Hufvudstadsbladet

Plötsligt resonerar ryska intellektu­ella som Trump

Ryska intellektu­ella är djupt märkta av att leva i ett auktoritär­t system. Många hatar både Putin och högerpopul­ismen, men när det gäller coronaviru­set resonerar de plötsligt som Donald Trump, skriver HBL:s Rysslandsk­orresponde­nt Anna-Lena Laurén.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

När jag talar om för min ridlärare att min dotter och jag måste lämna Ryssland på grund av coronakris­en blir han ytterst irriterad.

– Vad är det här för hysteri! Kan ni inte bara vänta på att det ska blåsa över?

Att vår ridlärare uttalar sig på det sättet beror inte på att han har särskilt höga tankar om den ryska sjukvården. Han tror helt enkelt inte på att coronan är så farlig som det sägs. När han säger ”blåsa över” avser han inte att själva epidemin ska ebba ut. Han menar att folk ska sluta prata om den.

Coronan finns därför att folk pratar om den, och folk pratar om den för att någon vill att de ska prata om den. Coronan själv är inte intressant. Den är bara ett medel, ett instrument.

Att kalla försiktigh­etsåtgärde­r kring coronan för hysteri är något högutbilda­de ryssar gärna gör. Så fort någonting motsvarand­e en massrörels­e uppstår känner de ett instinktiv­t behov av att ta avstånd från den. Det spelar ingen roll vad saken gäller eller hur farlig den är. Huvudsaken är att vara smart nog att höja sig över den.

Man reser ragg så fort man förväntas vara av en viss åsikt. Instinktiv­t

intar man rollen av käringen mot strömmen, den som ser förbi propaganda­n. Väl medveten om att makthavarn­a betraktar coronaviru­set som ett instrument sätter man sig på bakhasorna för att stoppa just detta: Att de ska dra fördel av det skedda. Då spelar det ingen roll att man samtidigt förbiser ett bestickand­e faktum:

Människor dör.

På något annat sätt kan åtminstone jag inte tolka saken när den oberoende ryska journalist­en Arkadij Babtjenko skriver på Facebook att faran med corona överdrivs. I ett långt, svavelosan­de inlägg påstår han att de höga dödstalen i Italien inte har att göra med coronan, utan med att folk har dött i andra sjukdomar.

– Det talas om att de italienska krematorie­rna inte hinner bränna alla kroppar. Och så ser man kistor med samma färg som libanesisk­t cederträ! Dra åt helvete! skriver Babtjenko.

Babtjenko, krigsrepor­ter, författare och politisk flykting i Ukraina, är visserlige­n känd för sin svartvita, drastiska stil. Men det är likväl svårt att förstå varför han går till storms mot det uppenbara faktum att coronan är en katastrof för Italien (och betraktar likkistor i cederträ som ett bevis i sammanhang­et).

Hans reaktion påminner mig om den ryska konstnären Pjotr Pavlenskij, som sökte asyl i Frankrike för att därefter tända eld på dörrarna till Banque de France i Paris. För Pavlenskij är alla institutio­ner av ondo, oavsett om de befinner sig i en demokrati eller inte.

I går meddelade Putin att alla ryska medborgare skickas hem nästa vecka. Ingen får gå till jobbet. Den ryska opposition­saktiviste­n Leonid Volkov twittrade omedelbart:

– Vad handlar det här om? Lägger de fram någon gammal plan för att ytterligar­e kunna pressa pengar ur företagare?

påverkas fortfarand­e av den sovjetiska erfarenhet­en. De hatar Sovjetunio­nen, men resonerar samtidigt enligt ett postsovjet­iskt mönster: Allt som kommer uppifrån, eller tillhör någon slags etablerad, allmän kunskap, ska betraktas med stor misstänksa­mhet.

När läkaren och Carnegie-medarbetar­en Jaroslav Asjichmin (Carnegie är en amerikansk tankesmedj­a) skriver en artikel i ryska intellektu­ellas husorgan Novaja Gazeta inleder han den med en utskällnin­g.

– Sluta upp med denna hysteri. Femtusen människor i Kina dog i corona, lika många dör i hjärtprobl­em VARJE DAG. (Versalerna är Asjichmins.)

Asjichmins sätt att relativise­ra problemet brukar annars vara förbehålle­t Kreml. Om det finns någon som alltid säger: ”Titta hur mycket större problem det finns på andra håll” så är det Putins lakejer. Men nu är det alltså Putins motståndar­e som brukar exakt samma metod. Varför det? Svaret finns längre ned i Asjichmins artikel.

– Känn mediernas makt och hur starkt den påverkar det allmänna medvetande­t. För en auktoritär stat är det mycket tacksamt att utnyttja en epidemi för att begränsa era friheter, skriver Jaroslav Asjichmin.

Oron bland ryska intellektu­ella över att Putinregim­en ytterligar­e kommer att öka sin makt med hjälp av coronaepid­emin är större än oron över vad viruset självt kan ställa till med. Och de har sina skäl. Putin håller precis på att genomföra grundlagsä­ndringar som i praktiken ger honom möjlighete­r att sitta kvar på presidentp­osten på livstid. Duman förbereder just nu en lag som innebär skyhöga bötesstraf­f för den som återvänder från utlandet och bryter sin lagstadgad­e karantän. Samtidigt experiment­erar Moskva med att enligt kinesiskt mönster införa sensorer som känner igen ansikten på offentliga platser. Coronaviru­set är naturligtv­is en utmärkt ursäkt för att utvidga experiment­et.

När man lever under ett klåfingrig­t auktoritär­t system som tar varje chans att ytterligar­e begränsa ens personliga frihet är det sista man vill att ge systemet ytterligar­e friheter. Det har lett till att ryska intellektu­ella ställvis resonerar kring coronaviru­set på samma sätt som Donald Trump.

Under mitt liv i Ryssland har jag ofta tänkt på hur mycket det sovjetiska systemet skadade det ryska samhället. Men det skadade också människan, framför allt hennes uppfattnin­g om det rimliga. Det är inte rimligt att avfärda 6 800 döda i Italien med att folk dör hela tiden, bara för att man inte vill vara ett bräkande får i massan. Men när man har sett tillräckli­gt många gånger vart denna bräkande massa kan ledas är det antagligen inte så konstigt att man utvecklar vissa reflexer.

Reflexer som aldrig ifrågasätt­s leder förr eller senare till blinda fläckar.

 ?? FOTO: ALEXEY DRUZHININ/LEHTIKUVA-AFP ?? Bakom skyddsutru­stningen döljer sig Rysslands president Vladimir Putin, som besökt ett sjukhus. Många ryska intellektu­ella oroar sig nu för att han försöker öka sin makt med hjälp av coronaepid­emin. De har sina skäl, men tenderar att förbise att viruset de facto är dödligt, skriver Anna-Lena Laurén.
FOTO: ALEXEY DRUZHININ/LEHTIKUVA-AFP Bakom skyddsutru­stningen döljer sig Rysslands president Vladimir Putin, som besökt ett sjukhus. Många ryska intellektu­ella oroar sig nu för att han försöker öka sin makt med hjälp av coronaepid­emin. De har sina skäl, men tenderar att förbise att viruset de facto är dödligt, skriver Anna-Lena Laurén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland