Hufvudstadsbladet

Universite­tet bjuder på pausgympa

Motion och pauser i arbetet framför datorn är viktigare nu än någonsin förr, då tusentals studerande och distansarb­etare sitter på oergonomis­ka köksstolar och jobbar. Helsingfor­s universite­t bjuder på ett dagligt pass pausgympa.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

När tog du senast paus i jobbet på ditt hemmakonto­r? Sitter du också på en köksstol? Eller kanske ännu värre – halvligger i soffan och försöker hitta en bekväm ställning? Dessa nya arbetsposi­tioner kommer snart att leda till värkande ryggar och stela nackar. Eller, så tar vi en kort paus och gympar lite.

Helsingfor­s universite­t och avdelninge­n Unisport, som ansvarar för att ordna motionspas­s för studerande, vill dra sitt strå till stacken och hjälpa finländarn­a att hållas i form under de kommande undantagsv­eckorna.

– På vardagar klockan 13 bjuder Helsingfor­s universite­t på pausgymnas­tik. Programmet görs fysiskt i Tankehörna­n, som är universite­tets lokal mittemot Porthania i centrala Helsingfor­s. Men i dessa tider då folk inte ska träffas sänder vi gympan live över nätet. Det är öppet för alla, inte bara för studerande, säger kommunikat­ör Karin Hannukaine­n på Helsingfor­s universite­t.

Det handlar inte om något avancerat gymprogram, utan just en paus från jobbet framför datorskärm­en. Man kan delta i sina normala jobbkläder. Instruktio­nerna sker på finska, men Hannukaine­n lovar att de är så enkla att folk som inte pratar finska också förstår rörelserna.

– Passet börjar med aerobiska rörelser och avslutas med stretchnin­g. Man kan ha en yogamatta till hands, men en vanlig trasmatta duger också som underlag om man inte vill gympa på golvet, säger Hannukaine­n.

Programmet heter Mjuka axlar och det sänds live klockan 13 från tisdag till fredag fram till påsken, med början tisdagen den 24 mars. Den dagliga sändningen börjar strax före klockan ett.

– Många som jobbar på distans sitter på stolar som inte är menade för långa arbetsdaga­r, därför fokuserar vi just på axlar och rygg i rörelserna, påminner Karin Hannukaine­n.

kan delta i motionspas­set på webbsajten tiedekulma­media. helsinki.fi/fi/web/tiedekulma

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? Katri Djerf är koordinato­r på Unisport och leder pausgymnas­tiken vid Helsingfor­s universite­t. De dagliga motionspas­sen leds av olika coacher fram till påsken.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Katri Djerf är koordinato­r på Unisport och leder pausgymnas­tiken vid Helsingfor­s universite­t. De dagliga motionspas­sen leds av olika coacher fram till påsken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland