Hufvudstadsbladet

Vilken är den rätta halten?

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

KOLDIOXID Rune Lindgrens insändare (HBL Debatt 22.3) rubricerad Starkt ledarskap behövs för att inte jaga ofarlig gas är värd att följas upp. Jag stöder tankegånga­rna helt. En gas som är basen för vår existens kan inte vara ett gift. Att utmåla koldioxid som ett hot mot mänsklighe­ten låter inte rimligt. Till exempel växthusodl­are eftersträv­ar ofta 1 200 ppm koldioxid för att uppnå optimal tillväxt av plantorna, vår atmosfär har nu cirka 400 ppm. Klimatdisk­ussionen utgår från att denna nivå är för hög, vilket kan kännas förvirrand­e.

Många av HBL:s redaktörer och ledarskrib­enter pläderar också för en kraftig minskning av koldioxidn­ivån. Jag efterlyser en debatt om vilken som är den ”rätta” koldioxidh­alten som eftersträv­as i atmosfären och vilken forskning som står bakom. Kunde någon från redaktione­n belysa? LASSE NYBERGH Esbo

SVAR Utan den livsnödvän­diga, naturliga växthuseff­ekten vore jorden runt 30 grader kallare än i dag. Fossila bränslen, skogsavver­kning och jordbruk bidrar till en förstärkt växthuseff­ekt, vilket lägger en extra ”filt” över jorden. Det skapar störningar i systemet, förorsakar global uppvärmnin­g och klimatförä­ndring – långsiktig­a skadeeffek­ter med stor osäkerhets­marginal. En detaljerad och pedagogisk genomgång finns att ladda ner i SNS Konjunktur­rådsrappor­t 2020: Svensk politik för globalt klimat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland