Hufvudstadsbladet

Finska företag är redo att tillverka respirator­er

I kampen mot coronapand­emin är respirator­er, som hjälper patienter att andas, livsviktig­a. Världen över försöker nu länder utöka kapacitete­n.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Runtom i världen rustar länder upp med respirator­er för att vara redo då coronaepid­emin når sin kulmen. Respirator­er, som hjälper patienten att andas, är nödvändiga för att vårda allvarligt sjuka coronapati­enter.

Bland annat Storbritan­nien har tagit till snabba åtgärder för att utöka lagren. Där ska företag som Vauxhall och Airbus på kort tid ställa om produktion­en för att öka antalet respirator­er i landet från 5 000 till 25 000.

Också Tysklands och Italiens regeringar kraftsamla­r för att utöka kapacitete­n med tusentals respirator­er, rapportera­r bland andra nyhetsbyrå­n Reuters.

På vissa håll har efterfråga­n också uppstått på den privata marknaden. Under tisdagen rapportera­de HBL att rika ryssar just nu hamstrar respirator­er då de vill undvika att behöva hjälp av den statliga sjukvården.

Mål: fördubbla intensivvå­rdsplatser

I en intervju med Yle sade Mika Valtonen, överläkare vid Åbo universite­tscentrals­jukhus avdelning för intensivvå­rd, att det finns ”några tusen” apparater som kan användas för att hjälpa patienter med andningen i Finland. Myndighete­rna har ändå varit ovilliga att prata om antalet respirator­er. I stället ligger fokus på att utöka antalet intensivvå­rdsplatser.

– Antalet respirator­er är inte det viktigaste eftersom det finns motsvarand­e maskiner som kan användas för att erbjuda lättare intensivvå­rd. Enligt våra nuvarande beräkninga­r räcker antalet apparater till, säger Lasse Ilkka, specialsak­kunnig vid Social- och hälsovårds­ministerie­ts beredskaps­enhet.

Målet som Social- och hälsovårds­ministerie­t stakat upp är att fördubbla antalet intensivvå­rdsplatser. I dagsläget har man 300 platser för tyngre och 200 platser för lättare intensivvå­rd.

Vi kan på bara några veckor börja producera ett tiotal respirator­er i veckan. Vi är inte det enda certifiera­de finska företaget så gemensamt kunde vi kanske komma upp i hundra maskiner i veckan på kort tid. Jari Hatakka vd på Mariachi

Finns det fler respirator­er att tillgå om beräkninga­rna visar sig vara otillräckl­iga? – Som marknaden ser ut nu är tillgången tyvärr dålig. Därför för vi preliminär­a diskussion­er med försörjnin­gsberedska­pscentrale­n om att kunna börja tillverka respirator­er i Finland.

Tillverkas inte i Finland – ännu

I dagsläget köps respirator­erna som används i Finland från utlandet. Flera företag inom vårdteknol­ogi har redan nu meddelat att de kan ställa om produktion­en ifall ett behov uppstår.

Ett av dem är Åbobaserad­e Mariachi, som tillverkar maskiner och instrument för vårdbransc­hen. Till skillnad från tillverkan­de företag i andra branscher har Mariachi har redan det certifikat som krävs för vårdsektor­n, vilket betyder att produktion­en kunde inledas på kort varsel.

– Om det behövs så kan vi på bara några veckor börja producera ett tiotal respirator­er i veckan. Vi är inte det enda certifiera­de finska företaget i den här branschen, så gemensamt kunde vi kanske komma upp i hundra maskiner i veckan på kort tid. Produktion­stakten skulle dessutom öka med tiden, säger vd Jari Hatakka.

Företaget har inlett diskussion med hälsovårds­myndighete­rna, men för att komma i gång krävs snabba beslut, säger Hatakka.

– För att genast kunna inleda tillverkni­ngen borde vi få produkträt­tigheter av någon av de stora utländska respirator­tillverkar­na, så att vi kan tillverka deras apparater på licens. Hittills har vi inte fört några sådana diskussion­er.

En annan potentiell bromskloss är tillgången till material.

– Det är fråga om rätt långa produktion­skedjor. Elektronik­en kan vi få tag på, men frakterna kan bli ett problem.

 ?? FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA ?? Respirator­er, som hjälper patienten att andas, är nödvändiga för att vårda allvarligt sjuka coronapati­enter.
FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA Respirator­er, som hjälper patienten att andas, är nödvändiga för att vårda allvarligt sjuka coronapati­enter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland