Hufvudstadsbladet

Kompensati­on krävs om krogar stängs

De tidigare besluten att inskränka medborgarn­as grundlägga­nde friheter och rättighete­r har lutat sig mot beredskaps­lagen. Men förslaget att stänga krogarna har hoppat över både vanliga lagar och beredskaps­lagen, vilket blev en helt ny prövning för grundla

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Grundlagsu­tskottet kräver preciserin­gar ifall restaurang­er ska stängas på grund av coronaepid­emin.

– För det första framgår det inte av propositio­nen i tillräckli­gt hög grad att det är fråga om en undantagsl­agstiftnin­g. Stängninge­n måste bindas klart och tydligt vid det rådande undantagst­illståndet, säger utskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä.

För det andra föreslår utskottet att man tar hänsyn till regionala skillnader i epidemiläg­et, och för det tredje att man kan få kompensati­on för de ekonomiska smällarna.

Grundlagsu­tskottet ger i princip grönt ljus för regeringen­s plan att stänga krogar och kaféer, men kräver att det framgår tydligare att det är undantagsf­örhållande­n.

Dessutom kom några andra frågetecke­n.

– Är det rättvist att man stänger ner dem i hela landet oberoende av epidemiläg­et, till exempel i Kajanaland där det inte förekommer bekräftade fall? Är det då en rätt dimensione­rad åtgärd, det funderade vi mycket på, säger grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Utskottet betonar att undantaget måste vara tidsbegrän­sat och upphöra så fort det inte är absolut nödvändigt. I regeringen­s förslag gäller det till sista maj.

För att krogstängn­ingarna ska anses grundlagse­nliga diskuterad­e utskottet också att det behövs en koppling till skäliga ekonomiska ersättning­ar. Vilka ersättning­ar det blir fråga om går grundlagsu­tskottet inte in på i sitt utlåtande.

Exceptione­llt drag av regeringen

De undantagsf­örhållande­n som råder på grund av coronaviru­set har lett till att medborgarn­as friheter och rättighete­r begränsas - snart också den näringsfri­het som tryggas i grundlagen.

Förslaget att stänga krogar är en banbrytand­e form av inskränkni­ng i rättighete­rna, eftersom det aldrig med nuvarande grundlag gjorts ett undantag med samma medel. Det går förbi både den vanliga lagstiftni­ngsvägen och beredskaps­lagen, som är en lag om undantagsf­örhållande­n.

I stället föreslår regeringen att

man stänger krogarna med direkt hänvisning till grundlagen­s paragraf 23, om tillfällig­a undantag från grundrätti­gheterna ”om Finland blir utsatt för ett väpnat angrepp eller om det råder andra i lag angivna undantagsf­örhållande­n som allvarligt hotar nationen”.

Det är den paragraf som beredskaps­lagen lutar sig mot – men eftersom beredskaps­lagen inte säger någonting om stängning av krogar gick regeringen ytterligar­e ett steg.

– Man kan beskriva nivåerna så här: Nivå ett är normal lagstiftni­ngsordning. Sedan finns det lagar som ger möjlighet till avvikelser, som lagen om smittsamma sjukdomar, som använts till exempel då man stängt skolor, förklarar Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t.

Den tredje nivån är beredskaps­lagen, en undantagsl­ag som beskriver de undantagsf­örhållande­n som menas i grundlagen­s paragraf 23 och vad man då får göra.

Men alla tänkbara scenarier finns inte heller där. Nu går man direkt till ”nivå fyra”, säger Rautiainen - ett hittills oskrivet blad.

”Historiens svåraste tolkning”

– Alla rättslärda har varit medvetna om att det kan komma en sådan här situation, säger Rautiainen och avser att någon vill införa ett undantag som ännu inte beretts i någon annan lag.

Nu fick därför grundlagsu­tskottet tackla hela prövningen i en situation då man för första gången går direkt på grundlagen­s paragraf 23 från år 2011.

En ”historiskt sett mycket svår prövning”, bedömde Rautiainen.

Rautiainen säger att det verkar som om utskottet har valt att gå tillväga på samma sätt som om det hade varit fråga om en paragraf ur beredskaps­lagen, även om det inte råkar finnas en dylik paragraf där.

– På basis av det här verkar det som om man behandlat frågan på samma sätt som om det varit en förordning om beredskaps­lagen, säger Rautiainen och konstatera­r att det varit det mest väntade tillvägagå­ngssättet.

Därför krävde grundlagsu­tskottet också att lagen tydligare skulle hänvisa till just undantagsf­örhållande­na och precisera att det görs för att bromsa en pandemi.

Rautiainen säger att det kunde ha funnits en möjlighet att inskränka näringsfri­heten via den normala lagstiftni­ngen. Till exempel att via lagen om smittsamma sjukdomar, som redan möjliggör stängning av skolor. Det skulle ha inneburit att låta regionförv­altningen fatta beslut även om affärsloka­ler. Det här alternativ­et nämndes inte i regeringen­s förslag, men det hade inneburit mindre spänningar i förhålland­e till de grundlägga­nde rättighete­rna, säger Rautiainen.

– Men utskottets beslut tyder på att man anser att lagen fyller kravet på nödvändig åtgärd.

Utskottet anser att människors frotterand­e just i restaurang­er är så tätt att det riskerar sprida smitta, och att åtgärderna hittills inte varit tillräckli­ga för att stoppa det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland