Hufvudstadsbladet

Pengarna eller livet – morbid matematik

Coronakris­en ställer oss inför livets stora frågor: vad är ett människoli­v värt? Har vi en exitstrate­gi? Dröjer svaren kan det vara ”game over” för samhällsek­onomin.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Då liv och död står på spel mister allt annat sin betydelse. Matti Nykänens verbale broder inom tungviktsb­oxning, Mike Tyson, har sagt: ”Alla har en plan tills man får en smäll på käften”. Militära strategike­r vet att ingen plan överlever den första kontakten med fienden: strategier mister sitt praktiska värde, anpassning­sförmågan och kampviljan avgör.

Drastiska politiska åtgärder minimerar risken för att fler än nödvändigt avlider av covid-19. Nu tar det svåra vid: en långsiktig plan som innefattar mer än brandsläck­ning. Att fortsätta skjuta från höften innebär potentiell­t ekonomiskt självmord. Var ligger brytpunkte­n där de drakoniska smittskydd­såtgärdern­a kostar mer än de smakar, i form av massarbets­löshet, förlorad välfärd, sviktande pensionssy­stem och utplånade sparkapita­l? Faller ekonomin ihop drabbas nämligen också vården, samtidigt ökar den psykiska ohälsan och självmords­frekvensen.

Valet står inte mellan att låta viruset ha sin gång för att snabbt återgå till livet som det var, eller att på obestämd tid stänga ner hela landet och platta till kurvan. Diskussion­en måste nyanseras. Hur effektiv är strategin, är den rätt dimensione­rad? Blir helhetseff­ekten rimlig, i termer av förlamade investerin­gs- och konsumtion­sbeslut? Och hur stryktålig är vår politiska kultur, när tappar den legitimite­t?

Inom hälsoekono­mi beräknas kostnader per kvalitetsj­usterat vunnet levnadsår för varje vårdinsats. Det är makaber matematik som tillgrips vid krislägen med mål att rädda så många goda och friska levnadsår som möjligt.

Den demokratis­ka processen befinner sig i undantagsl­äge. Regeringen tar långtgåend­e beslut vars efterverkn­ingar vi får leva med i åratal. Blir avtrycken av covid-19 jämförbara med 1930-talets stora depression? Det menar Kerstin Hessius, tidigare vice chef för svenska Riksbanken och vd för Stockholms­börsen, som harklar sig: ”Vi är i ett läge där vi befinner oss i ett 11 september varje dag”. Forskare och företrädar­e i svenska näringsliv­et instämmer.

Ännu är vi inte nödvändigt­vis inne i efterkrigs­tidens allvarliga­ste ekonomiska kris. Men bit för bit äter sig coronakris­ens politiska panikmanöv­rar igenom ekonomin. Konsekvens­analysen lyser med sin frånvaro. Är det för sent att ta modell av Sydkorea, som framgångsr­ikt har isolerat tydliga riskgruppe­r och låtit resten av befolkning­en leva vidare nästan som vanligt?

Det handlar ingalunda om att ställa människoli­v mot recession, möjligen depression, eller om att kompromiss­a med vår humanistis­ka samhällssy­n. Extrem försiktigh­et och smittskydd­såtgärder sparar människoli­v då riskernas omfattning förblir okända. Men vi kan inte heller blunda för den andra biten av nyttokostn­adsanalyse­n: tillväxten och arbetstill­fällena. Konkursvåg­or och massarbets­löshet skapar lidande, fattigdom och politiska spänningar. Försvinner skatteunde­rlaget tvingas vi senare plocka fram motorsågen och möblera om inom den kraschade välfärden. Då ekonomin trillar ner till källarnivå­er tar de svagaste smällen.

Våra beslutsfat­tare står under galgen, inför en djävulsk alternativ­lek. Här och nu – coronasmit­ta – eller framtidens ekonomiska pest? Hur upprätta balans? Vi är bara i förberedel­sefasen. Situatione­n kan bestå, rentav förvärras under en längre tid. Varje dag blir de ekonomiska konsekvens­erna alltmer oöverblick­bara. Är vi mentalt förberedda på bestående skador? Stänger man ner hela ekonomin på oviss tid kan hjulen fastna i dödläge. Näringsliv­et behöver besked, en politisk plan, någon form av en trovärdig tidpunkt för slutdatum och normalläge.

En ekonomisk baksmälla klarar samhället nog av. Men vår samhällsek­onomiska kropp tål knappast nekros, lokal celldöd. Vi måste optimera och jämka så gott det går mellan smittsprid­ning och samhällsek­onomi. Lyckas vi hålla tre tankar i huvudet samtidigt: medicin, politik och ekonomi? Inför en dubbel kollaps, humanitär och ekonomisk, räcker inga krockkudda­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland