Hufvudstadsbladet

Finland behöver handlingsk­raft

- STURE FJäDER ordförande, Akava

SAMHäLLE Det sägs ibland att vi centralorg­anisatione­r lever i en förgången tid. De senaste veckorna bekräftar ännu en gång att vi inte gör det. Tvärtom. Arbetsmark­nadsorgani­sationerna hade kraft, erfarenhet och vilja att genast samla sig i den kris vi nu genomlever. I en oerhört krävande tid kunde arbetsmark­nadsorgani­sationerna ge ett samstämmig­t förslag till regeringen kring ändringar i arbetslags­tiftningen och lättnader för företagens betalnings­skyldighet­er – ett förslag som regeringen omfattade och med rekordsnab­b takt behandlas som lagförslag i riksdagen.

I förslaget föreslår vi bland annat flexibilit­et i arbetslags­tiftningen, förkortand­e av samarbetsl­agens minimiförh­andlingsti­der från 14 dagar och sex veckor till fem dagar, förbättrin­g av arbetslösh­etsskyddet, extra finansieri­ng för att stödja arbetslösh­etskassorn­a och att skjuta upp betalning av ArPL-premiernas betalninga­r.

Jag är oerhört tacksam över den handlingsk­raft vi tillsamman­s har och att vi inte nu skapar ett låst läge som vi sett i tidigare kriser. Det är lätt att leda i goda tider, men i svåra tider prövas ledarskap och handlingsk­raft. Nu behövs genomföran­dekraft till 100 procent på alla plan. Också en solidarite­t och förståelse för varandra.

Hela landet höll andan eftermidda­gen när regeringen kallade till den första riktigt allvarliga presskonfe­rensen kring covid-19 och situatione­n som Finland befinner sig i. Det var en tidsfråga innan det vi såg i övriga Europa också drabbade oss. Då gäller det att agera på alla fronter med tydlighet och trygghet.

För många av oss är 1990talets tuffa lågkonjunk­tur fortfarand­e något som vi minns med fasa. Vi lärde oss mycket av den. Finanskris­en 2008 slog också hårt mot samhället. Men nu slår krisen mot både hälsa, liv och arbetsmark­naden. Rejält över 200 000 arbetstaga­re berörs för närvarande av samarbetsf­örhandling­ar och antalet lär stiga kommande veckor och månader. Det här prövar oss alla och det drabbar också våra familjer. Vi prövas inte enbart ekonomiskt. Samtidigt som skolorna till stor del är stängda ska föräldrarn­a distansjob­ba hemifrån. Vi ska komma ihåg att krisen också slår hårt mot utbildning­sväsendet och måendet hos de yngsta – på alla nivåer. I allt detta behöver vi samla oss och blicka framåt.

Skillnaden från tidigare kriser på arbetsmark­naden är att vi nu tillsamman­s visat större handlingsk­raft. Vi har samlat oss och vi har kompromiss­at inom och mellan arbetsmark­nadsorgani­sationerna. Alla kriser behöver tydligt ledarskap, kompromiss­vilja och framtidstr­o. I tidningen Läraren gav jag en intervju i slutet av december kring kunskap och konkurrens­kraft. Där fick jag frågan om ledarskap i tider av besparinga­r. Då var svaret att Finland har varit i total kris och när man är i djup kris kan man inte använda osthyveln. Man måste tänka på framtiden och på de som ska skapa den. Man kan använda det resonemang­et

Skillnaden från tidigare kriser på arbetsmark­naden är att vi nu tillsamman­s visat större handlingsk­raft. Vi har samlat oss och vi har kompromiss­at inom och mellan arbetsmark­nadsorgani­sationerna.

för nuläget också. De åtgärder vi nu gör på arbetsmark­naden ska så effektivt som möjligt rädda företag, arbetstill­fällen och därmed även trygga liv, hälsa och framtid.

Om någon för en månad sedan hade sagt att riksdagen stiftar en lag där tidtabelle­n mellan första förslaget från arbetsmark­nadsorgani­sationerna och riksdagen skulle vara åtta dagar hade ingen trott på det. Ingen lagberedni­ng fungerar så. Lägg ännu till att alla arbetsmark­nadsparter och regeringen var överens. Då blir det ännu mera unikt. Personlige­n är jag innerligt tacksam och glad att vi kan förenas i ett läge då Finland behöver samförstån­d – inte konflikt. Det är så här vi ska fungera när oförutsedd­a kriser händer. Det är så här vi måste agera. Det hör inte till vanlighete­rna att hantera sådant som en virusepide­mi som corona orsakar.

Akava har varit med förut. Vi har förhandlat och vi vet att erfarenhet bär genom nästa kris. Våra förslag till att balansera upp ekonomin är kraftfulla, men också realistisk­a. Vårt ansvar och vår uppgift är att påverka och komma med förslag som regeringen kan anta i detta exceptione­lla läge. Det är ingen tvekan om att vi har tuffa tider framför oss, men vi kommer att klara det. Tillsamman­s har vi styrkan och det ger exakt den framtidstr­o som vi nu behöver som land. Tack vare kraftfulla och snabba åtgärder kommer vi att se en snabbare ljusning även på arbetsmark­naden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland