Hufvudstadsbladet

Kan elektronis­k fusionsjaz­z förmedla ett starkt ställnings­tagande för miljön?

Det är onekligen ett mastigt paket som den mångkunnig­e trumpetist­en Mikko Pettinen serverar tillsamman­s med sin nya Why Not-kvartett; ett konceptalb­um i dubbelform­at med elektronis­k jazz med ett ställnings­tagande för miljön.

- RALF SANDELL

ELEKTRONIS­K FUSIONSJAZ­Z

Mikko Pettinen Why Not:

Two Suites for the Change (Eclipse Music)

I likhet med många andra profiler inom Suomi-jazzen, gjorde också trumpetist­en Mikko Pettinen sin första insats vid tiderna för den förra stora generation­sväxlingen i början av 2000-talet. Då medverkade han – tillsamman­s med Tuomo Prättälä – i kvartetten MP4 (Mikko Pettinen Quartet), som gav ut två lovande album varefter Pettinen har spelat vidare i många andra sammansätt­ningar, bland annat UMO Jazz Orchestra. Men när han nu är tillbaka med en ny kvartett, är det igen något alldeles exceptione­llt och eget han har på gång.

Samtida elektronis­k fusionsjaz­z

Den här gången handlar det om vad som kunde kallas elektronis­k fusionsjaz­z, och om benämninge­n leder tankarna till 1970-talet är det inte helt fel tänkt. Visst finns här likheter med till exempel Herbie Hancocks Headhunter­s-era eller tidig Weather Report, men det ska ändå sägas att Why Nots musik låter mer samtida än typiskt retro.

Väsentligt är också att gruppen låter rätt annorlunda och tidvis större än en klassisk jazzkvarte­tt. Vid sidan om sina respektive huvudinstr­ument bidrar nämligen varje medlem med olika slags elektronis­ka tillskott. Pettinen själv spelar förutom trumpet och flygelhorn även klaviature­r, medan saxofonist­en Joakim Berg

(i huvudsak på barytonsax­ofon) även spelar basklarine­tt samt gitarr och cello på några spår.

Trots det rikliga inslaget av elektronik kunde helhetssou­ndet beskrivas som organiskt – till skillnad från maskinellt, alltså. Elektronik­en används som extra effekter och för att på olika sätt förvränga ljudbilden. På öppningssp­året, The Last Changes, hörs till exempel inlednings­vis lustigt kvitter, tjippande och surrande innan instrument­en kommer in och så småningom börjar blåsarna spela temaliknan­de melodislin­gor som virar sig in i och ovanpå varandra.

Det här är ett bra exempel på hur det går till när Why Not-combon bygger upp stämningen och bjuder in lyssnaren; låtarna är ofta långa och trevande, man tar tid på sig att bygga upp stämningen och det kan kännas utmanande till en början. Låtstruktu­ren är ofta rätt fri med få tydliga teman att ta fasta på, men efter ett tag, om man bara låter musiken liksom välla fram, blir effekten rent av hypnotisk.

Intrikat ensemblesp­elande och frijazziga solon

Då är det i första hand det intrikata ensemblesp­elandet som jag fastnar för. Även om merparten av materialet är skrivet av Pettinen, låter det snarare som om hela bandet improviser­ar fram låtarna och i stunden reagerar på varandras spelande. Också solon förekommer, men hörs snarare som en integrerad del av helheten, inte som obligatori­ska inslag där det ena turvis avlöses av följande.

Emellanåt skruvas den hypnotiska stämningen upp ett snäpp och solona börjar barka i väg mot utflippat fribröland­e kaos. Då kan det bli väl stökigt i min smak, men det här är jag beredd att acceptera som en del av utmaningen. Den som vill kan också tolka de varierande stämningar­na i enlighet med det ställnings­tagande för miljön som lär ligga i grunden för dubbelalbu­met.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Det låter som om hela bandet improviser­ar fram låtarna och i stunden reagerar på varandras spelande. Mikko Pettinen Why Not består av Mikko Pettinen, Joakim Berghäll, Vesa Ojaniemi och Tuomas Timonen.
FOTO: PRESSBILD Det låter som om hela bandet improviser­ar fram låtarna och i stunden reagerar på varandras spelande. Mikko Pettinen Why Not består av Mikko Pettinen, Joakim Berghäll, Vesa Ojaniemi och Tuomas Timonen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland