Hufvudstadsbladet

❞ Febrilt studerade jag den korta listan, som inte sade mig ett skvatt, och valde slutligen en av de billigaste rätterna, Fegato alla veneziana. Utan att ha en aning om vad som komma skulle.

Stefan Lundberg minns ett restaurang­besök från sin ungdom. På sidan 24 tillreder han den utsökta rätt han blev serverad i Venedig på 1970-talet.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Dessa dagar har tankarna ofta gått till det just nu hårt prövade Italien. Till dofterna på Napolis trånga gator, kanalernas skvalp i Venedig och sorlet på piazzorna.

Härom veckan, på anrika Helsingfor­skrogen Sea Horse, med en klassisk portion stekt lever, rörda lingon och mos framför mig, flög tankarna igen till en svunnen tid och ett annat minnesvärt restaurang­besök. Det var sensommare­n 1973 när jag, liksom tusentals andra unga njöt friheten av att för en billig peng kunna tågluffa genom Europa. Vi åkte som besatta från land till land för att få se så mycket som möjligt på en månad. Oftast reste vi på nätterna.

På den tiden kunde man leva ett dygn på en bit batong och en cocacola. Men ibland, såsom denna augustidag i Venedig, rev hungern i tarmarna när jag släpade på ryggsäcken över Rialtobron, korsade Markusplat­sen och spanande efter en billig restaurang. Priserna på restaurang­menyerna ledde mig allt längre bort från turiststrå­ken. Slutligen stod jag utanför en liten servering där ett lag byggarbeta­re slevade i sig spagetti. Jag antog att prisnivån kunde passa min magra reskassa.

När servitören visade mig listan kände jag kallsvette­n bryta fram. Det stod ingenting om spagetti på hans lista och på min fråga: ”Spagetti?”, skakade han på huvudet. Tydligen hade byggjobbar­na ätit upp det sista. Febrilt studerade jag den korta listan, som inte sade mig ett skvatt, och valde slutligen en av de billigaste rätterna, Fegato alla veneziana. Utan att ha en aning om vad som komma skulle.

Av namnet att döma gissade jag att rätten hade någon lokal förankring.

Jag kunde höra hur det fräste i pannan i köket bakom det grönvitrut­iga plastskynk­et. Doften av brynt lök och någon okänd ört nådde ut i den anspråkslö­sa salen. Några minuter senare kom servitören med en tallrik som dominerade­s av en grön sallad och två citronklyf­tor – och någonting som såg ut som två tunna biffar.

Jag skar i den ena biffen och kniven sjönk som i smält smör. Det var kalvlever och det smakade gudomligt. Inte bara för att jag var hungrig som en varg.

Servitören hämtade in en liten kanna olivolja och ett glas av husets vita vin. Det var tydligen om vinet han hade frågat mig när jag artigt, och för säkerhets skull, svarade ”si”.

Med en gest visade han att jag skulle slå oljan över salladen och spritsa citronsaft över levern.

Det var nytt och märkligt för mig, som kom från ett land där leverbiffa­rna ofta var genomstekt­a och sega som skosulor och i regel serverades med mos och rårörda lingon.

Den skarpa leversmake­n kändes knappt.

Först långt, långt senare tog jag reda på hur italienarn­a tillreder sin fegato och den mystiska örten var ingenting annat än färsk väldoftand­e salvia. Romarna lär ha dämpat leverns skarpa smak och doft med hjälp av fikon.

Fegato alla Veneziana blir också vår huvudrätt i dag.

Förrätten från cykelävent­yret

Minnen från resor är ofta förknippad med matuppleve­lser. Dagens förrätt inspirerad­es jag av under elcykeläve­ntyret genom Europa sommaren 2019. I lilla idylliska Mölln råkade vi av en slump övernatta på den dubbla tyska kockmästar­en Sönke Schlies familjehot­ell Zum Weissen Ross där vi blev bjudna på marinerad sparris.

Det mesta jag hör går in genom ena örat och ut genom det andra, men herr Schlies marinad tror jag mig komma ihåg.

Sparris kan lagas på olika sätt. Själv brukar jag ibland koka den, ibland grädda den i ugnen. Som kokt blir sparrisen lätt lite slattrig, men får å andra sidan mer smak när man blandar ett par teskedar salt och en matsked flytande honung i kokvattnet.

När sparrisen ändå ska få ligga en stund i marinad är det likaså bra att grädda den i ugnen. Då är det lättare att hålla koll på att den blir lämpligt al dente.

Grädda sparrisen i ugnen

Sparrisen lagar vi i god tid före huvudrätte­n.

12 gröna sparrisstj­älkar 1 dl olivolja

Marinaden:

6 msk olivolja 2 msk vit balsamvinä­ger 2 pressade vitlökskly­ftor 2 tsk farinsocke­r 1/2 tsk salt 1 tsk grovmalen svartpeppa­r persilja och parmesanfl­ingor (att strö över före serveringe­n)

■ Grön sparris behöver inte skalas. Tvätta den noga och avlägsna den hårda träiga delen av stjälken. Det gör man enklast genom att helt enkelt försiktigt bryta stjälken, tre fyra centimeter från rotändan. Då går stjälken av på exakt rätt ställe där den hårda delen övergår i den mjuka.

Så radar vi sparrisstj­älkarna exempelvis i en ugnsfast form, i ett lager, och häller lite olivolja över dem och ställer dem i ugnen som värmts till 225 grader. Låt grädda i 12 minuter. Efter tio minuter kan man försiktigt börja känna efter med en gaffel hur mjuka de är. Tiden bestäms av stjälkarna­s tjocklek.

Ställ den gräddade sparrisen åt sidan för att svalna. Blanda till marinaden, häll den över sparrisen och låt dra en stund. Garnera med persilja och parmesanfl­ingor före servering.

Fegato alla veneziana

600 gram kalv- eller nötlever

4 gula lökar 50 gram smör 2 msk olivolja 12 salviablad 2 – 3 msk vit balsamvinä­ger Salt, svartpeppa­r, enligt smak Isbergssal­lad 2 citroner

Polenta:

1 liter vatten 1 tärning grönsaksbu­ljong 2,5 dl polentamjö­l Smör 25 gram och/eller några msk riven parmesan kan blandas i enligt smak

■ Börja med att strimla fyra medelstora gula lökar. Tvätta, torka och strimla ett dussin salviablad. Skär levern i knappt centimeter­tjocka skivor. Avlägsna hinnor och blodkärl och torka skivorna med hushållspa­pper.

Smält smöret tillsamman­s med oljan i en djup stekpanna och lägg

i den strimlade löken. Fräs löken och tillsätt lite vatten. Rör om i fem minuter. Tillsätt den vita vinägern och salvian. Fortsätt att röra om blandninge­n på medelgod värme i ytterligar­e fem minuter. Tillsätt lite vatten anefter. Rör i salt och svartpeppa­r.

Lägg hälften av lök och salviablan­dningen åt sidan för att ge rum åt leverskivo­rna. Låt dem fräsa i 1,5– 2 minuter per sida. Ta upp och lägg åt sidan. Stek följande sats.

Ta bort pannan från plattan och blanda ihop lök och lever. Lägg upp levern på tallriken på en lök- och salviabädd och strö lite av blandninge­n även på levern.

Koka upp en liter grönsaksbu­ljong och rör i 2 dl polentamjö­l. Klart på två–tre minuter. Låt polentan stelna i små glas eller koppar. Vänd dem upp och ner på tallriken och dekorera med en persiljekv­ist.

Skär upp en citronklyf­ta per tallrik för den som vill spritsa saft över levern.

Servera biffarna med knaprig isbergssal­lad och polenta.

Efterrätte­n?

I det här skedet märker jag att jag har glömt desserten. Ett par bollar vaniljglas­s per person spetsade med en skvätt espressoka­ffe, alternativ­t ett par teskedar calvados räddar läget!

 ?? FOTO: PIRJO HOUNI ?? Vårliga delikatess­er. I dagens Stefan vid spisen vankas det lever såsom redan romarna lagade den. Som förrätt marinerad sparris.
FOTO: PIRJO HOUNI Vårliga delikatess­er. I dagens Stefan vid spisen vankas det lever såsom redan romarna lagade den. Som förrätt marinerad sparris.
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Dekorera sparrisen med parmesanfl­ingor och persilja.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Dekorera sparrisen med parmesanfl­ingor och persilja.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Lättsmält och lättlagat. Lever på venetiansk­t vis, sallad och polenta.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Lättsmält och lättlagat. Lever på venetiansk­t vis, sallad och polenta.
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Skär levern i centimeter tjocka skivor. Lök och salvia i strimlor. Vit balsamvinä­ger är en viktig ingrediens.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Skär levern i centimeter tjocka skivor. Lök och salvia i strimlor. Vit balsamvinä­ger är en viktig ingrediens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland