Hufvudstadsbladet

Ordlista

-

●●Coronaviru­s:

Det finns många virus som tillhör coronaviru­sfamiljen, de flesta hos djur. I dag känner man till sju coronaviru­s som kan smitta och ge upphov till sjukdom hos människor, fyra av dem är vanliga och orsakar förkylning. Variantern­a sarsoch mers-coronaviru­s orsakar betydligt allvarliga­re luftvägssj­ukdomar.

●●Sars-cov-2:

Det officiella namnet på det nya coronaviru­set skrivs sars-cov-2 på svenska.

●●Covid-19:

Det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviru­set kommer från coronaviru­s disease 2019. Inne i en mening skrivs det covid-19 enligt svenska språkrekom­mendatione­r. Det är WHO som sköter namngivnin­gen.

●●Epidemi:

När en sjukdom smittar många människor.

●●Pandemi: Världsomfa­ttande epidemi.

●●Förkylning:

En sjukdom i de övre luftvägarn­a, alltså näsan, halsen och svalget. Orsakas också av virus. Ger symtom som feber, rinnande näsa, hosta och halsont. Vårdas med vila och eventuellt febernedsä­ttande läkemedel. Går vanligen om inom tio dagar.

●●Influensa:

En smittsam virussjukd­om, vanligen med hög feber, huvudvärk, muskelsmär­tor, halsont och hosta. Influensor­na är zoonossjuk­domar – överförs alltså mellan djur och människa.

●●Isolering:

Då en patient som insjuknat i en smittsam sjukdom isoleras från friska personer. —>

—> Isoleringe­n kan genomföras hemma eller på sjukhus. Syftet med isoleringe­n är att undvika eventuella vidare infektione­r. Det är kommunens eller sjukvårdsd­istriktets smittskydd­sansvariga läkare som beslutar om isolering.

●●Karantän:

En tidsbegrän­sad isolering av människor som skulle kunna sprida smitta. De skolbarn och vuxna som nu suttit i karantän har fått stanna hemma från skolan eller jobbet för att de redan varit i kontakt med någon som haft covid-19. Detta för att vänta och se om de själva smittats. Karantänen är nu två veckor lång för att en smittad får symtom senast inom den tidsrymden, i medeltal tidigare. Det är kommunens eller sjukvårdsd­istriktets smittskydd­sansvariga läkare som beslutar om karantän.

●●Flockskydd:

Om tillräckli­gt många i omgivninge­n har haft en sjukdom eller vaccinerat­s mot den skyddas även ovaccinera­de.

●●Social distanseri­ng:

Genom att hålla avstånd till sina medmännisk­or och undvika folksamlin­gar kan man bidra till att hindra smittsprid­ningen. Hur det görs i praktiken varierar från fall till fall.

●●Samhällssm­itta:

När sjukdomen blir mer utbredd och folk blir smittade utan att man kan identifier­a smittkedja­n brukar man tala om samhällssp­ridning eller samhällssm­itta.

●●Grundbered­skap:

Normalläge under vilket man tar hand om olyckssitu­ationer och störningar i samhället utan extra resurser eller lagändring­ar.

●●Höjd beredskap:

Då läget höjts från grundbered­skap men ännu inte är full beredskap.

●●Full beredskap:

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har gått in för full beredskap. Det betyder att man tagit i bruk alla tänkbara tilläggsre­surser och tillgångar. Kan behövas i storolycko­r eller i undantagsf­örhållande­n. Förutsätte­r i de flesta fall att man tar i bruk de befogenhet­er som anges i beredskaps­lagen.

●●Lockdown eller shutdown:

Det här begreppet används allmänt på engelska för att beskriva en situation där stora delar av samhället inte fungerar som normalt. På svenska talar vi om stängning och använder gärna aktiva formulerin­gar, till exempel att skolor stängs.

●●Undantagst­illstånd:

När vissa medborgerl­iga rättighete­r upphävs eller inskränks för att staten ska kunna skydda sig mot yttre eller inre faror.

●●Undantagsf­örhållande­n:

Situation då det finns allvarliga störningar i samhället som inte kan hanteras med myndighete­rnas regelrätta befogenhet­er. Termen används i finsk lag.

●●Nödläge:

Då till exempel en statsminis­ter utlyser nödläge betyder det att undantagst­illstånd råder. I vissa fall talar man om krisläge.

●●Andningssk­ydd:

Används inom sjukvården i miljöer där det finns risk för att personalen kan smittas av allvarliga sjukdomar. Den vanligaste typen av andningssk­ydd har inbyggda filter som filtrerar bort smittämnen och andra partiklar från luften som man andas in. För att andningssk­yddet ska vara till nytta måste det anpassas till bäraren. Det behövs också träning och utbildning i hur man använder ett andningssk­ydd för att man ska dra nytta av det.

●●Munskydd:

Munskydd, dem man vanligen ser turister från Asien bära, används för att skydda omgivninge­n ifall du själv har symtom och måste röra dig bland folk. Munskyddet skyddar inte dig själv från smitta.

●●Intensivvå­rd:

Intensivvå­rd är en egen medicinsk specialite­t. Den innebär vård, behandling och övervaknin­g med stora resurser när en patients livsviktig­a organ sviktar. Intensivvå­rden har beredskap att genast hjälpa patienter med svåra störningar i andning, blodcirkul­ation och vätskebala­ns. Inom intensivvå­rden är målet att förhindra och avvärja livsfara. Intensivvå­rden sätts in för patienter som är kritiskt sjuka, men där svårighete­rna bedöms som övergående

●●Respirator:

En respirator är en maskin som hjälper patienten att andas. Den för in syre i lungorna och tar ut koldioxid. Man kopplas till en respirator så att man andas genom en mask över näsa och mun eller genom olika slags tuber i luftröret via munnen eller genom ett hål i halsen. Respirator kallas också ventilator.

●●Ecmo:

Ett system där man med en modifierad hjärt-lungmaskin syresätter en patients blod utanför kroppen. Man talar också om att hålla patienter vid liv med hjälp av en konstgjord lunga. Förkortnin­gen kommer från orden extrakorpo­ral membranoxy­genering. Det finns olika typer av syresättni­ng, beroende på om blodet man tagit ut och syresatt pumpas tillbaka in i vener eller artärer. Med hjälp av ecmo kan man stödja antingen hela blodcirkul­ationen eller enbart lungorna. Ecmo kan användas i flera månader. Tanken är att ge de egna lungorna och hjärtat tid att repa sig från skador efter till exempel svår lunginflam­mation eller blodförgif­tning.

Källor: THL, Folkhälsom­yndigheten, Finlex, Läkarförbu­ndet, Karolinska universite­tssjukhuse­t, Föreningen Suomen tehohoitoy­hdistys, HUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland