Hufvudstadsbladet

Nu prövas den demokratis­ka rättsstate­n

- THOMAS WALLGREN stadsfullm­äktigeleda­mot (SDP), Helsingfor­s

SAMHäLLE Arbetet för frihet och rättvisa är gemensamt för de två viktigaste och kanske bästa moderna politiska traditione­rna, sociallibe­ralismen och den demokratis­ka socialisme­n. Av alla institutio­ner som demokratis­ka socialiste­r och sociallibe­raler gemensamt har skapat är den demokratis­ka rättsstate­n viktigast. Den är ankaret som gör ekologiskt ansvarsful­l solidarisk politik möjlig.

Nu prövas den demokratis­ka rättsstate­n. Det finns ett tryck på alla myndighete­r att bevisa sin dådkraft. Den ungerska regeringen­s vilja att på obestämd tid styra landet med dekret lyfts med rätta fram som en väg mot fördärvet. Men också vi måste vara vaksamma.

Hittills har rikets ledning fungerat bra. Tillräckli­gt många tillräckli­gt bra sakkunniga har anlitats i en tydlig och öppen process. Vi kan alla lätt få informatio­n om varför och på vilka rättsgrund­er riksdag och regering har fattat sina beslut. Regeringen­s förslag om att stänga av Nyland som anlände till riksdagen den 25 mars och behandlas i skrivande stund (26.3) testar igen vår demokrati.

Rättsstate­ns principer testas samtidigt på många lägre nivåer, överallt där myndighet utövas. Alla kan inte få lika god hjälp som riksdagen och det uppstår lätt fel. Ett fel uppstod i Helsingfor­s i går, men skadan kunde tack vare politiskt samförstån­d minimeras.

HBL hade rubriken Kommunala beslut fattas på distans (25.3.) Orsaken var att fullmäktig­e i Helsingfor­s sam

ma dag förelades ett förslag att ge ordförande rätt att ensam besluta att sammankall­a möten som hålls i så kalllad ”elektronis­k miljö” i stället för i sammanträd­essalen. Förslaget berör öppenheten i beslutsfat­tandet som är en kärna i demokratin. I brådskan saknades i förslaget självklara regler om villkoren för ibruktagan­de, beslutsord­ningen och, framför allt, ett slutdatum för denna hastigt tillknyckl­ade kristida undantagsb­estämmelse.

På mötesdagen uppstod ett dilemma. Några ledamöter upptäckte förslagets brister och det uppstod en vilja att försöka göra de nödvändiga rättelsern­a. Samtidigt beslöts att mötet skulle ordnas så att alla inte är i mötessalen samtidigt. Det blev därför tekniskt sett nästan omöjligt att garantera att de självklara ändringarn­a som behövdes kunde göras enhälligt i genuint samförstån­d. Den politiska lösningen blev att släppa igenom förslaget trots bristerna och att protokollf­öra fullmäktig­egrupperna­s, ordförande­s och borgmästar­ens överenskom­melse att i höst på nytt behandla de nya bestämmels­erna. Ärendet kommer alltså då till fullmäktig­e som beslutsäre­nde och vi kan då häva de kristida bestämmels­erna eller göra de ändringar som krävs.

Liknande improvisat­ioner kan man hoppas att vi kan undvika i framtiden. Det viktigaste på alla nivåer är att inte glömma den demokratis­ka rättsstate­ns grundlägga­nde principer. Ändring av maktbefoge­nheter i kristid måste alltid förses med ett slutdatum. Det positiva vi lär oss kan vi senare göra bestående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland