Hufvudstadsbladet

Putin skjuter fram omröstning

- Tt-afP

Den 22 april skulle Ryssland i en folkomröst­ning ha fått säga sitt om president Vladimir Putins omtalade konstituti­onella reformpake­t, som gör det möjligt för honom att kandidera i ytterligar­e två mandatperi­oder och sitta kvar till 2036. Men nu skjuter Putin upp folkomröst­ningen med hänvisning till att minska spridninge­n av det nya coronaviru­set.

– Jag anser att omröstning­en måste skjutas upp till ett senare datum, säger Putin i ett tv-sänt anförande, utan att nämna vilket datum.

Enligt förslaget ska begränsnin­gen på två mandatperi­oder för en president vara kvar men Putin själv ska kunna börja om.

Landets konstituti­onsdomstol har redan sagt ja. Det har även parlamente­ts underhus och överhus gjort i olika omröstning­ar liksom regionala parlament.

20 personer har åtalats i Turkiet för inblandnin­g i det uppmärksam­made mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi 2018.

Bland de åtalade finns Saudiarabi­ens tidigare biträdande underrätte­lsechef samt en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset, meddelar åklagarmyn­digheten i Istanbul.

De två anklagas för ”anstiftan till överlagt mord med fruktansvä­rda avsikter”. Som bevis anför åklagarna bland annat analyser av de anklagades mobiltelef­oner, deras inresedata till Turkiet, uttalanden från vittnen samt material som hittats i Jamal Khashoggis telefon och dator.

Regimkriti­kern Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post.

I oktober 2018 gick Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Först 17 dagar efter försvinnan­det medgav den saudiska regimen att journalist­en dödats. Förklaring­en som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det – men förnekade kopplingar till kungahuset.

I december dömdes fem personer till döden och tre till fängelsest­raff för mordet i Saudiarabi­en.

 ?? Foto: ozAN KoSe/LeHtiKUvA-AFP ?? ■ Det saudiska konsulatet i oktober 2018.
Foto: ozAN KoSe/LeHtiKUvA-AFP ■ Det saudiska konsulatet i oktober 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland