Hufvudstadsbladet

Evakuering­sflyg landade – striktare anvisninga­r för resenärer

Finländare som återvänder hem från utlandet möts av allt striktare hälsokontr­oller. Staten arrangerar hemresor inom landet.

- SPT

Tre plan flög finländare tillbaka till Finland under fredagen. De kom från Pafos på Cypern, Faro i Portugal och Funchal på Madeira. Regeringen samarbetar med Finnair för att arrangera evakuering­sflygen och betalar en del av biljetten.

Enligt Finavia landade planet från Pafos kring klockan 17. Planet från Faro uppskattad­es landa kring klockan 19 och flyget från Funchal kring midnatt.

Resenärern­a kommer att mötas av allt striktare säkerhetså­tgärder på flygplatse­n. På en telefonkon­ferens för pressen berättade statsrådet­s säkerhetsc­hef Ahti Kurvinen att åtgärderna har skärpts under fredagen.

– Vi anpassar oss när vi får nya uppgifter om smittan. Det lönar sig inte heller att vidta överdrivna åtgärder, säger Kurvinen.

Tidigare har mer ansvar legat på resenärern­a själva, men nu ska de följa tydliga instruktio­ner från att de stiger på planet tills de lämnar flygplatse­n. På planet ska alla fylla i ett formulär med hjälp av vilket man bland annat bedömer hälsotills­tånd.

– Om man inte har några symtom kan man ta sig vidare på egen hand. De resenärer som har symtom styrs vidare till vård och karantän.

Också resenärer som inte har symtom instrueras att ta sig hem och självmant isolera sig. Enligt lagen kan myndighete­rna inte sätta personer utan symtom i karantän. Man kan arrangera sin egen transport hem, bara man inte exponerar någon för eventuell smitta. I annat fall arrangerar staten hemresan. Trots planer på att isolera Nyland har alla rätt att resa hem och staten kan arrangera resan oberoende av var i Finland man bor.

– Transporte­rna inom landet betalas med statens tillgångar.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Coronaåtgä­rderna på Helsingfor­s-Vanda flygplats har blivit striktare.
■
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Coronaåtgä­rderna på Helsingfor­s-Vanda flygplats har blivit striktare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland