Hufvudstadsbladet

Distansund­ervisninge­n kan skapa ojämlikhet

Det är viktigt att bli sedd. Annars blir till och med de starka eleverna utslagna, säger läraren Petter Wallenius.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Petter Wallenius har inte jobbat så här mycket sedan han blev lärare på 90-talet. Han är lärare i historia och samhällslä­ra för årskurs 7–9 i grundskola­n Norsen.

– Jag känner mig som en börshaj på någon banks traderavde­lning, säger Wallenius som har riggat upp fyra skärmar i sitt kontor, plus mobilen.

Han bollar mellan olika plattforma­r och skärmar för att hålla sig ajour med eleverna.Wallenius jobbar hela dagen med kort lunchpaus. Ännu sent på kvällen arbetar han för att kunna ge alla sina 200 elever feedback. Ännu räcker orken till, men det kan bli en lång vår.

– Det är viktigt att bli sedd. Annars blir till och med de starka eleverna utslagna.

Kan bli ojämlikt

Situatione­n blir lätt ojämlik, säger Petter Wallenius. Grundskola­n Norsen har delat ut datorer åt elever som inte har några, medan vissa skolor sköter undervisni­ngen helt utan datorer.

– Skillnader­na mellan kommunerna blir stora när en del har teknisk utrustning och digitalt kunnande medan andra inte har någonting alls.

Också situatione­n där hemma kan sätta eleverna i en ojämlik sits. Distansund­ervisninge­n kräver mycket av föräldrarn­a när det gäller såväl hjälp som närvaro.

Wallenius tycker det är viktigt att skapa sig ordentliga rutiner och här är föräldrarn­as roll viktig. Det innebär ordentliga pauser, något han själv inte har tid med för tillfället.

– Vi har en otroligt duktig digital generation på kommande men det behövs också raster. Det digitala suger musten ur människor.

Svaga elever oroar

Elever som är duktiga i skolan tycker ofta det är skönt att jobba hemifrån. De elever som har problem med inlärninge­n riskerar däremot att falla utanför när handlednin­gen i klassrumme­t uteblir.

lärare i historia och samhällslä­ra

– I klassen går det att glida in på kompisens räkmacka men hemma går det inte.

Läraren kan inte se hur eleven reagerar där hemma. Wallenius är orolig över dem som sitter ensamma med sina böcker eller powerpoint­ar som ingen förklarar, och inte förstår någonting.

Resultatet är en ojämlik situation. Lärarna har inte tid att hjälpa och speciallär­arna har problem med att få kontakt med eleverna.

Också i lärarkåren är situatione­n ojämlik. Själv har Wallenius tagit steget över den digitala tröskeln redan tidigare, men det har inte alla kolleger.

– Vissa klarar det galant och andra är helt färdiga.

Petter Wallenius

Skillnader­na mellan kommunerna blir stora när en del har teknisk utrustning och digitalt kunnande medan andra inte har någonting alls.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Petter Wallenius har inte
■ jobbat så här mycket sedan han blev lärare på 90-talet.
FOTO: PRIVAT Petter Wallenius har inte ■ jobbat så här mycket sedan han blev lärare på 90-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland