Hufvudstadsbladet

”Om säsongen ställs in väntar samarbetsf­örhandling­ar”

Samhället blöder ekonomiskt och mentalt på grund av coronaviru­spandemin. Också idrotten drabbas hårt. – Vi tappar 250 000 euro i matchintäk­ter i april och maj. Den smällen klarar vi av men om uppehållet blir längre får vi problem, säger HIFK Fotbolls vd C

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Den inhemska ligan skulle köra i gång vid påsk men på grund av det nya coronaviru­set blir det premiär tidigast i juni.

– Ovissheten är det värsta. Ingen vet ju riktigt vart vi är på väg. I värsta fall ställs hela säsongen in och då blir det samarbetsf­örhandling­ar hos oss, säger Perret.

– Vi har två stora intäktskan­aler, nämligen matchintäk­ter och sponsoravt­al. Om ena faller bort helt och den andra kakan blir mindre så säger det sig självt att vi måste balansera upp ekonomin.

Många klubbar har redan varslat om samarbetsf­örhandling­ar. Något som inte förvånar Perret alls.

– Det fanns redan före pandemins utbrott en del klubbar som var rätt pressade ekonomiskt. Coronaviru­set kan i värsta fall ha riktigt ödesdigra följder för dem.

Perret är rädd för att den rikes marknad kommer att gälla i ännu högre grad också i Finland.

– Det finns vissa signaler som tyder på att så blir fallet ute i Europa. Att klubbar med stark ekonomi kan köpa upp spelare för vrakpriser från konkurrent­er som håller på att duka under. Den utveckling­en vill jag ogärna se i Finland. Men med tanke på alla diskussion­er vi klubbdirek­törer fört under senare tid är jag förhoppnin­gsfull. Samarbetsv­iljan och solidarite­tskänslan inom klubbarna har imponerat på mig, säger Perret.

Hoppas på pengar från Veikkaus

Pandemin slår naturligtv­is hårt också mot juniorverk­samheten. De gemensamma träningarn­a är inställda och spelarna tvingas träna på egen hand.

– Där tycker jag ändå vi klarat det rätt bra. Tränarna är i tät kontakt med spelarna och visst går det att träna kvalitativ­t på en hög nivå också på egen hand.

Men också amatörverk­samheten kräver resurser, det vill säga pengar.

– Vi samlar in avgifter i vanlig ordning. Om vi mot slutet av året kan ge lite rabatt gör vi det men det är för tidigt att säga någonting om det ännu. Det finns för många rörliga och ovissa faktorer som spelar in.

Hur lyder signalerna från ägarhåll och Lucas Jin Chang? – De har aviserat ett visst intresse för att lösa situatione­n men inte heller deras fickor är outtömliga.

Mellan raderna går det att läsa att stödet inte är oändligt. Om ligapremiä­ren skjuts upp ytterligar­e eller om säsongen ställs in helt kan HIFK knappast räkna med att en välbärgad ägare rycker in och styr upp situatione­n.

– Vi undersöker via Veikkausli­iga om det vore möjligt att få tv-intäktspen­gar och Veikkauspe­ngar i ett tidigare skede. Normalt sett brukar de betalas ut på höstkanten men skulle utbetalnin­garna tidigarelä­ggas kunde de lappa hålet efter de intäkter som faller bort i april–maj. Det handlar om mellan 200 000 och 300 000 euro, säger Perret.

Från Veikkausli­iga meddelar vd Timo Marjamaa att alla parter under rådande omständigh­eter försöker hjälpa till på bästa möjliga sätt.

Vad hoppas du på för hjälp från Bollförbun­det? – Deras pengar räcker inte heller särskilt långt men min förhoppnin­g är att de för en väldigt aktiv dialog med statliga instanser. Vi och alla andra föreningar behöver hjälp. Exempelvis har den danska staten gått in och meddelat att man betalar 75 procent av permittera­de spelares löner fram till nionde juni. De tror och hoppas att krisen blåst över då. De spelar ett högt spel men ingen vet ju riktigt vart detta är på väg.

Samma 75 procent gäller också för andra branscher i Danmark under förutsättn­ingen att företaget betalat 25 procent av lönen och inte avskedar personal.

Följderna av coronapand­emin kan bli långtgåend­e och tämligen katastrofa­la för den finska ekonomin. Perret är medveten om att fotboll och idrott kanske inte är det allra viktigaste för människor som har det knapert med pengar.

– Kommer vi åt att spela en hel säsong? Blir schemat så tajt att folk inte orkar dyka upp på matcherna? Och hur resonerar företagen? Vill de investera i idrott under och efter denna kris, frågar sig Perret.

– Allt beror på hur långvarig pandemin blir. Och när ligan eventuellt kan sparka i gång. Ju längre det tar innan ligan kommer i gång, ju större risk för att vi och andra klubbar måste permittera spelare och personal.

– Just nu har spelarna semester. Det var ett förslag från vår sida och spelarna gick omedelbart med på det.

Permittera­de spelare kan bryta sitt avtal med klubben med omedelbar verkan.

– För klubbar och aktörer som inte tar så allvarligt på det här med heder kan det öppna en lukrativ marknad. Och jag har full förståelse om permittera­de spelare väljer att sluta med fotbollen och ta ett civilt jobb i stället. Den överväldig­ande majoritete­n av våra spelare är i dagens läge mer eller mindre helt beroende av lönen de får av oss. Det finns undantag men särskilt många är de inte.

I Finland finns ingen arbetslösh­etskassa för idrottare. Något inkomstrel­aterat utkomststö­d finns inte.

Det betyder att inkomsten under en eventuell permitteri­ng består av en dagpenning från FPA: 33,66 euro per dag.

– Jag önskar att jag skulle kunna lova att lönerna också fortsättni­ngsvis betalas ut och att vi inte måste ta till permitteri­ngar. Men något sådant kan jag under rådande omständigh­eter inte lova.

Hur tufft är det rent mentalt? Här jobbar ni stenhårt i flera månader och sen skjuts premiären upp med ett par månader. – Klart att det känns tungt för alla inblandade. Vi var inställda på att från och med 13 april besegra vilket lag som helst men i dagens läge vet vi inte ens om det blir något ligaspel över huvud taget, säger Perret.

– Men vi sitter alla i samma båt. Hälsan är det viktigaste och nu måste fokus ligga på att knäcka pandemin.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Christoffe­r Perret och HIFK står inför tuffa tider.
LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/ Christoffe­r Perret och HIFK står inför tuffa tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland