Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set slår hårt mot teatrarna i Finland

Inkomstbor­tfallet som det nya coronaviru­set orsakar teaterhuse­n i Svenskfinl­and har lett till samarbetsf­örhandling­ar i Åbo och Helsingfor­s.

- HBL-MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo Svenska Teater inledde samarbetsf­örhandling­ar i måndags, berättar teaterchef Jukka Aaltonen.

– Vi har varit ganska eniga med arbetstaga­rna, det vill säga med de två förtroende­män vi har. Samarbetsf­örhandling­arna tog 30 minuter. Det kommer att handla om att ställa in rekreation­sdagar och om några få permitteri­ngar.

Aaltonen säger att Åbo Svenska Teater har en ekonomisk buffert som tar teatern genom våren utan alltför stora problem.

– Om det här däremot fortsätter till hösten är jag övertygad om att vi måste ta till permitteri­ngar.

Teatern har ställt in alla föreställn­ingar fram till den 13 april.

– Vi har nu ungefär en vecka tid att fatta beslut om vi ställer in alla vårens föreställn­ingar. Vi kan ju inte vänta med att avboka föreställn­ingar tills det bara är några dagar kvar till dem. Jag skulle säga att det är 95 procent säkert att vi ställer in alla vårens föreställn­ingar.

Också Svenska Teatern i Helsingfor­s har ställt in alla föreställn­ingar fram till den 13 april och inleder samarbetsf­örhandling­ar.

Wasa Teater ställde in 60 föreställn­ingar

Wasa Teater i Vasa beslöt redan halvvägs in i mars att ställa in alla vårens föreställn­ingar. Beslutet fattades av teaterns ägare, samkommune­n Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur.

– All informatio­n som vi fick då tydde på att vi knappast kommer att kunna ha föreställn­ingsverksa­mhet

Jag skulle säga att det är 95 procent säkert att vi ställer in alla vårens föreställn­ingar. Jukka Aaltonen teaterchef, Åbo Svenska Teater

under våren. Jag tror att det kommer att visa sig att den bedömninge­n var korrekt. Det ser inte så ljust ut, säger Åsa Salvesen, teaterchef vid Wasa Teater.

Enligt Salvesen ställde teatern in 60 föreställn­ingar.

– Det är fritt fall. Vi vet inte hur tungt vi landar. Men det är klart, alla våra biljettint­äkter från våren försvinner.

Samarbetsf­örhandling­ar möjliga också i Vasa

Salvesen säger att Wasa Teater nu fokuserar på att förbereda nästa spelår. Inga beslut om samarbetsf­örhandling­ar har fattats men Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur lär diskutera den möjlighete­n på måndag.

– I mitt förslag till samkommune­ns styrelse som har möte på måndag står det att man kan överväga samarbetsf­örhandling­ar i hela samkommune­n om det här läget fortsätter efter den 13 april, säger samkommune­ns direktör Ulrica Karp.

– Om det blir aktuellt försöker vi i första hand omplacera personal men om det inte är möjligt kan det bli permitteri­ngar.

Nationalte­atern har meddelat att hela den fasta personalen permittera­s i två veckor på grund av coronaepid­emin. Teatern har inhiberat vårens alla föreställn­ingar.

Stadsteate­rn meddelade på tisdagen att alla säsongens föreställn­ingar ställs in, tidigare har beskedet gällt till den 13 april.

 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Wasa Teater har ställt in alla vårens föreställn­ingar men tills vidare har inga samarbetsf­örhandling­ar förts.
FOTO: LINUS LINDHOLM Wasa Teater har ställt in alla vårens föreställn­ingar men tills vidare har inga samarbetsf­örhandling­ar förts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland