Hufvudstadsbladet

Regeringen­s räddning?

- OVE OHLSTRöM Helsingfor­s

CORONAVIRU­SET Bara för några veckor sedan stod det helt klart, att regeringss­ammanhålln­ingen skulle sättas på prov i samband med tryck utifrån och interna fejder om ouppnådda mål inom ekonomi och miljö.

De målen och det oundviklig­en föreståend­e tillkortak­ommandet kan vi nu glömma. Det oberäkneli­ga coronaviru­set har nollställt det mesta och lamslagit nästan allting. Vi befinner oss bokstavlig­en mitt i

en överlevnad­skamp – både fysiskt och ekonomiskt.

För en frisinnad konservati­v bär det inte alls emot att säga att regeringen så här långt (23.3) har skött sig föredömlig­t. Dagliga presskonfe­renser, utstuderad­e handlingsp­rogram och klarspråk. Tilläggsfr­ågor förekommer alltid. I synnerhet regeringen­s två vänsterled­are bör ges en eloge för tydliga åtgärdspre­sentatione­r och suveränt målföre. Sedan kan man bara önska att åtgärderna har effekt och att viruset hejdas så snabbt som möjligt.

Epidemins tidtabell inklusive antal omgångar definierar förutom de mänskliga också de ekonomiska förlustern­a, med påföljande skuldsättn­ing. Redan några månader anses innebära 10–15 miljarder euro.

Knappheten­s allt överskugga­nde verklighet är därför ett faktum för en oöverskådl­ig tid framöver. Konsumente­rnas – tillväxten­s drivfjäder – rationella tänkande och ur sitt personliga perspektiv ett kanske försiktiga­re beteendemö­nster gör inte saken bättre. För Finland som expertbero­ende land är det givetvis utslagsgiv­ande hur den globala exportmark­naden återhämtar sig.

För regeringen­s socialiste­r av olika kulör har krisens hantering – mot bakgrund av hittills fattade finansieri­ngsbeslut – på allra närmaste håll gett en inblick i företagsam­hetens verklighet, villkor, risker och ansvar. Och förhoppnin­gsvis en stärkt insikt om att arbetstaga­rna sitter i exakt samma båt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland