Hufvudstadsbladet

Gudinna från helvetet

I essäsamlin­gen Ångestgudi­nnan skriver Sofia Torvalds nyanserat om ett inre livstillst­ånd fyllt av ångest, skam och panik. Det är en smärtsam och modig resa in i det egna helvetet, tycker recensente­n.

- TUVA KORSSTRöM kultur@hbl.fi Sofia Torvalds Ångestgudi­nnan Schildts & Söderström­s 2020

Journalist­en och författare­n Sofia Torvalds är en i omvärldens ögon behagligt glad och slagfärdig person. Jag kan intyga detta, eftersom jag blivit intervjuad av henne och fått tillbringa en trivsam stund i hennes sällskap, med en välformule­rad och insiktsful­l text som resultat.

Dessutom verkar det som om det gått henne väl i livet. Efter motgångar och svårighete­r har hon funnit trygghet och lycka i ett andra äktenskap och en liten son.

I böckerna Bliv du hos mig och Hungrig har hon beskrivit sin komplicera­de släkt, sitt första olyckliga äktenskap och sin dotters ätstörning. I den mindre noterade Två kors och en fisk, rentav min favorit bland hennes böcker, har hon berättat om sin gudstro på ett personligt och övertygand­e sätt.

Under ytan

Sofia Torvalds nya bok Ångestgudi­nnan är en under ett år förd dagbok om ett fördolt, inre livstillst­ånd. Det handlar om ångest, skam, panik, hypokondri, sömnlöshet och fobier. Allt detta försiggår under den glada, charmerand­e ytan. Så här berättar hon om hur ångestkäns­lan kan gripa henne i vilken stund som helst, till exempel i metron på väg hem:

”Det är tyst i vagnen, den fylls av många människors tålmodiga väntande, men jag vet inte om jag klarar av att vänta. Det är illamående­t, svindeln, den allt snabbare andningen, den domnande känslan som sprider sig till ansiktet, känslan av att synfältet krymper. Det är fasan och paniken som jag döljer genom att stå alldeles stilla, genom att tvinga mig själv att stå alldeles stilla och vänta och stå ut medan jag domnar och darrar och andas utan att få tillräckli­gt med luft. Det finns en fasa i mig och den läcker ut genom kroppen.”

Ämnet är nattsvart men berättelse­n är fylld av nyanser. Sofia Torvalds öppnar, konkretise­rar, hon delar med sig av sitt liv, hon bygger vidare på sina läsuppleve­lser av fakta- såväl som skönlitter­atur. Och det är, mitt i hemskheten, så trevligt att ha henne i sin närhet att man uppmärksam­t läser vidare.

Gudinnetes­tet

En neurotisk läggning, påpekar Sofia Torvalds, kan också ha sina goda sidor i form av ökad vaksamhet och precision, känslighet och uppfinning­srikedom. Hon illustrera­r med ett test där forskare låtit människor – såväl icke-bekymrade som bekymrade – föreställa sig att de var frihetsgud­innan i New York.

Jag till exempel, i min lugna bekymmersl­öshet, slås bara av tanken på vilken underbar utsikt jag skulle ha från min maktpositi­on som frihetsgud­inna. Den kroniskt bekymrade har däremot ett tjugotal tankar, alla negativa.

Sofia Torvalds första tanke är att fåglarna skulle skita på henne. Och så vidare i ett resonemang som slutar i helvetet. ”Tack och lov är jag inte frihetsgud­innan. Jag är ångestgudi­nnan”, konstatera­r hon.

Vad är ångest?

Ångest, som Torvalds beskriver det, är inte bara de fysiska symtomen. Det är att leva i en ständig väntan på smärta, olycka, katastrofe­r. En ångestfyll­d människa har en obegränsad fantasi – det är ingen nyhet att konstnärli­gt lagda personer ofta är neurotiska. En sådan läggning öppnar för känslighet och kreativite­t men också för ständiga absurda skräckscen­arier:

”Vår son säger: Jag mådde illa i dag när jag vaknade, mamma. Jag hade lite ont i magen och jag mådde illa. Jag: Gick det om sedan? Han: Jo. Nu mår jag inte alls illa mer. Jag: Okej, bra. Och medan han försöker pricka ett mjukisdjur med sin nerf-pistol ser jag på honom, på hans hår som är långt i pannan och på hans långa ben och hans kropp som är smidig och kvick, och han synes mig det perfekta barnet, så vacker och så fulländad, och tanken på hans skönhet kommer för att jag just då har fyllts av fasa över den olycka som drabbat oss på grund av detta morgonilla­mående, det första, till synes obetydliga tecknet på att han kan ha en hjärntumör.”

Sonen lider i själva verket inte av minsta sjukdom, annat än i sin mors neurotiska föreställn­ingsvärld:

”Jag tänker hjärncance­r och när jag står i duschen är jag sorgsen och bedrövad men sedan måste vi skynda oss, vi ska till ett museum och sedan ska vi möta min man vid Tallinnfär­jan, och jag glömmer det, jag glömmer vilken olycka som drabbat oss just i dag.”

Ångesten accepterad

”Sluta! Ta dig i kragen människa!” vill jag gång på gång ropa under läsningen. Inte minst när det gäller huvudperso­nens medicinfob­i som omöjliggör behandling­en, också efter att hennes diagnos har ställts av den förstående läkaren med den milda blicken. Men rationella argument biter inte på en neurotiker. Hon har alla argument och pekar själv på sin irrational­itet.

Boken slutar med en introspekt­ion som förefaller vara ett bättre botemedel än pillren. Sofia Torvalds accepterar sig själv med sina ångestfyll­da djup, sin sociala yta, sitt outtömliga kärleksbeh­ov, sin verklighet­sflykt in i det fantastisk­a. Hon har gjort en smärtsam och modig resa in i det egna helvetet. Och hon kommer ut ur det – helare, klokare, med erfarenhet­er som kan delas av många.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Ångest, som Torvalds beskriver det, är inte bara de fysiska symtomen. Det är att leva i en ständig väntan på smärta, olycka, katastrofe­r.
Foto: Cata Portin Ångest, som Torvalds beskriver det, är inte bara de fysiska symtomen. Det är att leva i en ständig väntan på smärta, olycka, katastrofe­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland