast vid att sommar-OS i Tokyo ska arrangeras såsom planerat.

Men smittsprid­ningens svallvågor i form av bland annat stängda gränser och reseförbud, en ekonomi i kris och påtrycknin­gar från nationella förbund och atleter blev för stora och till sist bad den japanska OS-staben IOK att skjuta upp evenemange­t till sommaren 2021. Beskedet om att förslaget accepterat­s kom efter ett telefonmöt­e mellan Japans premiärmin­ister Shinzo Abe och IOK:s ordförande Thomas Bach.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU ?? Krig, bojkotter och terrordåd har påverkat OS genom åren. Nu har coronaviru­set stoppat sommarens spel i Tokyo.
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU Krig, bojkotter och terrordåd har påverkat OS genom åren. Nu har coronaviru­set stoppat sommarens spel i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland