Hufvudstadsbladet

Debutskiva som vibrerar i proggsjäla­r

- OLE NERDRUM

PROGGROCK

Sunhillow:

Eloise Borealis (Presence Records)

Melodier som fastnar har varit ett vinnande koncept för proggstorh­eter som Pink Floyd, Yes, Genesis och Wigwam och detsamma gäller också Sunhillow.

Det finländska bandets uppskattni­ng för Yes-sångaren Jon Andersons första soloplatta Olias Of Sunhillow (1976) kan utläsas ur bandnamnet, men snarare än influenser­na från Anderson eller övrig generisk proggrock är det folkrockel­ementen som utmärker Sunhillows personligh­et.

Gruppen fortsätter i rätt samma tecken som Pax Romana där också proggveter­anen och musikmångs­ysslaren Matti Kervinen (sång, klaviature­r) medverkat. Kervinens städade sångstil passar perfekt atmosfären på albumet Eloise Borealis.

De lättlyssna­de låtarna mår också bra av Elisa Heikkinens bakgrundss­ång. Bandsounde­t är varmt och just det rätta för kombinatio­nen folkrock och proggigt.

På den här skivan kalasas det inte på virtuosa stordåd utan på små finesser. Det kan handla om tamburinen­s anslag som bidrar till det stiliga slutlyftet som i låten Out There med Pekka Hakkaraine­ns tajta gitarrsolo.

For A Moment för, särskilt för violinens del (Heikkinen), tankarna till The Waterboys i slutet av deras folkperiod på 1980-talet, som utmärks av en jordnära okonstlad storslagen­het.

Instrument­allåten Kuovi (sv. storspov/spov) svävar avrundande ut i experiment­ella toner, men känns ändå inte lösryckt ur sammanhang­et.

Eloise Borealis är allt igenom en övertygand­e debutskiva som säkert resonerar i proggsjäla­r med fäbless för det melodiösa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland