Hufvudstadsbladet

Från karantän till undantagsf­örhållande­n

Är du i karantän när du distansjob­bar? Är det samhällssp­ridning när ditt barn smittar dig? HBL reder ut terminolog­in.

- ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi MINNA LEVÄLAHTI minna.levalahti@ksfmedia.fi

Det nya coronaviru­sets exponentie­lla framfart är svår att greppa. Inte minst för att nya, radikala beslut fattas av allt fler regeringar. Gränser stängs, folk beordras i karantän eller uppmanas isolera sig frivilligt.

För att förstå varför ett land gör på ett sätt och ett annat land på ett annat sätt, ska man gärna vara insatt i vad samhällssp­ridning innebär och i vilken epidemifas länderna befinner sig. Dessutom finns det olika åsikter om hur man tror att flockimmun­itet förr eller senare kommer att uppnås.

Undantagsf­örhållande­n i Finland

Om man följer utveckling­en utanför Finlands gränser ser man till exempel rubriker om lockdown eller shutdown av städer eller regioner. Vad det exakt betyder kan skilja sig från stad till stad. I regel brukar det innebära att skolor och daghem stänger, folk uppmanas hålla sig i sina bostäder och bara gå ut för att rasta hunden eller handla mat.

På svenska kan man här tala om att den högsta ledningen har utlyst undantagst­illstånd. Enligt Finlands grundlag och beredskaps­lagen kallas undantagst­illstånd för undantagsf­örhållande­n.

Det innebär att vi talar om undantagst­illstånd när det gäller andra länder, men i Finland har statsminis­ter Sanna Marin (SDP) konstatera­t att undantagsf­örhållande­n råder. Det kan innefatta diverse saker, till exempel utegångsfö­rbud.

Karantän och karantän

I lagen om smittsamma sjukdomar finns det klara bestämmels­er för isolering och karantän. Den lagen gäller oberoende av om det råder undantagsf­örhållande­n eller inte i landet.

I vardagligt språk är det fritt fram att till exempel säga att hela familjen är i karantän på sommarstug­an. Men då är det bra att vara medveten om att karantän har en specifik betydelse inom vården och i lagtexter. I de flesta fall hittills handlar vår hemkarantä­n om social distanseri­ng och frivillig isolering.

Skillnaden mellan frivillig och beordrad karantän kan också vara ekonomisk. Om en vuxen måste stanna hemma från jobbet för att ta hand om ett barn i karantän gäller full lön från den första dagen. Folkpensio­nsanstalte­n ersätter arbetsgiva­ren, också företagare får dagpenning.

Karantän är ändå inte detsamma som distansarb­ete. För distansarb­ete betalas lön och samtidigt förväntas en arbetsinsa­ts.

Andningssk­ydd och munskydd

I takt med att flera blir smittade hos oss kommer vi sannolikt att se och höra fler medicinska termer. En del av dem som har allvarliga symtom behöver till exempel respirator och intensivvå­rd. Några få kan också behöva ecmo.

Och nej, som vanlig arbetstaga­re behöver du knappast ett andningssk­ydd. Men det är bra att veta varför det i vissa fall kan vara bra att använda munskydd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland