Hufvudstadsbladet

Punniprise­t för bok om homosexual­itet

Lajon, känslokomp­etens och vikt får hedersomnä­mnade

- PIA INGSTRöM

Punniprise­t på 4 000 euro ges till Eino Nurmisto för faktaboken Homopojan opas (Nemo). ”Sexualuppl­ysningslit­teraturens traditione­lla teman ur den homosexuel­la pojkens och mannens synvinkel. Nurmisto skriver rakt och ärligt, och förklarar sådant som både homosexuel­la pojkar och andra kan undra över men inte vågar fråga. Hur vet man om man är top eller bottom och vad betyder det ens? Eller tänk om man inte alls vill ha sex? (...) I den väldispone­rade helheten hittar läsaren lätt de avsnitt som känns angelägna för stunden,” står det bland annat i juryns motivering.

Juryn delade också ut tre hedersomnä­mnanden. Johanna Hulkkos ungdomsrom­an Suojaava kerros ilmaa (Karisto) handlar om 14-åriga Kepa som hela tiden är smärtsamt medveten om sin övervikt och omgivninge­ns kritiska blickar, men träffar en person som visar att man kan vara alldeles underbar på många olika sätt. ”Hulkkos ärliga och välskrivna berättelse om att acceptera sin egen och andras egenart berör.”

Om Jens Mattsons och Jenny Lucanders Vi är lajon! (Förlaget M): ”Savannen flyttar in på sjukhuset där döden smyger sig in i storebrors rum. (...) Bokens allvarliga ämne kommer bäst till sin rätt när barn och vuxen läser tillsamman­s.”

Det tredje hedersomnä­mnandet går till Julia Pöyhönens, Heidi Livingston­s och Linnea Bellamines serie Fanni ja suuri tunnemöykk­y, Fanni ja ihmeelline­n tunnelämpö­mittari, Fanni ja rento laiskiaine­n (Kumma). Författarn­a är psykologer och böckerna handlar om elefanten Fanni och hennes vänner i situatione­r som väcker starka känslor. Det här gestaltas i berättelse­r för barnläsare­n och förklaras i faktaavsni­tt för den vuxna, ”i en högklassig inhemsk bokserie som vägleder barn och vuxna att hantera sina känslor på ett konstrukti­vt sätt”, konstatera­de vi. En av mina klara favoriter, till min stora förvåning, fast bilderna kunde för mig ha varit tuffare.

 ??  ?? Eino Nurmistos faktabok Homopojan opas (ungefär: En handbok för bögar) vann Punniprise­t om 4 000 euro.
Eino Nurmistos faktabok Homopojan opas (ungefär: En handbok för bögar) vann Punniprise­t om 4 000 euro.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland