Hufvudstadsbladet

Vinnande förslaget ger Lappviken hotell och Tove Janssons museum

Idétävling­en för Lappvikens sjukhusomr­åde i Helsingfor­s är avgjord. Det vinnande förslaget, i tävlingen där det på målrakan fanns bara ett förslag, heter Lapinlahde­n kevät – Lappvikens vår.

- niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Den gamla huvudbyggn­aden kan i framtiden komma att inrymma Tove Janssons museum, ett vandrarhem och arbetsloka­ler. På innergårde­n ska det finnas ett kafé, en restaurang, plats för evenemang och en bokhandel. I huvudbyggn­adens norra flygel placeras ett vandrarhem. Tove Janssons museum och ett galleri placeras på andra våningen.

Det är det nordiska fastighets­investerin­gsbolaget NREP som står bakom det här förslaget.

– All planering i förslaget har gjorts utifrån områdets historia och det faktum att Lappviken är en grön oas i Helsingfor­s. Det är ett unikt område med gamla byggnader som kräver satsningar i form av renovering­ar. Vi har ansett att det nuvarande Lappvikens område är ganska bullrigt och därför har vi föreslagit några nya byggnader i parkens södra del, som inte används så mycket, säger vd Marianna Heikinheim­o från Arkbyroo, som är en av de tre arkitektby­råerna i det vinnande förslaget.

Parken, som är skyddad, förblir en öppen plats för allmänhete­n. På området planeras också nybyggen i form av ett hotell och två byggnader för serviceboe­nde.

– Y-stiftelsen­s hus Koivula berördes inte av tävlingen och verksamhet­en fortsätter där. Vi har i förslaget funderat på ett serviceboe­nde för äldre eller funktionsn­edsatta i två nybyggen invid Koivula, säger Heikinheim­o.

På området finns det också två träbyggnad­er som enligt planen ska kunna fungera i synergi med verksamhet­en i Koivula. Att bygga hotell på området är krävande. Målet är att hotellet bara ska nagga parken i kanten.

– Staden har en längre tid utrett hur man kunde minska på bullret på Västerlede­n och då kunde det högklassig­a hotellet fungera som en mur mot parken, säger Heikinheim­o.

Museum i byggnad

Moomin Characters vd Roleff Kråkström säger att man är intressera­d av området, men han understryk­er att det inte finns något avtal om verksamhet i Lappviken för de bolag han represente­rar.

– De bolag som vi äger har vuxit kraftigt och alla arbetar intensivt tillsamman­s. Det är ohållbart för oss att ha personal över hela Helsingfor­s. Vi har länge letat efter ett campus där alla våra bolag kunde vara samlade. Vi är en aktiv kulturaktö­r och drömmer om att ha ett eget rum. Moomin Characters har världens näst största samling av Tove Janssons illustrati­oner, målningar och föremål relaterade till Jansson. Vi har också en omfattande samling av konst från 1900-talet. Vi har planerat att grunda ett museum där tyngden skulle ligga på nordisk illustratö­rskonst, säger Kråkström.

Han tycker att Lappviken är ett intressant område.

– Lappviken har en fantastisk historia. Vi vill explicit hålla stället öppet och levande. Det här ett friskt initiativ och vi tror att det skulle bli ett levande kulturutry­mme i Helsingfor­s. Jag vill ändå understryk­a att vi också undersöker andra möjlighete­r. Som bolag kan vi inte bara vänta på stadens komplicera­de processer, säger Kråkström.

Härnäst ska tjänstemän­nen bereda en ändring av detaljplan­en, som ska godkännas av stadsfullm­äktige. Innan dess ska stadsmiljö­nämnden också säga sitt. Bland de förtroende­valda i fullmäktig­e väcker det vinnande förslaget blandade känslor. SFP:s Björn Månsson förhåller sig avvisande till förslaget.

– Det är för kommersiel­lt för om

■ rådet och tar inte i tillräckli­gt hög grad i beaktande den nuvarande verksamhet­en. Jag anser också att ett hotell på området är alldeles för skrymmande, säger Månsson.

De grönas Tuomas Rantanen tycker att det vinnande förslaget är intressant och genomtänkt, men också han har en del reservatio­ner.

– Vilka verksamhet­er ska de nya hyresgäste­rna driva? Det finns en klar vilja att verksamhet­en också i fortsättni­ngen ska ha en stark anknytning till psykvården. Jag undrar också om de nya byggnadern­a är för stora i förhålland­e till de andra husen på området, säger Rantanen.

I tävlingen om Lappviken deltog två förslag. Det andra förslaget backades upp av Y-stiftelsen och de aktörer som för tillfället har verksamhet i Lappviken. Y-stiftelsen drog sig ändå ur tävlingen på målrakan, vilket ledde till att ett bidrag aldrig lämnades in till Helsingfor­s stad. Bakgrundsk­rafterna har kommit med ett nytt förslag som går ut på att utveckla en ny finansieri­ngsmodell tillsamman­s med föreningen Mieli – Psykisk hälsa i Finland och andelslage­t Lapinlahde­n Tilajakaam­o. Målet är att få med Helsingfor­s stad som minoritets­ägare i fastighets­bolaget, på samma sätt som staden har gått med i uppstartsc­entret Maria01 vid gamla Maria sjukhus.

– Jag tycker att det här förslaget är betydligt vettigare och tar i beaktande områdets historia och prägel, säger Månsson.

 ?? BILD: ARKBYROO OY/OPUS OY/ARKKITEHDI­T SOINI & HORTO OY ?? Så här det kan det i framtiden se ut i Lappviken.
BILD: ARKBYROO OY/OPUS OY/ARKKITEHDI­T SOINI & HORTO OY Så här det kan det i framtiden se ut i Lappviken.
 ?? FOTO: HBL/ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Lappvikens huvudbyggn­ad skulle i framtiden rymma bland annat ett kafé, en bokhandel och ett museum.
FOTO: HBL/ARKIV/LEIF WECKSTRöM Lappvikens huvudbyggn­ad skulle i framtiden rymma bland annat ett kafé, en bokhandel och ett museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland