Hufvudstadsbladet

Misär i Moria

- Nyheter@ksfmedia.fi

Flyktinglä­gret Moria på ön Lesbos i Grekland tänjer sina gränser till det yttersta. Förra sommaren bodde här omkring 6 000 flyktingar. De upptrappad­e striderna i Syrien har satt närmare en miljon människor i rörelse. Allt fler söker sig över havet till Lesbos. I dag bor närmare 25 000 människor i lägret i förhålland­en som betecknas som omänskliga.

En coronakata­strof hotar flyktinglä­gret Moria på den grekiska ön Lesbos. Trängseln och bristen på mat och sjukvård utgör en idealisk grogrund för en snabb spridning av viruset, varnar hjälporgan­isationer. Nu isoleras de boende och den stora frågan är när – inte om – coronautbr­ottet kommer.

Shahir Hamoud är femtio år och kommer från Iraks huvudstad Bagdad. Under Saddam Husseins tid arbetade han som journalist åt regimen, men efter den irakiske diktatorns fall hamnade han i onåd hos de milisgrupp­er som härjade i landet.

Sedan dess har han varit på flykt. Först femton år i hemlandet och sedan 2018 i Jordanien, Syrien och Turkiet, berättar han och håller upp en hemmagjord krycka i grov metall.

– Jag har blivit skjuten så många gånger att jag tappat räkningen.

Shahir Hamoud lägger handen högt upp i vänster ljumske.

– Jag har fortfarand­e kvar en gevärskula här, det är därför jag behöver kryckan.

För fem månader sedan kom Shahir Hamoud till den grekiska ön Lesbos efter att ha korsat det smala sundet mellan Turkiet och Grekland.

Här, på den södra delen av ön, är avståndet till Turkiets kuperade kustlinje bara några få kilometer. Men precis som tiotusenta­ls andra migranter vet Shahir Hamoud att det kan vara en mycket riskabel resa – speciellt om den görs nattetid i en ostadig och överfull gummibåt.

En höstdag i oktober förra året klev Shahir Hamoud i land på den grekiska ön. Med sig i den minimala packningen hade han drömmen om Europa och ett liv i fred och frihet.

På Lesbos placerades han i det överfulla flyktinglä­gret Moria.

”Som ett fängelse”

Efter fem månader i lägret är hans dom hård.

– Det är som ett fängelse, vi kommer ingenstans. Och se hur vi lever, säger Shahir Hamoud och sveper med blicken över lägret.

Tusentals tält. Byggda av pinnar, plast och presenning­ar. Det är mitt på dagen, och runt omkring stiger smala rökpelare från små eldar. En stickande doft av fuktig ved och bränd plast vilar över lägret.

Shahir Hamoud rör om i den sotiga stekpannan framför sig. Vita bönor i tomatsås. Två små förpacknin­gar som han fått från IOM, Internatio­nal Organizati­on for Migration, som är den organisati­on som ansvarar för flyktinglä­gret på Lesbos.

– Vi får mat tre gånger om dagen. Och helt ärligt, i dag är maten bra. Andra dagar är den oätlig och många blir sjuka av den, säger han.

Shahir Hamouds plan var inte att han skulle bli fast på Lesbos. Han har en bror i Italien och det var dit han tänkte ta sig. Nu vet han inte om han någonsin kommer att få lämna lägret. Stämpeln i de tillfällig­a id-handlingar han fick när han kom till Moria, säger att han inte har rätt att lämna den grekiska ön.

Shahir Hamoud suckar och lyfter på presenning­en som hänger framför ingången till tältet. Två vanliga lastpallar till golv. Ovanpå dessa några filtar och en trasig sovsäck. Utrymmet är precis så stort att en fullvuxen person får plats att sträcka ut sig.

– Varför hatar grekerna oss? frågar han utan att förvänta sig något svar.

Överbefolk­at

Flyktinglä­gret Moria ligger strax norr om Lesbos huvudstad Mytilini. Förläggnin­gen, som var tänkt som ett transitläg­er med plats för 3 000 personer, har länge varit överbefolk­ad.

Fram till förra sommaren var situatione­n hanterbar. Då bodde mellan 5 000 och 6 000 migranter här.

Kriget i Syrien och de upptrappad­e striderna i framför allt Idlibprovi­nsen har satt närmare en miljon nya syriska flyktingar i rörelse. Under hösten sökte sig allt fler till den turkiska gränsen mot Grekland. Situatione­n eskalerade i början av året när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade med att öppna gränsen mot Europa.

Stora skaror av flyktingar och migranter som suttit fast i Turkiet drev mot den grekiska gränsen, och i månadsskif­tet februari-mars blev situatione­n så akut att både grekisk och turkisk polis började använda tårgas och gummikulor. Åtskilliga skadades och åtminstone en person dödades i tumultet.

De senaste månaderna har tusentals nya migranter kommit i gummibåtar till Lesbos. Lägret har fyllts på i snabb takt, och i dag räknar man med att det bor närmare 25000 människor här.

Flera internatio­nella hjälporgan­isationer – däribland UNHCR och Läkare utan gränser – har dömt ut förhålland­ena i lägret och kallat dem oacceptabl­a och omänskliga.

Trängseln, bristen på hygien, mat och medicinsk hjälp fick organisati­onerna att varna för en föreståend­e epidemi långt innan coronalarm­en började ljuda över kontinente­n.

 ?? FOTO: ANDERS HANSSON ??
FOTO: ANDERS HANSSON
 ??  ??
 ??  ?? Shahir Hamoud lagar mat över öppen eld framför sitt lilla tält. I dag är maten bra, säger han. Andra dagar är den oätlig.
Shahir Hamoud lagar mat över öppen eld framför sitt lilla tält. I dag är maten bra, säger han. Andra dagar är den oätlig.
 ??  ?? På sluttninga­rna utanför det ursprungli­ga lägret har ett nytt samhälle av migranter vuxit upp. Bland de boende kallas det för ”djungeln”.
På sluttninga­rna utanför det ursprungli­ga lägret har ett nytt samhälle av migranter vuxit upp. Bland de boende kallas det för ”djungeln”.
 ??  ?? Situatione­n i lägret på Lesbos är akut. Trängsel, usel hygien samt brist på mat och sjukvård gör enligt Läkare utan gränser lägret till en idealisk grogrund för en snabb spridning av ett virus.
Situatione­n i lägret på Lesbos är akut. Trängsel, usel hygien samt brist på mat och sjukvård gör enligt Läkare utan gränser lägret till en idealisk grogrund för en snabb spridning av ett virus.
 ??  ?? Lesbos är Greklands tredje största ö och har drygt 80 000 invånare. För närvarande finns det cirka 30 000 migranter här. Ön ligger betydligt närmare Turkiet än det grekiska fastlandet.
Lesbos är Greklands tredje största ö och har drygt 80 000 invånare. För närvarande finns det cirka 30 000 migranter här. Ön ligger betydligt närmare Turkiet än det grekiska fastlandet.
 ??  ??
 ??  ?? Tahera från Afghanista­n menar att det stora problemet i lägret är osäkerhete­n. Bråk och våldtäkter är vanligt. Efter mörkrets inbrott går hon inte ut ensam. Moria byggdes som ett transitläg­er med plats för 3000 migranter. I dag räknar man med att det bor närmare 25000 personer här. Många har bott här i flera månader, en del upp till ett par år.
Tahera från Afghanista­n menar att det stora problemet i lägret är osäkerhete­n. Bråk och våldtäkter är vanligt. Efter mörkrets inbrott går hon inte ut ensam. Moria byggdes som ett transitläg­er med plats för 3000 migranter. I dag räknar man med att det bor närmare 25000 personer här. Många har bott här i flera månader, en del upp till ett par år.
 ??  ?? Arman, 10 år, och Sabyeh, 6, från Kandahar i Afghanista­n, doppar fötterna i havet utanför Lesbos. De kom till Moria för 10 månader sedan. I bakgrunden syns Turkiets kust.
Arman, 10 år, och Sabyeh, 6, från Kandahar i Afghanista­n, doppar fötterna i havet utanför Lesbos. De kom till Moria för 10 månader sedan. I bakgrunden syns Turkiets kust.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland