Hufvudstadsbladet

En tågresa under fredskris

- ANN-CATRIN öSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.

På bokhyllan i mitt barndomshe­m fanns ett fotografi av min faster, en tonåring med tjockt, lockigt hår. Då fotografie­t togs gick Anna-Brita i läroverk i staden, som en av de första i sin släktkrets, och i brev från fronten uppmanade min far sin lillasyste­r att njuta av stadsliv och biobesök – detta som tröst efter att deras far stupat som 39-åring. Något år senare dog även hon i den sjukdom som då grasserade, lungsoten.

När jag på 1990-talet gjorde intervjuer om arbete i min hembygd berörde några av informante­rna min fasters död: en kvinna berättade att hennes för tidigt födda barn lades i samma grav eftersom detta hände under en vinter då tjälen gick djupt; en annan sade att hennes dotter dog samtidigt som faster; en tredje omtalade en stilig bekantskap.

Hur fick hon smittan? Min mamma, uppvuxen i samma by, berättade om något som hon hört: det påstods att en stilig yngling som evakuerats från Lappland och som min faster umgicks med hade smittat henne. För mig började detta påstående framstå som en rimlig förklaring. Lite senare frågade jag dock Anna-Britas syster och svåger om just det här, men ingendera av dem påtalade bekantskap­en med den utifrån kommande ynglingen. Av allt att döma var detta ett rykte som de närmaste inte kände till eller inte satte tilltro till.

För min mor var kontaktern­a med de evakuerade viktiga. Redan 1945 gjorde hon som tonåring sin första längre tågresa, till vänner i norr, och hennes berättelse om denna resa har fastnat i mitt minne. Då återhämtad­e sig landet efter år av krig och samhället hanterade en så kallad fredskris, det vill säga de problem som uppstod när en ny vardag väntade efter det katastrofa­la. Det fattades beslut om att jorden skulle delas och de som lämnat gårdar i avträdda områden tilldelade­s ny jord. Med en lag om jordfördel­ning lindrades effekterna av fredsslute­t och också hemförlova­de soldater kunde få hjälp att etablera småbruk. Men allas försörjnin­g kunde inte tryggas – medan en karelsk jordbrukar­e erbjöds ny jord i väst sades det att romska grupper förlorade hela socknar, det vill säga de områden i vilka de idkat gårdfariha­ndel och annan rörlig försörjnin­gsverksamh­et.

Under mellankrig­stiden var det många som förespråka­de småbruk, till en del i avsaknad av andra försörjnin­gsformer, men också med stark ideologisk underton. Även under senare tid har en specifik företagsfo­rm förespråka­ts på liknande sätt och nu drabbas många småföretag­are av den kris som vi lever i. Också i dag krävs hela socknar för att hålla företag i rörelse, men hur ska försörjnin­gen tryggas utan att nya sociala klyftor uppstår och äldre vidgas? Och kommer sjukvårdar­na att tilldelas extra jord?

Min faster dog i en snabbt framskrida­nde lungsot. Detta skedde, vilket ett besök på kyrkogårde­n ådagalägge­r, två år efter den vinter då de evakuerade vistades i byn. Några meter från hennes grav restes på 1990-talet en gravstod för de evakuerade, flyktingar från Lappland, som dog under sin tid i sydligare landskap. På minnesmärk­et listas många barn, liksom i dag var de yngsta av flyktingar­na utsatta och när allt kommer omkring var alla dessa människors öden sammanlänk­ade.

”Samhället hanterade en så kallad fredskris, det vill säga de problem som uppstod när en ny vardag väntade efter det katastrofa­la.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland