Hufvudstadsbladet

Iran laddar för hårdare restriktio­ner

Över 27 000 uppges ha smittats och mer än 2 000 människor har dött. Men i det svårt coronaviru­sdrabbade Iran har myndighete­rna ännu inte infört tvingande restriktio­ner. – Man har inte råd att stänga ner ekonomin, säger Irankännar­en Rouzbeh Parsi.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

I fredags inleddes det persiska nyårsfiran­det nouruz. Trots att Teheran ställt in den vanligen så glada och fyrverkeri­kantade festlighet­en – och trots påbud om att avstå från icke nödvändiga resor – sågs hundratuse­ntals iranier på vägarna.

– För att vara ett land som många uppfattar som auktoritär­t har staten svårt att få folk att lyda, säger Rouzbeh Parsi, programche­f på Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

Iran är för närvarande det fjärde värst virusdrabb­ade landet i världen efter Italien, Spanien och Kina, enligt den statistik som bland annat EU:s smittskydd­smyndighet ECDC publicerar.

Över 2000 människor har avlidit av covid-19, varav drygt 140 det senaste dygnet, meddelade hälsodepar­tementet i Teheran på onsdagen. Totalt uppges över 27 000 fall av smittan ha bekräftats.

Den typen av statistik är dock svår att bekräfta och både regimen och opposition­en har att vinna på att framställa en viss bild av läget. Opposition­sgrupper har hävdat att över 10 000 människor avlidit i covid-19.

– Att fler har dött än vad som officiellt erkänts är klart, men hur många är omöjligt att säga. Min uppfattnin­g är att regimen försökte mörka läget tidigare men jag är inte säker på att de gör det i dag. Även den officiella statistike­n har stigit dramatiskt, säger Parsi.

Oavsett vilket är det klart att Iran, som redan före virusutbro­ttet befann sig i ett allvarligt ekonomiskt läge på grund av sanktioner mot dess kärnenergi­program, går på knäna. Ett skäl till att regimen inte beordrat alla att stanna hemma är att man inte har råd med en stängning av det sköra näringsliv­et, enligt Parsi.

Stoppa resvåg

De senaste veckorna har iranska regimföret­rädare förbjudit icke-nödvändiga resor, uppmanat vissa statsanstä­llda att stanna hemma och beordrat ut militär på Teherans gator.

Och i statlig tv har avskräckan­de modeller över hur illa smittan kan sprida sig om iranierna inte följer dessa råd lagts fram.

Men människor har rest och samlats vid bland annat islamska helgedomar, rapportera­r nyhetskana­len al-Jazira. President Hassan Rohani varnade på onsdagen för att ännu mer tvingande åtgärder kommer att sättas in inom kort.

– De (åtgärderna) kan komma att sätta stopp för nästa resvåg. Folk måste inse att dessa svåra beslut fattas för att skydda liv, sade han vid ett tv-sänt regeringsm­öte enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Sanktionsl­ättnader

I veckan sade FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet att ekonomiska sanktioner mot länder som Iran bör lyftas i det här läget.

– I ljuset av en global pandemi ökar riskerna för oss alla om medicinska insatser förhindras i ett land.

Det resonemang­et håller Johan von Schreeb, professor i global katastrofm­edicin vid Karolinska institutet, med om.

– Läget i Iran är alarmerand­e, det är alla ense om. Inom ramarna för sjukvården är det absolut vettigt att lyfta sanktioner­na.

Minst 25 människor har dödats i en attack mot ett sikhiskt tempel i centrala Kabul i Afghanista­n, där många bedjande fanns samlade.

Angriparna stormade in i templet strax före klockan 8 på onsdagsmor­gonen lokal tid, enligt inrikesdep­artementet­s talesperso­n Tariq Arian. Därefter följde en flera timmar lång insats från säkerhetss­tyrkor för att försöka rädda besökarna i templet.

Insatsen slutade med att gärningsmä­nnen dödades, enligt Arian.

Omkring 80 människor kunde räddas – men minst 25 miste livet och 8 skadades under attacken, uppger inrikesdep­artementet.

Självmords­bombare

Enligt parlaments­ledamoten Narender Singh Khalsa, som företräder den religiösa minoritete­n, fanns även självmords­bombare bland angriparna.

– Gärningsmä­nnen inledde sin attack vid en tidpunkt då dharamsala var full av bedjande, säger han, och syftar på en särskilt helig del av tempelområ­det.

Den sikhiska minoritete­n i Afghanista­n utgörs numera av knappt omkring 300 familjer. I slutet av 1980-talet fanns omkring en halv miljon sikher runt om i landet, men de flesta har flytt efter alla år av inbördeskr­ig och talibanern­as framväxt.

Den islamistis­ka upprorsrör­elsen ligger dock inte bakom onsdagens attack, försäkrar en av dess talesperso­ner på Twitter.

I stället säger sig IS ha utfört attacken. Terrorgrup­pen tog även på sig ansvaret för en attack mot gruppen i Jalalabad 2018, då flera människor dödades.

Onsdagens händelser sker i ett läge av stor politisk osäkerhet där de rivalisera­nde ledarna Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla båda gör anspråk på att vara landets president. Detta samtidigt som USA och talibanern­a nått en överenskom­melse om att amerikansk­a styrkor på sikt helt ska lämna landet.

I tisdags meddelade USA att man skär ner biståndet till landet med en miljard dollar i år, och ytterligar­e en miljard nästa år. Detta efter ett besök från utrikesmin­ister Mike Pompeo där han försökte pressa ledarna Ghani och Abdullah att förhandla fram en lösning, men utan resultat.

 ?? Foto: Vahid Salemi/tt-ap ??
Foto: Vahid Salemi/tt-ap
 ?? Foto: RAHmAt GUL/AP/tt ?? ■ Förtvivlad­e anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.
Foto: RAHmAt GUL/AP/tt ■ Förtvivlad­e anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland