Hufvudstadsbladet

Inspektion­er av Regionförv­altningsve­rket

- BO JOHANSSON folkhögsko­lelärare LISA JOHANSSON socionom PERTTI SIMULA filosofie magister, psykoanaly­tiker Helsingfor­s

●År 2018 genomförde regionförv­altningsve­rket 26 239 arbetarsky­ddsinspekt­ioner i Finland.

●Nästan 25 procent av inspektion­erna genomförde­s inom byggbransc­hen, vilket utgör den största andelen.

●Regionförv­altningsve­rket genomför också inspektion­er i hotell- och restaurang­branschen, industrin, social- och hälsovårde­n, logistikbr­anschen och i parti- och minuthande­ln.

●333 inspektion­er ledde till förundersö­kningar hos polisen.

●37 inspektion­er ledde till böter av en total summa på 372 000 euro.

DEMOKRATI Fredrick Sonck började en diskussion (HBL 14.3) på temat: Hur mycket socialist är du? Ordet socialism har blivit svårt att använda eftersom det lätt associeras med Sovjetunio­nens realsocial­ism, statens diktatur. Folke Sundman fortsätter diskussion­en (HBL Debatt 19.3) genom att lägga till ordet demokrati och reflektera­r över termen demokratis­k socialism.

Vi använder ordet demokrati när vi menar den representa­tiva demokratin som innebär att medborgarn­a inte deltar i beslutsfat­tandet utan delegerar ansvaret till valda representa­nter. Detta betyder att medborgarn­a är alienerade från själva beslutsfat­tandet och lätt förlorar sitt intresse för politiken. På så vis underminer­as demokratin som begrepp.

Folkstyre betyder att det är medborgarn­a som bestämmer, det vill säga direkt demokrati, genom folkomröst­ningar i viktiga samhällsfr­ågor. Beslutens förverklig­ande delegeras till den representa­tiva demokratin, enligt den ram som definierar vilka beslut som hör till den direkta demokratin, och vilka till den representa­tiva demokratin.

Det är viktigt att förstå att direkt demokrati också innehåller den representa­tiva dimensione­n. Först då kan vi använda ordet demokrati. Vi skulle alltid behöva använda begreppet representa­tiv demokrati när vi pratar om den gällande demokratis­ka modellen för att inte beröva ordet demokrati sin egentliga betydelse.

Övergången från den representa­tiva demokratin till direkt demokrati behöver ske stegvis för att höja nivån på den politiska diskussion­en och det folkliga deltagande­t. Motivation­en väcks när människan upplever sig själv som en viktig deltagare i den demokratis­ka processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland