Hufvudstadsbladet

Vakande ögon på Ungern

- Tt

Ungerns planerade nödlagar för att bekämpa coronakris­en följs av vakande ögon och varnande fingrar. Glöm inte demokratis­ka principer, varnar både Europaråde­t och EU.

Premiärmin­ister Viktor Orbán och hans regering vill ha möjlighet att styra genom dekret under obestämd framtid, för att kunna ”vidta extraordin­ära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin”.

Förslaget stoppades av opposition­en i måndags, men väntas gå igenom vid ett nytt försök i parlamente­t nästa tisdag.

Utanför Ungern är dock många skeptiska till vad förslagen innebär och hur mycket makt regeringen egentligen kommer att få. Än så länge är den offentliga kritiken inlindad och försiktig.

”Ett obestämt och okontrolle­rbart nödläge kan inte garantera att de grundlägga­nde demokratis­ka principern­a följs”, varnar exempelvis Europaråde­ts generalsek­reterare Marija Pejcinovic Buric i ett brev till Orbán.

Liknande ord hörs också från både EU-parlamente­t och EU-kommission­en.

– Det är nödvändigt att alla åtgärder är strikt proportion­erliga och tidsbegrän­sade för att kunna hantera krisen och även i linje med internatio­nell och europeiska åtaganden när det gäller mänskliga rättighete­r, säger EU-kommission­ens talesman Eric Mamer, sedan läget ”väckt oro” vid onsdagens kommission­smöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland