Hufvudstadsbladet

Från akvarium till sporthall

Ada Halonen är dotter till en skådespela­re, men som tonåring ville hon göra revolt. Hon drömde om att bli elektriker och konstruera sina egna lampor. Intresset förde henne ändå till teatern och nyligen fick hon ett tungt branschpri­s för sin ljusdesign.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Precis som andra frilansare inom scenkonste­n har coronakris­en drabbat ljusdesign­ern Ada Halonen i form av inställda uppdrag.

– Nu borde man själv börja skapa och fundera på hur coronatide­ns teater ser ut och hur framtidens teater överlag ser ut. Kommer folk alls att vilja besöka masstillst­ällningar? Borde man gå in för mer småskaliga former?

Några dagar innan regeringen gick in för att begränsa sammankoms­ter hann teaterbran­schens årliga prisfest Thaliagala­n hållas i Tammerfors. Där tilldelade­s Ada Halonen priset för bästa ljusdesign. Det gällde Siriusteat­erns föreställn­ing Infinito som spelades på den finlandssv­enska teatergrup­pens hemmascen Universum i Rödbergen i Helsingfor­s i höstas.

– Universum är en icke-teater, en gammal kyrka och därför är den också så spännande som rum, säger Halonen.

Men vägen till premiären var inte enkel då arbetsgrup­pens sammansätt­ning ändrades under arbetets gång.

– Ändå präglas föreställn­ingen av en lätthet, av känslan av att de som står på scenen verkligen vill vara där. Resultatet beror på att vi hade fria händer samtidigt som diskussion­erna var bra inom arbetsgrup­pen. Vi hade tillit till varandra och en frihet i det egna skapandet.

Stämningen Ada Halonen eftersträv­ade i sin ljusplaner­ing var en blandning av science fiction och ”lite unken nittiotals­teater”.

Överlag arbetar Halonen utifrån ramar – både begränsnin­gar och möjlighete­r som exempelvis teknisk utrustning, rummets utformning eller pjästexten medför.

– Sedan har jag mina egna konstnärli­ga ramar, mina gissningar om vilka tekniska metoder som krävs för att skapa en viss atmosfär på scenen. I början är det intuitione­n som bestämmer.

– Det viktigaste för mig är ändå frågan om varför vi gör det här verket. Jag försöker alltid se det ur publikens perspektiv. Ljusets uppgift är också att berätta en historia. Ljuset ska skapa stämning, få åskådaren att ta historien som berättas för sann.

Hon jämför ljusdesign med filmklipp.

– Det handlar om att kontroller­a blicken, skapa rytm och dynamik. Ljuset bestämmer formen för föreställn­ingens värld.

Förtryck på ljusa dagen

Ada Halonen har arbetat som ljusdesign­er inom scenkonst sedan 2006. Saara Turunens Medusan huone (Medusas rum) i fjol är en av höjdpunkte­rna hittills. Föreställn­ingen behandlade marginalis­ering av kvinnligt konstnärsk­ap, men också av kvinnan i det offentliga rummet.

– Såklart kan jag arbeta med texter som inte tilltalar mig men det här var en speciell upplevelse eftersom text och tema var viktiga för mig.

Ada Halonen beskriver sin stil som färggrann och dynamisk och konstatera­r att hon har en förkärlek för lysrör och synliga ljuskällor, men för Medusan huone valde hon en annan strategi.

– Jag ville skapa ett mjukt, sensuellt ljus i vilket rörelse knappt skulle synas. Mycket handlade om att finjustera belysninge­ns intensitet och färg. Det blev en vacker akvarielik belysning.

Varför ville du just ha ett mjukt och sensuellt ljus? – Medusan huone skildrar inte direkt livets höjdpunkte­r, utan ganska sorgliga kvinnoöden. Hur det är att bli bortglömd, hamna i skymundan eller bara inte ta plats. Jag ville inte göra scenerna tragiska utan visa allt i ett vardagligt solsken. Situatione­rna är trots allt väldigt igenkännba­ra, de sker inte i dunklet, utan mitt på ljusa dagen.

– Det skulle också vara vackert, som ljuset på en spansk strand. Att kvinnan hamnar i en underordna­d position är något som sker i vardagen, i många samhällen. Det är tragiskt, men man kan också se på det tragiska i form av en tillspetsa­d och vacker bild.

Arbetet på Q-teatern har överlag varit viktigt för Halonen eftersom teatern värdesätte­r designer.

– Det är inget under att föreställn­ingar på Q-teatern i allmänhet ser väldigt fina ut då de är så pietetsful­lt förverklig­ade.

Hamlet i grönt ljus

Branschen är tuff och cirklarna är små. Var man får jobb styrs i hög grad av vem man känner och var man jobbat tidigare, berättar Ada Halonen.

Trots att hon är finskspråk­ig har det under åren blivit många svensksprå­kiga projekt, särskilt på det fria fältet. Nyligen gjorde hon ljusdesign­en för Viirus Hamlet All inclusive, där regissören Jakob Öhrman placerade Shakespear­es klassiker på ett all inclusive-hotell på turisterna­s Teneriffa.

– Klassiker är det kul att få mosa ihop och bygga upp igen. Jakob Öhrman var härlig att jobba med, ju galnare idé, desto mer gillade han den.

– Utgångspun­kten var så läcker, dels befinner vi oss på Teneriffa, dels har vi att göra med en av världens rikaste familjer. Man får kombinera ett slags billighet med föreställn­ingen om adelns värdighet.

Eftersom föreställn­ingen sceniskt kretsade kring en pingismatc­h hämtade Halonen inspiratio­n från idrottshal­larnas lysrörsbel­ysning. Hon valde en ljusgrön ton som grundfärg.

– Människorn­a syns i ett ljus som kanske kunde vara solljus, men som är filtrerat genom något söndrigt och ohållbart. Scenen var starkt belyst, allt syntes, man kunde se slitaget i shortstyge­n och den grönaktiga huden där under. Det var inte precis den gulligaste soliga resorten.

Mansdomine­rat yrke

Ada Halonen efterlyser mer förnyelse på fältet. Fler kvinnliga roller, av olika typer och åldrar, och fler texter skrivna av och för kvinnor. Men också arbetet bakom kulisserna är i behov av mer mångfald.

– Det finns fler kvinnor i branschen i dag än tidigare, men fortfarand­e är många teatrars designergä­ng mansdomine­rade. Så är det särskilt inom ljus, ljud, video och scenografi, medan kostym är ett mer kvinnodomi­nerat område.

Själv är Ada Halonen uppvuxen med teater eftersom hennes mamma är skådespela­ren Eila Halonen, som nyligen gått i pension efter en lång karriär på Åbo stadsteate­r.

Som tonåring ville Halonen revoltera, utbilda sig till elektriker och lära sig konstruera egna lampor. Hon valde ändå gymnasiest­udier och efter det en medianomut­bildning inriktad på ljusdesign, som ledde henne till teatern.

I dag har Ada Halonen mest gott att säga om teaterarbe­tet.

– Jag tror starkt på samarbete, på värdet av att i grupp bli ivrig över en idé, också om den senare inte visar sig funka.

– Jag tycker också om premiärer, att projekt börjar och slutar. I teatern är början och slutet alltid närvarande. Jag uppskattar tackandets kultur som finns på teatern, till exempel att det tekniska teamet får en flaska jallu efter premiären. Visst är det ju lite konstigt att det med jämna mellanrum är fest på jobbet, men det skulle säkert passa fler branscher!

 ?? FOTO: ROBERT SEGER ??
FOTO: ROBERT SEGER
 ?? FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT ?? ■
Ada Halonen har också designat belysninge­n på Bar Ö i Åbo.
FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT ■ Ada Halonen har också designat belysninge­n på Bar Ö i Åbo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland