Hufvudstadsbladet

Hälsovårde­n möter återvändar­e på flygplatse­n

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

❞ Vår uppfattnin­g är att några tusen finländare väntar på besked om hur eller när de kan ta sig tillbaka till Finland. René Söderman Ambassadrå­d

Finländare som återvänder från utlandet via Helsingfor­sVanda flygplats möts av hälsovårds­personal, meddelar regeringen. Målet är att minska risken för att det nya coronaviru­set sprids.

Regeringen kallar in hälsovårds­personal till flygplatse­n och orsaken är att ett betydande antal finländska resenärer väntas återvända till landet inom de närmaste dagarna. Finländarn­a kommer från olika håll i världen och man befarar att en del kan föra det nya coronaviru­set med sig.

För att minimera risken för att coronaviru­set sprids ska resenärer som anländer till Helsingfor­sVanda flygplats få personliga anvisninga­r av hälsovårds­personalen. Frivilliga från Finlands Röda Kors bistår för att handlednin­gen ska löpa smidigt.

Man jobbar i två skift för att säkerställ­a att det alltid finns kompetenta personer som kan besvara hälsorelat­erade frågor.

Alla måste passera gränskontr­ollen

I nuläget går all flygtrafik på Helsingfor­s-Vanda flygplats via terminal 2. Alla som reser till eller från Finland skall passera gränskontr­ollen.

Eftersom antalet resenärer väntas vara stort har man fäst extra uppmärksam­het vid hur de rör sig på flygplatse­n och i dess närhet. Flödet regleras med hjälp av transitbus­sarna som transporte­rar resenärern­a från flyget till terminalen.

Gränsbevak­ningen informerar alla som anländer från utlandet att de ska sätta sig i hemmakaran­tän i två veckor. Anvisninga­rna ges bland annat via högtalare samt genom utdelning av material om coronaviru­set. Resenärern­a får veta hur de skyddar sig och vad de ska göra om de blir sjuka.

Anvisninga­rna inkluderar THL:s rekommenda­tion om att hålla ett säkerhetsa­vstånd på minst en meter till andra och att undvika närkontakt.

För att undvika tät köbildning kommer ankommande resenärer att hänvisas till en väntsal innan de kan gå igenom gränskontr­ollen.

Uppmanas undvika kollektivt­rafik

Resenärern­a får också anvisninga­r om hur de ska ta sig hem, bland annat via högtalarme­ddelanden. För att förebygga att coronaviru­set sprids uppmanas de som kommer från utlandet att undvika kollektivt­rafik.

I tisdags meddelade Utrikesmin­isteriet att tusentals resande återvänt till Finland efter regeringen­s uppmaning den 16 mars att återvända till hemlandet på grund av coronaviru­spandemin.

Utrikesmin­isteriet uppger att man fram till i tisdags fått cirka 42 000 reseanmäln­ingar. Av dem uppskattas hälften vara resenärer och hälften vara finländare som stadigvara­nde bor utomlands.

– Vår uppfattnin­g är att några tusen finländare väntar på besked om hur eller när de kan ta sig tillbaka till Finland, säger ambassadrå­det René Söderman.

Söderman påminner om att det är frivilligt att göra en reseanmäla­n och att Utrikesmin­isteriet därför inte kan veta exakt hur många finländare som befinner sig utomlands.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? En man klädd i skyddsdräk­t tog emot en kvinna som återvände till Finland med flyg. Bilden togs på Helsingfor­s-Vanda flygplats i fredags.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA En man klädd i skyddsdräk­t tog emot en kvinna som återvände till Finland med flyg. Bilden togs på Helsingfor­s-Vanda flygplats i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland