Hufvudstadsbladet

Vårdperson­alen kan stå inför svåra etiska val

- CATARIINA SALO/SPT

På tre orter i Finland – Raseborg, Hyvinge och Tavastehus – har man upprättat triage-tält utanför sjukhusen. Tack vare tälten ska prioriteri­ngen av patienter bli enklare.

Triage är en form av prioriteri­ng av patienter inom vården och vare sig vi vill det eller inte prioritera­r läkare och vårdperson­al konstant i sitt arbete.

– När det pratas i nyheterna om att man snart måste börja prioritera inom vården är det en chimär, säger Pekka Louhiala som är professor inom medicinsk filosofi och etik vid Tammerfors universite­t.

Prioriteri­ngar inom vården har alltid gjorts och görs alltjämt. De första prioriteri­ngarna sker på ett makroplan när staten gör upp sin budget. Prioriteri­ngskedjan fortsätter sedan genom de kommunala budgetarna och kommer ner till individniv­å på sjukhusen.

Den allmänna grundregel­n inom vården är att alla människor behandlas likvärdigt, oberoende av etnicitet, modersmål, kön, klass och ålder. Trots det här är åldern ofta en bidragande faktor när man planerar vården på individniv­å.

– När folk blir äldre kommer ofta olika sjukdomar in i bilden som kan påverka livskvalit­eten på olika sätt. Det påverkar också hur en person väntas återhämta sig från eventuella ingrepp, säger Louhiala.

Trots att alla ska behandlas likvärdigt finns det på individniv­å olika faktorer som påverkar hur och om en person får vård. Louhiala säger att man tillsvidar­e under coronakris­en i Finland inte har hamnat i en situation där man behövt fatta svåra beslut.

– Men det är ett scenario man förbereder sig för inom sjukvårdsd­istrikten och på sjukhusen.

Alltid läkarbeslu­t

Vårdperson­alen kan stå inför svåra etiska val om det blir brist på intensivvå­rdsplatser. Trots att det finns teoretiska planer och strategier påpekar Louhiala att alla fall är unika. Om man måste välja mellan två patienter får den person förtur som anses dra mest nytta av vården. En mätare som används är kvalitetsj­usterade levnadsår, det vill säga ett mått för att avgöra förhålland­et mellan hur länge människan förväntas leva och vilken hens livskvalit­et förväntas bli. Louhiala säger att man dock sällan har nytta av dylika mätare när det gäller individniv­å.

I Sverige har Socialstyr­elsen i samband med coronakris­en tagit fram nya riktlinjer för intensivvå­rd under extraordin­ära förhålland­en. I riktlinjer­na, som publicerad­es i mars i år, framkommer en poängsättn­ing av patienter utifrån bland annat biologisk ålder, andra sjukdomar patienten kan ha och förväntad återståend­e livslängd.

Den som fattar dessa beslut inom vården är alltid den vårdande läkaren eller ett team av läkare. Ju fler personer som är med och gör en bedömning, desto bättre.

– Alla läkare har troligen någon gång fattat ett beslut som hen efteråt funderat på om det var rätt eller fel. Det är det här annars underbara yrkets skuggsida, säger Louhiala.

Röda Korset kan rycka in

Vid Finlands Röda Kors (FRK) är man alltid i beredskap att rycka ut vid katastrofe­r. Rea Noponen jobbar med katastrofh­jälp och har bland annat fungerat som teamledare vid Röda Korsets fältsjukhu­s i Bangladesh år 2018 och 2019. Efter en lång humanitär karriär är hon välbekant med termen triage. I Bangladesh tillämpade­s det varje dag.

– Till våra fältsjukhu­s kommer människor i mängder och ställer sig i kö, det finns inga tidsboknin­gar i katastrofo­mråden. Där måste man göra en triage på vem som behöver vård genast och vem som kan vänta.

Hon säger att vårdpriori­teringar under fältomstän­digheter är något som FRK under utbildar sina frivilliga och sin personal i. Vid en storolycka vet man vad man gör.

– Vi använder färger. Om en person är i kritiskt skick får hen färgen röd. Sedan finns de gula som kan vänta och de gröna som klarar av att gå själva.

Personer som inte har några möjlighete­r att överleva får färgen svart.

På så sätt får vårdperson­alen en överblick över situatione­n. Noponen säger att det är klart att man inte alltid kan rädda alla. Det är en tuff sits för vårdperson­alen.

– Det har också funnits tillfällen där vi vet att en människa kunnat räddas om omständigh­eterna varit annorlunda, som till exempel om vi befunnit oss i Finland.

FRK:s, och alla Röda Korsets och Röda Halvmånens nationella organisati­oner, har i uppgift att bistå och stödja landets myndighete­r vid kris. Det gäller också under coronakris­en.

Om krisen växer sig stor i Finland och myndighete­rna behöver hjälp försöker FRK svara på behovet. Till exempel på Hyvinge sjukhus förbereder man sig för ökande patientmän­gder genom det triage-tält som monterades upp på sjukhusets parkerings­plats nyligen och som HBL skrev om den 20 mars.

Akutöverlä­kare Juha Valli säger att man bad FRK om hjälp eftersom de hade tält och sjukhuset behövde mera plats för arbetet.

– Idén är att vi vill skilja på de akutfall där patienten uppvisar infektions­symtom från andra akutfall.

Efter triagen slussas patientern­a vidare genom olika dörrar beroende på symtom. På det här viset vill man förhindra att en eventuell coronasmit­ta sprids bland de virusfria patientern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland