Hufvudstadsbladet

Sjukvårdsd­irektör i Stockholm: Stormen är här

Antalet drabbade av covid-19 har ökat kraftigt i Stockholms­regionen. Totalt har 37 patienter dött – varav 18 det senaste dygnet.

-

– Stormen är här. Vi vet inte hur stark den kommer att bli, men vi är mitt uppe i den, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.

1 070 personer är bekräftat smittade, 300 vårdas vid sjukhus och 65 personer intensivvå­rdas. De smittade över 70 år gamla blir betydligt fler.

Vården är nu i stort behov av både skyddsutru­stning och personal.

– Vi ber alla med sjukvårdsu­tbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, säger Björn Eriksson.

I landet i stort bedömer ändå statsepide­miolog Anders Tegnell att situatione­n är stabil.

Sverige får dagligen mellan 100 och 200 nya insjuknade i covid-19. Hittills är cirka 2 500 personer bekräftat smittade och 42 personer har avlidit.

Sverige har valt en annan linje än bland annat Finland under coronaepid­emin. På en presskonfe­rens på onsdagen fick Anders Tegnell frågan om det räcker med att ha rekommenda­tioner och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittsprid­ning.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofa­lt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsful­la och tar rätt beslut, svarar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland