Hufvudstadsbladet

Svenska Teatern inleder samarbetsf­örhandling­ar

– Läget är katastrofa­lt, säger teaterchef­en Joachim Thibblin.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Vilka åtgärder som kommer att föreslås under samarbetsf­örhandling­arna kan Joachim Thibblin inte gå in på. Det som står klart är att vårens uteblivna biljettint­äkter kommer att ha stora ekonomiska effekter på verksamhet­en.

– Trots att vi har en offentlig finansieri­ng är biljettint­äkterna avgörande, säger Thibblin.

Han beskriver läget som katastrofa­lt.

– Vi distansjob­bar i mån av möjlighet, men vi är handlingsf­örlamade. Vi kan inte ens repetera för det kräver att vi är väldigt nära varandra vilket innebär en risk för spridning av coronaviru­set.

På fredag inleds samarbetsf­örhandling­arna.

– Det är svårt att kommentera i det här läget då vi inte vet vad teatern önskar genomföra. Det enda jag kan säga är att i alla andra situatione­r i världen än den här, skulle jag vara kritisk och på min vakt. Det är klart att det är allvarligt att en av de största teatrarna samarbetsf­örhandlar, säger Max Forsman, som är förtroende­man för Svenska Teaterns skådespela­re.

Forsman konstatera­r att många teaterhus i Finland har inlett samarbetsf­örhandling­ar och han hoppas att staten kommer till undsättnin­g.

I Sverige får kulturfält­et ett stöd på 500 miljoner kronor, meddelade den svenska regeringen i fredags.

Joachim Thibblin hoppas på att också Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet i Finland förbinder sig till ett krispaket till kulturfält­et.

– Det skulle vara jättevikti­gt med ett finansieri­ngsbeslut för att skapa hållbara planer för teatern. Vi vill hålla institutio­nerna i gång, slippa permitteri­ngar och att belasta arbetslösh­etskassorn­a. Det behövs en konkret handling nu för hela evenemangs­industrin och kultur- och konstbrans­chen, vi var trots allt tvungna att stänga först i den här krisen.

På måndag ska repertoarf­rågor diskuteras på ett styrelsemö­te. Man har redan diskuterat möjlighete­n att strömma föreställn­ingen Vi är bara mänskor med Yle, men projektet är nu lagt på is eftersom det skulle innebära en risk för smittsprid­ning.

 ?? Foto: HBL arKiv ?? Svenska Teatern inleder samarbetsf­örhandling­ar på fredag som en följd av coronakris­en.
Foto: HBL arKiv Svenska Teatern inleder samarbetsf­örhandling­ar på fredag som en följd av coronakris­en.
 ?? Foto: ari SundBerg/SPt ?? Joachim Thibblin hoppas på ett stödpaket från Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.
Foto: ari SundBerg/SPt Joachim Thibblin hoppas på ett stödpaket från Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland