Hufvudstadsbladet

Vi kan bevara arbetstill­fällen med egna val

- TERO LAUSALA vd Förbundet för finländskt arbete

HANDEL Coronapand­emin hotar förutom vår hälsa även vår grundlägga­nde utkomst, finländskt arbete. Det största hotet för företagen är nu att kassaflöde­t sinar, vilket man inte löser enbart med statens omfattande stödåtgärd­er. Löpande kostnader äter upp företagens kassa samtidigt som det inkommande kassaflöde­t sinar.

Företagens situatione­r varierar, men alla har det svårt. Livsmedel och nödvändiga dagligvaro­r köps och i denna undantagss­ituation använder hushållen till och med mer pengar än normalt på dessa. Övriga konsumentp­roduktgrup­per och specialaff­ärers varor lider sannolikt av stora förluster av efterfråga­n.

Sitt eget oroväckand­e kapitel är servicesek­torn. I Finland sysselsätt­er privata tjänster 1,3 miljoner personer, vilket är två tredjedela­r av hela den privata sektorn. Efterfråga­n av tjänster har i praktiken upphört då utegångsbe­gränsninga­r och begränsnin­gar i folksamlin­gar är i kraft och människor är rädda för sin egen hälsa och ekonomi. Nästan 70 procent av företagen inom servicebra­nschen är tvungna att säga upp eller permittera sin personal, eller har redan gjort det.

I denna situation kan vi alla handla ansvarsful­lt för finländskt arbete. Om den egna situatione­n tillåter köper man fortfarand­e produkter och tjänster av finländska företag. När vi besöker affärerna köper vi förutom de nödvändiga varorna den leksak som vårt barn har drömt om. Vi genomför de renovering­ar som vi har planerat, men nu har mer tid för. Vi köper presentkor­t till tjänster som vi kan använda senare när situatione­n lugnat ner sig.

Som företag handlar vi ansvarsful­lt genom att sköta om vår personal. Vi drar inte heller in alla våra medel, även i en svår situation, eftersom detta återkommer och träffar oss själva när penningoms­ättningen upphör.

Inköpare inom den offentliga sektorn har ett eget ansvar att fortsätta med anskaffnin­gar och enligt möjlighet göra detta även i förtid. Nu om någonsin måste de åtgärder som lagen om offentlig upphandlin­g och koncession tillåter användas för att köpa av små och medelstora företag i den egna regionen och köpa lokal produktion vilket ger sysselsätt­ning.

Vid Förbundet för finländskt arbete har vi beräknat att om varje finländare använder tio euro mer i månaden på inhemska produkter och tjänster, hålls 10 000 finländare sysselsatt­a. Ett litet val har enorm betydelse. Detta är en verklig ansvarsful­lhetshandl­ing av oss alla som har möjlighet till detta.

❞ Det största hotet för företagen är nu att kassaflöde­t sinar, vilket man inte löser enbart med statens omfattande stödåtgärd­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland