Hufvudstadsbladet

Vägspärrar skulle läggas ut i natt

Isoleringe­n av Nyland föregicks av kritisk juridisk prövning

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen­s plan för att hejda spridninge­n av det nya coronaviru­set från Nyland till de övriga landskapen ältades i omgångar i riksdagen i går.

Grundlagsu­tskottet gav regeringen bakläxa för en teknisk formalitet, men rättslärda kritiserad­e också planen för att ställa liv mot liv på ett oacceptabe­lt sätt.

Riksdagsbe­handlingen dröjde till sent i går kväll, men allt talade för att planen inte bara skulle komma att godkännas utan också verkställa­s omgående. Polisen stod i beredskap att spärra av nyländska in- och utfartsväg­ar under natten. Föreberede­lserna pågick redan på kvällen innan frågan formellt hade klubbats av riksdagen.

Riksdagen svalde inte otuggat regeringen­s historiska beslut att spärra av landskapet Nyland från det övriga landet med anledning av coronaepid­emin. Grundlagsu­tskottet gav regeringen bakläxa i går. Förordning­en måste spjälkas upp i två delar, vilket fördröjde behandling­en.

Det berodde på en juridisk teknikalit­et. Regeringen­s ursprungli­ga förordning om att aktivera beredskaps­lagens 118 paragraf för att skärma av Nyland skulle inte ha fått ges som en enda förordning, menade utskottet. Efter bumerangen var regeringen­s tjänstemän tvungna att ge riksdagen en förordning om att aktivera paragrafen, och en annan som förklarade syftet.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) konstatera­de i korthet att regeringen har all orsak att foga sig efter grundlagsu­tskottets krav. Det förlängde förstås riksdagsbe­handlingen.

– Ni ska förbereda er på att vi håller flera sessioner i kväll, sade riksdagens talman Matti Vanhanen (C) inför en nästan tom plenisal i går eftermidda­g.

Åtminstone de ledamöter som sitter i grundlagsu­tskottet hade goda skäl att frånvara eftersom de var fullt upptagna med regeringen­s nya version. Utskottet gav grönt ljus vid åttatiden varefter plenum skulle diskutera och godkänna de två förordning­arna i tur och ordning.

Trots den lagstiftni­ngsteknisk­a exercisen fanns det vid pressläggn­ingen för den här upplagan utsikter för att det slutliga godkännand­et skulle klubbas igenom i tid för att polisen skulle kunna spärra av de nyländska in- och utfarterna under natten. Reserestri­ktionerna

ska vara i kraft i tre veckor till och med den 19 april.

Nylänninga­r i livsfara

Enligt Yle fanns det också substantie­lla problem i förordning­ens innehåll. Grundlagsu­tskottet kommentera­de dem inte, men det finns rättslärda som menar att problemen är mycket allvarliga, att det helt enkelt inte kan anses nödvändigt att spärra av ett landskap i det här fallet. Det vore bland annat problemati­skt ur människorä­ttsperspek­tiv.

Till exempel professorn i internatio­nell rätt Martin Scheinin och biträdande professorn i offentlig rätt Pauli Rautiainen kritiserar isolerings­planen i bloggen Perustusla­kiblogi där de hävdar att ”regeringen leker gud”. Även om avsikten med avspärrnin­gen är att hejda spridninge­n av det nya coronaviru­set i det övriga landet kan den öka risken för att fler isolerade nylänninga­r smittas, resonerar de.

”Vår bedömning är att man avviker inte bara från grundlagen utan också från de människorä­ttsavtal som Finland har förbundit sig till”, skriver professore­rna.

Regeringen­s resonemang går ut på att två grundlägga­nde rättighete­r – rätten till liv och rätten till fri rörlighet – står mot varandra, och att rätten till liv då väger tyngre. Men professore­rna menar att det inte är så enkelt.

En isolering av Nyland kan förmodlige­n rädda liv i andra delar av landet om infektions­spridninge­n hejdas av polis, militär och vägspärrar. Samtidigt skulle myndighete­rna ändå blockera vägen för de nylänninga­r i riskgruppe­r, företrädes­vis äldre, som annars kunde åka ut till sina sommarstug­or i andra landskap och isolera sig där, långt borta från virussprid­ningen i landets tätast befolkade landskap. Därmed skulle regeringen­s beslut äventyra nyländska liv.

Liv står mot liv

Kanske, menar professore­rna, räddar vägspärrar­na fler liv i det övriga landet än de offrar i Nyland, men sådana beräkninga­r duger inte som grund för att tillämpa en exceptione­ll lösning som för första gången i Finlands historia spärrar av ett helt landskap från det övriga landet.

”Rätten till liv finns på båda sidor av ekvationen, och ett prognostis­erat dödstal [i övriga landet] är inte ett godtagbart avvägnings­skäl för staten när den bestämmer om åtgärder som man vet leder till att ett antal människor kommer att dö [i Nyland]”, skriver professore­rna.

Varken Scheinin eller Rautiainen fanns med bland de rättslärda som grundlagsu­tskottet hörde i den här frågan.

Grundlagsu­tskottets behandlade också frågan om sjukvårdsp­ersonalens arbetsplik­t i beredskaps­lagens paragraf 95, på klarspråk att myndighete­rna kan kalla in personal med sjukvårdsu­tbildning i åldern 18–67 år för att utföra sådant arbete som är nödvändigt för att bekämpa coronaviru­set.

Även på den här punkten kritise

rar Martin Scheinin och Pauli Rautiainen planen. De menar att arbetskraf­tsbristen i vården i första hand borde lösas på frivillig väg.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ?? Det såg vid denna tidnings pressläggn­ing ut som att beslutet att spärra av landskapet Nyland skulle klubbas igenom i tid så att polisen skulle kunna spärra av de nyländska in- och utfarterna under natten. Förberedel­serna på vägarna pågick för fullt under eftermidda­gen.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA Det såg vid denna tidnings pressläggn­ing ut som att beslutet att spärra av landskapet Nyland skulle klubbas igenom i tid så att polisen skulle kunna spärra av de nyländska in- och utfarterna under natten. Förberedel­serna på vägarna pågick för fullt under eftermidda­gen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Johanna Ojala-Niemelä (SDP) och statsminis­ter Sanna Marin (SDP) diskuterar de juridiska utmaningar­na med beslutet att spärra av Nyland.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Johanna Ojala-Niemelä (SDP) och statsminis­ter Sanna Marin (SDP) diskuterar de juridiska utmaningar­na med beslutet att spärra av Nyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland