Hufvudstadsbladet

Aksel Kankaanran­tas låt får inte tävla i Eurovision 2021

- MALIN SLOTTE

Yle genomför även nästa års UMK – Tävlingen för ny musik 2021 som en öppen tävling. Årets UMK-vinnare får inte tävla i Eurovision nästa år.

Årets Eurovision Song Contest är inställt, men Yle utannonser­ar redan nu nästa års finländska uttagning. Bidrag kommer att kunna skickas in från den 1 september på adressen yle.fi/umk.

Aksel Kankaanran­ta och låten Looking Back vann årets UMK och skulle ha tävlat i Rotterdam den 12–16 maj men tävlingen ställdes in på grund av coronaviru­set. European Broadcasti­ng Union, EBU, har beslutat att bidragen i ESC 2021 måste vara nya, och att årets låtar därför inte får tävla.

– Ett år är en lång tid för vilken låt som helst och i Eurovision­en är bidragen nya. Aksel kan förstås om han vill delta med en ny låt nästa år, men det är en expertjury som väljer vilka bidrag som går vidare i tävlingen och i sista hand är det publikomrö­stningen som utser Finlands representa­nt, konstatera­r UMK:s producent Anssi Autio i ett pressmedde­lande.

Efter två år med inbjudna gäster återgick UMK i år till att vara en öppen tävling. Över 400 bidrag skickades in. Yle uppger att årets tävling lockade mer publik än på många år och att ökningen var särskilt stor bland unga tittare. Publikomrö­stningen var också den livligaste sedan 2015.

– Det stora intresset och det positiva mottagande­t som årets tävling fick stärkte vår uppfattnin­g om att tävlingen också i fortsättni­ngen ska vara öppen.

Nästa år firar UMK tioårsjubi­leum.

Tävlingsre­glerna för UMK21 publiceras i juni på adressen yle. fi/umk på finska, svenska och engelska.

Bland de inskickade bidragen väljer UMK:s expertjury ut vilka bidrag som går vidare.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Aksel Kankaanran­tas Eurovision­säventyr tog slut redan innan det började.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Aksel Kankaanran­tas Eurovision­säventyr tog slut redan innan det började.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland