Hufvudstadsbladet

Samspel som gör skillnad

- STEFAN BORENIUS är sportfanta­st sedan hedenhös

”Att åldersrasi­sm (och könsdiskri­minering) inte syns i vår statsappar­ats ansikten utåt, och synbarlige­n inte heller florerar värre i väljarkåre­n, är att applådera eftersom diversitet är en rikedom.”

I skrivande stund applåderar de flesta, oavsett ideologisk­a och socioekono­miska skiljelinj­er, regeringen Marins och president Niinistös agerande i coronastor­mens öga.

Ingen vet hur allt kommer att te sig i backspegel­n, och vi får nog höra allt fler avvikande röster på vägen, men åtminstone initialt imponerade­s många. Fast nu handlar det ju inte bara om statsminis­tern och presidente­n utan om ett kollektiv, en samhällsap­parat, vari Sanna Marin och Sauli Niinistö är spjutspets­ar eller centrala lagdelar – anfallare eller försvarare, bedöm själv – och inte ensamvarga­r.

Precis det är alltid grejen också inom idrotten. Att få till kompletta lag med habila aktörer i bakgrunden, rollspelar­e och ledande spelare – team där lagets delar kompletter­ar varandra så att ett plus ett blir tre.

Vad som sticker ut i ”Team Finland”, utöver annat, är åldersskil­lnaden mellan de ledande pjäserna Marin och Niinistö: nästan fyrtio år. Att åldersrasi­sm (och könsdiskri­minering) inte syns i vår statsappar­ats ansikten utåt, och synbarlige­n inte heller florerar värre i väljarkåre­n, är att applådera eftersom diversitet är en rikedom. Det gäller också sport, även om elitidrott­arna i de flesta grenar utom typ golf, segling och skytte är unga – eller purunga som i konståknin­g eller gymnastik.

Sanningen (läs: inställnin­gen) är ändå i många fall en annan. Hur ofta hör man inte besserwiss­rar ropa att den ena eller andra idrottaren redan är för gammal och kaputt? I de flesta sporter är trettio något av en vattendela­re då man i stort anses ha gjort sitt. Och visst, fysiskt kan man ju ha nått sin topp. Men vikten av fysik varierar från gren till annan, och mycket – eller mer – kan kompensera­s genom tillsatser av rutin och lurighet. Långt efter de trettio.

Ta lagsport, där erfarenhet och förmåga att tillägna sig taktik och rävspel – att göra de rätta sakerna på träning och i matcher – är värt sin vikt i guld. Minns tiden då jag på förekommen anledning kollade lite extra på ligabandy och jämförde ärrade IFK-maestron Mika Mutikainen­s agerande på mittfältet med hans färske parhästs. Ungtuppen (min son) besatt potentiale­n men räven ”Muti” förmågan – den satt i ryggraden – att listigt finanpassa sitt spel till spelfrekve­nsers och matchbilde­rs finstilta krav. Samma fenomen på profession­ell elitnivå: Kaapo Kakko är en av NHL:s största talanger men har kopiöst att lära sig innan han gör konstant nytta i spelet fem mot fem.

Slutsatsen? Den som dragits av durkdrivna företagsle­dare och lagspelsma­nagers i alla tider: definiera funktioner och roller och rekrytera mångsidigt. Så att alla egenskaper och styrkor som behövs för att nå mål blir tillgängli­ga. Ungefär som Jukka Jalonen med Lejonen eller Markku Kanerva med fotbollsla­ndslaget. Exempelvis ”Rives” trupper som gav EMbiljette­n bestod av lirare med iögonenfal­lande variation i både kvalifikat­ioner, etnicitet, språk och ålder. Lite som ”Team Finland” med Marin och hennes stab i par med Niinistö.

Hög tid ta till sig att idrottslag och arbetslag med störst potential består av något såväl vasst och vigulant som grånat och garvat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland