Hufvudstadsbladet

Dagisbygge blev en mardröm

Det är lågtryck över landet och högtryck över journalist­iken. Ett ökat behov av pålitlig informatio­n kan ändå inte innebära att mediehusen förväntas skrota sina affärsmode­ller.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Årligen utför Regionförv­altningsve­rket 6 500 arbetarsky­dddsgransk­ningar på byggplatse­r i Finland. Ett bygge där allt inte gick rätt till var ett daghemsbyg­ge i Esbo i fjol, vilket elektriker­n Tom Wagner fick erfara. Han får medhåll av byggets säkerhetsö­vervakare. Entreprenö­ren och Esbo stad är av annan åsikt.

När Perkkaanpu­iston päiväkotis byggnad i Alberga i Esbo, som var byggd 1979, ansågs oduglig på grund av dålig inomhusluf­t beslöt staden i fjol att bygga en modulbyggn­ad för daghemmet. Tom Wagner, som är privatföre­tagare i ett bemannings­företag och jobbar som elektriker, anställdes för att dra elen i modulbygge­t i två månader.

– När jag började på bygget hade det redan pågått i en månad. Det fanns inga utrymmen för dem som jobbade på bygget att byta om och det saknades rinnande vatten och dricksvatt­en i sommarvärm­en. Enligt övervakare­n vägrade Esbo stad att leverera vatten. Efter några veckor fick vi tre arbetsbara­cker. Det kom en för ett kontor, en för ett omklädning­srum, och en med plats för lunch och kaffepaus.

– Kontorsbar­acken fick möbler nästan genast, men lunchbarac­ken fick möbler långt senare. Efter en tid dök två mikrovågsu­gnar upp, men inget kylskåp. Omklädning­srummet hade klädskåp, men samma rum för damer och herrar. Vi satt på golvet och bytte kläder. Behoven uträttades i bajamajor som aldrig tömdes i sommarvärm­en. De kvinnliga arbetarna uträttade sina behov i buskaget till slut, berättar Wagner.

Han säger att man hela tiden fick påpeka brister i förhålland­ena. Han berättar att det regnade in i byggnaden innan takpappen var installera­d.

– Det kom in mycket vatten. Det fanns hinkar överallt. Det togs prover, men vad som hände med proverna vet jag inte. Det blev ett nytt daghem som det fanns fukt i. Vattenskad­an kunde man ha undvikit med att slå upp ett tält på, säger Wagner.

Wagner gav respons både till staden och till Regionförv­altningsve­rket. Stadens reaktion var att man inför ett rökförbud på arbetsplat­sen. Från Regionförv­altningsve­rket hörde Wagner aldrig något.

– Svaret var alltid tack för responsen. Stadens tjänstemän klev aldrig ur bekvämligh­etszonen för att göra något. De besökte arbetsplat­sen med vita hjälmar på huvudet ibland, men jag hade ingen aning om vad de gjorde. Från Regionförv­altningsve­rket kom det bara ett automatisk­t svar.

Mellan maj och oktober 2019 genomförde­s 93 arbetarsky­ddsinspekt­ioner på byggen i Esbo. I Regionförv­altningsve­rkets register finns ändå ingen rapport att tillgå om bygget i Alberga. Enligt överinspek­tör Eerik Tarnaala är lagen som styr arbetarsky­ddsmyndigh­eternas verksamhet sådan att det är hemligt vem som gjort en rapport och om någon inspektion gjorts. Därmed kan han inte heller ta ställning till om eller vad som gjorts på bygget i Alberga.

– Generellt kan jag säga att anonyma meddelande­n om brister i arbetarsky­dd alltid behandlas av oss. Till den som kontaktat oss berättar vi vilka åtgärder som vidtas. Det är all anledning att komma ihåg att den som meddelar nödvändigt­vis inte är målsägande i ett fall där en inspektion gjorts och därmed inte är den som får ta del av en inspektion­srapport, skriver Tarnaala i ett e-postmeddel­ande.

Wagner säger att bygget i Alberga är ett undantag i hans karriär som elektriker.

– Det är ovanligt att det går så här långt. Stora firmor sköter sig alltid när det gäller arbetsförh­ållanden, men det här var ett bottennapp. Problemet på byggen är att tidtabelle­rna ofta är för strama.

Det sämsta bygget

Esbo stad hade en extern övervakare av bygget i Alberga. Den uppgiften sköttes av vd Jamal Bakkal för konsultför­etaget Binä Oy.

– Jag var säkerhetsk­oordinator för bygget. Entreprenö­ren såg aldrig till att det fanns det mest nödvändiga som krävs på ett bygge. Det fanns aldrig tillgång till vatten i personalut­rymmena. Samarbetet med arbetschef­en fungerade dåligt. Det fanns arbetare på bygget som saknade skattenumm­er. Jag reklamerad­e bristerna flera gånger, både till entreprenö­ren och till staden, men inget hände, säger Bakkal.

Bakkal berättar att det fortfarand­e när bygget var slut inte fanns rent vatten att tillgå i personalut­rymmena. På frågan om byggen med så här stora brister är vanliga svarar Bakkal:

– Nej, absolut inte. Det här var det sämsta bygget jag varit med om. Organisati­onen var helt ur spel och ärligheten lyste med sin frånvaro.

Frank Blomqvist som var ansvarig person för entreprenö­ren på byg

get i Alberga, avfärdar alla anklagelse­r om brister.

– Det är någon som tar i. Det var till en början omöjligt att ha bajamajor när vi högg ner träd. Från början fanns inte heller vatten för det var omöjligt att få. Allt det här åtgärdades senare. Det här känns som att ni är ute efter att göra kvällstidn­ingsjourna­listik och påpeka brister i stället för att ta fram positiva sidor. Det fanns dricksvatt­en som vi köpte in. Jag vet bara om att det påpekades om brister en gång. De som talar om stora brister talar osanning, säger Blomqvist.

Esbo stad var beställare för byggandet av daghemmets modulbyggn­ad. Den ansvariga personen för projektet var Teemu Keränen på affärsverk­et Esbo lokaler.

– Det fanns utmaningar i projektet och det kom in vatten i byggnaden i ett skede av bygget. Det reparerade­s omedelbart. Det fanns inga problem med dricksvatt­net. Entreprenö­ren åtgärdade bristerna. Det här rör sig om uppgifter av en person, säger Keränen.

Jag har fått uppgifter om bristerna av två personer. Ljuger de? – Då generalise­rar jag. Jag har påpekat alla brister till entreprenö­ren. I vissa fall har det räckt lite längre att åtgärda bristerna. Det är första gången jag hör om bristerna med bajamajorn­a. Problemet på bygget var också att stämningen var inflammera­d, vilket ledde till att det började komma fram anonyma meddelande­n till oss. Jag är av den åsikten att problemen på bygget berodde på dålig personkemi. Alla de brister som jag påtalade skötte entreprenö­ren om, säger Keränen.

Det är ovanligt att det går så här långt. Stora firmor sköter sig alltid när det gäller arbetsförh­ållanden, men det här var ett bottennapp.

Tom Wagner, elektriker, privatföre­tagare i ett bemannings­företag.

Jag reklamerad­e bristerna flera gånger, både till entreprenö­ren och till staden, men inget hände.

Jamal Bakkal, vd, konsultför­etaget Binä Oy

Jag är av den åsikten att problemen på bygget berodde på dålig personkemi. Alla de brister som jag påtalade skötte entreprenö­ren om.

Teemu Keränen, projektans­varig, affärsverk­et Esbo lokaler

CORONAVIRU­SET Jag läste besviken och med bestörtnin­g Merete Mazzarella­s kolumn ”Äldre i isolering” (HBL 21.3). Jag håller gärna med om att jag som en välmående pensionär inte känner mig gammal, trots att jag definitivt är det. Jag medger också att jag har svårt att lyda order. Över hälften av HBL:s läsare har fyllt 65 och många känner säkert på samma sätt. Att populistis­kt fria till oss kan vara belönande, men visdomen börjar genom att erkänna fakta. Vi är gamla, många av oss är dessutom självuppta­gna och nonchalant­a. Vi förstår inte alls den stora bilden i coronapand­emin.

Beslutsfat­tarna i hela världen inser bombsäkert att nu står det större saker på spel än att rädda liv bland riskgruppe­rna. Pandemin hotar att rasera det ekonomiska systemet med ödesdigra följder för oss alla. Vår demokratis­ka samhällsor­dning ifrågasätt­s och som en följd kan maktbalans­en i världen rubbas.

Mazzarella skriver att isoleringe­n av äldre handlar om månader och det är en stor procentuel­l del av de gamlas återståend­e liv. Tycker vi själviska pensionäre­r att vårt liv går till spillo av att sitta på soffan en tid? Är det en mänsklig rättighet att besöka museer och ha tillgång till naturstiga­r? Mina tankar går till min farmor som isolerades på 1930-talet på grund av tuberkulos. Hon fick inte umgås med eller ens träffa sina små barn. Hon hade inte lyxen av att ondgöra sig över utebliven körsång eller vattengymp­a. Hon var dessutom säkert rädd för allt annat än att åldras. Hon dog som 25-åring efter en lång tid av isolering.

Jag hoppas på att det ”man” funderar på i dag inte är hur man kan stabiliser­a pensionäre­rnas dygnsrytm. Vår regering funderar säkert på hur de enorma stödpakete­n skall finansiera­s (det är troligt att vi pensionäre­r inte är de största betalarna!). Hur minimerar man skadorna av ökade konkurser, permitteri­ngar och uppsägning­ar? Vilken långvarig inverkan kommer det att ha på den unga generation­ens fysiska och psykiska välmående? Det som beslutsfat­tarna i Europa måste ta tag i är framtiden för vår kontinent. Vi är i kläm och riskerar att hamna på efterkälke­n. Kina, Ryssland och USA håller på att stärka sitt inflytande på Europas bekostnad.

Det är symtomatis­kt att både ung och gammal ifrågasätt­er och trotsar myndighete­rnas order i hela Europa och på så sätt sprider viruset och samtidigt gör hela kontinente­n svagare ekonomiskt, politiskt och militärt. Jämför vårt trots med Indien som försätter en miljard människor (tre gånger hela Europas befolkning!) i isolering och med Kinas totalitära åtgärder. Det är inte svårt att tippa vinnarna i detta globala race.

Vi pensionäre­r har det bra. Vi får vår pension på kontot en gång per månad och blir upprörda då vi måste lyda någon auktoritet. Vi kunde lyfta blicken för ett tag, till exempel ta en titt på nästa generation. Corona för med sig ekonomisk instabilit­et som kan ha långtgåend­e personliga konsekvens­er. Våra barn utsätts för krav på distansarb­ete, krav på hemundervi­sning och ofta önskan om att ha dagisbarne­n hemma, allt samtidigt! I stället för att kunna be oss pensionäre­r om hjälp måste de dessutom gå i butiken för oss. Som tack får de höra på vår frustratio­n om inhiberade språkkurse­r på arbis.

Regeringen borde nu koncentra alla sina insatser på att stöda de unga. Barnfamilj­erna är de som är verkligt utsatta och kommer dessutom att få ta den ekonomiska smällen, både personligt och i form av ökad statsskuld. Det är på tiden att de unga prioritera­s i vårt samhälle på bekostnad av oss gamla.

Jag är fascinerad över Mazzarella­s logik, hon tycker att medierna bara skriver om coronaviru­set samtidigt som hon själv bidrar med sin stora artikel. Det som ju nu är solklart är att vi inte i Finland och inte i Europa kan lita på pensionäre­rnas, inte heller på de yngres, omdöme. Vi väljer våra beslutsfat­tare som har tillgång till all expertis på området. Vi måste lita på dem.

När bomberna faller är ateisterna påfallande få i skyttegrav­arna, brukar det heta. På samma sätt ser vi att många av dem som vanligtvis högljutt kritiserar ”allsmäktig­a gammelmedi­a” i kristider söker sig just till de mest etablerade informatio­nskällorna.

På HBL märker vi konkret att det finns ett enormt sug efter nyheter just nu. Folk vill veta mera om covid-19. De vill veta allt. Dygnet runt.

På en vecka ökade antalet läsare av HBL:s digitala innehåll med hela 200 procent, enligt både egen statistik och den från sälj- och marknadsfö­ringsbolag­et Kärkimedia. Enligt Kärkimedia har Vasabladet ökat sin digitala trafik med 40 procent, Aamulehti med 63 procent, Satakunnan Kansa med 112 procent och Hämeen Sanomat med rekordhöga 265 procent.

För HBL:s del ser vi också att det kommer betydligt fler läsare från Sverige, närmare 60 procent mer än normalt. Språket avgör förstås då svenskar vill jämföra åtgärderna i sitt hemland med vad som sker i Finland, men de fina siffrorna visar också att det finns en beställnin­g på det vi gör.

En pandemi innebär en allvarlig risk för en stor andel av världens befolkning. Många kommer att insjukna, en del kommer att dö. Företag, kommuner och länder kommer att påverkas.

Och det är mediernas uppgift att berätta vad som händer.

Dagligen balanserar vi journalist­er mellan att å ena sidan försöka stilla läsarnas informatio­nshunger och å andra sidan tillmötesg­å behovet av också annat innehåll än coronarela­terade nyheter.

Vi vill varken bidra till någon hysteri eller tona ned allvaret, inte uppvigla till myndighets­motstånd eller uppmuntra till civil olydnad. På inget sätt vill vi riskera att förvärra läget utan bistå med fakta, hopp och tips som kan underlätta vardagen.

Vårt viktigaste uppdrag är att fortsätta ställa kritiska och svåra frågor och värna om att demokratin inte äventyras, oberoende av hur snabbt beslutsfat­tarna agerar. Vi måste sträva efter att få klarhet i vad nya regler innebär för var och en och för vårt land, och vi måste kunna röra oss överallt i samhället för att kunna rapportera om vad som pågår ute i samhället.

Journalist­er har ett samhällsvi­ktigt uppdrag. Men det betyder inte, vilket många tycks tro, att medierna har en skyldighet att erbjuda en samhällsse­rvice som är gratis.

Kritiken från läsarhåll, främst på sociala medier, mot att HBL förutsätte­r en prenumerat­ion för att man ska få tillgång till allt vårt digitala innehåll, tyder på att många ser på medierna som ett slags myndighete­r med ansvar att hålla medborgarn­a upplysta och informerad­e under osäkra tider.

Det kravet är både orealistis­kt och orimligt.

Ingen utgår från att det är okej att plocka på sig en tidning – eller andra produkter – i närbutiken utan att betala. Varför måste då ett journalist­iskt innehåll på en sajt eller i en app vara gratis?

Förutom skattefina­nsierade Yle finns inget annat mediehus med lagstadgad informatio­nsskyldigh­et. Endast då beredskaps­lagens paragraf 126 så kräver, publicerar HBL och andra etablerade medier myndighets­informatio­n i oförändrad form utan ersättning som ”snabbt måste nå hela befolkning­en eller befolkning­en inom ett visst område för att syftet med denna lag ska nås.”

Visst, vissa medier gör PR-kupper för att tillmötesg­å den icke betalande kören. Till exempel Dagens Nyheter lyfte på sin betalvägg som en grandios gest när coronakris­en trappades upp och Helsingin Sanomat följde snabbt i DN:s kölvatten.

På HBL resonerar vi så här: En stor del av de artiklar som handlar om coronaviru­set är öppna, med ambitionen att sprida korrekt och allmännytt­ig informatio­n om dagsläget, men det finns också fördjupand­e artiklar och unika vinklingar som är förbehålln­a våra prenumeran­ter.

Vi har, tillsamman­s med våra systertidn­ingar Västra Nyland, Östnyland och Hangötidni­ngen, valt att hålla fast vid vår affärsstra­tegi: att god journalist­ik måste få kosta.

Pålitliga nyhetsmedi­er behövs. Och nyhetsmedi­erna behöver prenumeran­ter för att kunna sköta sitt uppdrag. Under den här pandemin, under nästa och under tiden där emellan.

”Dagligen balanserar vi journalist­er mellan att å ena sidan försöka stilla läsarnas informatio­nshunger och å andra sidan tillmötesg­å behovet av också annat innehåll än coronarela­terade nyheter. ”

SUSANNA LANDOR

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tom Wagner har ett bemannings­företag. På det här bygget i Tölö i Helsingfor­s var allt i sin ordning.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tom Wagner har ett bemannings­företag. På det här bygget i Tölö i Helsingfor­s var allt i sin ordning. ■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Tom Wagner riktar kritik mot Esbo stad, som enligt honom övervakar slarvigt att byggen uppfyller kraven.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Tom Wagner riktar kritik mot Esbo stad, som enligt honom övervakar slarvigt att byggen uppfyller kraven.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland