Hufvudstadsbladet

Kan den blågula coronaväge­n vara den rätta?

Sveriges vägval i kampen mot coronaviru­set har väckt förundran, förvåning och förargelse.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Världen kämpar nu med förenade krafter mot spridninge­n av coronaviru­set. Varje land gör det på sitt sätt, men överlag med hårda medel. Det finns ändå några länder som sticker ut. Till exempel i Vitrysslan­d inleddes fotbollssä­songen för en vecka sedan, med publik på läktarna, som om ingenting onormalt skulle vara på gång. I inget annat land i Europa spelas för tillfället elitfotbol­l.

Ett annat land som avviker är något överraskan­de Sverige. Landets strategi i kampen mot corona har redan en tid förundrat den övriga världen, men svenskarna fortsätter gå sin egen väg, Vart den leder vet vi ännu inte.

Samma dag som vår regering beslöt att stänga alla restaurang­er och barer och isolera Nyland från resten av landet meddelade den svenska Folkhälsom­yndigheten att till exempel idrottsträ­ningar kan fortsätta och att varken matcher eller lokala cuper behöver ställas in. Också gym, simhallar och idrottshal­lar kan hålla öppet. Vid skidanlägg­ningarna i Sverige snurrar liftarna vidare.

Folksamlin­gar upp till 500 personer var tillåtna i Sverige ännu på fredagen då det sänktes till 50, medan gränsen går vid tio i Finland och ännu lägre i många andra europeiska länder. De svenska barnen i låg- och högstadier går till skolorna i vanlig ordning och den svenska nationsgrä­nsen är öppen. Inga begränsnin­gar har hittills utfärdats för stockholma­rna att röra sig trots stor smittsprid­ning och tiotals färska dödsfall i området.

Det kan förefalla överraskan­de att de samhälleli­ga inskränkni­ngarna just i Sverige är så mycket mindre än i övriga Norden. Svenskarna är kända som ett försiktigt folk. De var de första som i större skala satte cykelhjälm på huvudet och började använda samma huvudbonad i skidbackar­na. Men kanske det just därför också den här gången räcker med rekommenda­tioner för att svenskarna ska inse att man bör skydda sig själv och andra från coronaviru­set – utan att statsledni­ngen behöver ta till hårdhandsk­arna. Men i så fall måste alla inse det. Allt tyder inte på det.

Den politiska enigheten kring den svenska linjen är stor, inte ens

Sverigedem­okraterna har protestera­t högljutt mot den konsekvent­a linjen att följa expertmynd­igheternas råd. Däremot har vissa experter inom vård och medicin opponerat sig.

I Sverige har man hittills vägrat ta till åtgärder vars effekt inte är garanterad. De ekonomiska konsekvens­erna har likaså betonats då en mildare linje valts. Ju längre pandemin håller länderna i sitt grepp desto mer kan Sverige vinna på att låta samhällets hjul rulla i mer normala förhålland­en än andra länder är i.

Priset betalar svenskarna eventuellt i ett högre antal sjuka och döda. Å andra sidan kan även människor i andra länder bli lidande, även hälsomässi­gt, av att det egna landet gör en djupare och längre ekonomisk dykning.

Finlands och många andra länders mål är att vårdkapaci­teten säkras och då gäller det att försöka begränsa antalet smittade som behöver vård samtidigt. Likaså ska högriskgru­pperna skyddas extremt noga.

Det räcker ändå inte enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO att allting stängs och släcks ned. Isolering bromsar virusets spridning och ger tilläggsti­d, men det krävs mer för att ta kål på corona. Det behövs ett mer omfattande testsystem, varje smittad borde försättas i karantän och potentiell­a smittbärar­e spåras. Trots att Finland och Sverige hittills har valt olika vägar står bägge länders utmaningar här.

Hittills har vissa asiatiska länder, bland annat Sydkorea, lyckats väl genom massiv testning, spårning och omfattande karantän. I övrigt har Sydkorea tillämpat en liknande strategi som Sverige i att inte stänga samhället mer än nödvändigt.

åtgärder som kommer att visa sig vara de bästa i kampen mot corona och alla alternativ innehåller negativa sidor. Kritiken mot Sveriges coronatakt­ik kan vara befogad, men det vet vi först då vi har facit på hand. Det räcker ännu länge dit, så fram till dess ska grannlande­ts vägval inte fördömas.

 ??  ?? Ingen vet vilka
Ingen vet vilka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland