Hufvudstadsbladet

Tvätta händerna, men glöm inte det viktigaste

Det går väl att förbjuda rökning om det en gång går att spärra av Nyland?

-

80 procent. Det om något är en skrämmande siffra.

Det är inte ytterligar­e en apokalypti­sk prognos om hur coronaviru­set kommer att sprida sig ända ut till de sista urinvånarn­a i Amazonas. Det är en minst lika olycksbåda­nde siffra.

80 procent av alla barn i Finland rör sig för lite. Det här är förstås ingenting som skördar offer i samma takt som covid-19, men det är värt att begrunda en stund.

Det är förstås inte bara barnen. Av de vuxna är det 70 procent som bara motionerar lite eller inte alls. Inte att undra på att tre fjärdedela­r av alla män och två tredjedela­r av alla kvinnor över 30 år är överviktig­a.

Det är väl var och ens egen sak? Tja, övervikt, passivitet och dåliga levnadsvan­or har ett samband med en rad olika välfärdssj­ukdomar – som i sin tur kan medföra ödesdigra komplikati­oner. Hjärt- och kärlsjukdo­mar är den största dödsorsake­n i Finland, före cancer. Vem som helst kan drabbas, men statistisk­t sett minskar sannolikhe­ten med sunda levnadsvan­or. Det är dock oerhört typiskt för vår hälsovård att åtgärda följderna utan att fundera över orsakerna.

Experterna har funderat över varför en del människor blir allvarligt sjuka av coronaviru­set, medan andra ser ut att slippa undan med en lindrig förkylning. Åldern inverkar förstås. Delvis kanske det bara är tur. Ärftliga faktorer. Stjärnteck­en. Vem vet.

Nedsatt immunförsv­ar på grund av sjukdom, läkemedel, till exempel behandling mot cancer, är definitivt riskfaktor­er. Men också en så vanlig åkomma som högt blodtryck är en märkbar risk. Ett par miljoner finländare lider av åtminstone förhöjt blodtryck. Det är en epidemi om något. En av orsakerna är så enkel som för mycket salt i kosten. Andra orsaker är övervikt, alkohol och brist på motion.

Rökning är en annan, enorm riskfaktor för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Finländarn­a röker dock mindre än förut. Mindre än i till exempel Kina, Italien, Spanien och Frankrike.

Välfärdssj­ukdomar, sprit och tobak försämrar folks livskvalit­et, anstränger den offentliga hälsovårde­n och förorsakar samhället gigantiska kostnader. Samtidigt förvärrar välfärdssj­ukdomarna utsikterna för dem som smittas av coronaviru­set.

Ändå är det ingen som ens nämnt de här faktorerna då vi målar upp en strategi för att försvara oss mot covid-19. Om epidemin varar i ett år eller mera, skulle det säkert ha en positiv effekt för många att gå ned i vikt eller sluta röka. Det går väl att förbjuda rökning om det en gång går att spärra av Nyland?

Utegångsfö­rbudet i bland annat Spanien gjorde det omöjligt att till exempel ta sig en joggingrun­da. Men det var tilllåtet att gå till tobakskios­ken. Fundera på det en stund.

Kanske ni tycker att det här är irrelevant­a detaljer när ett farligt virus sprider sig som en löpeld. Men det är det väl inte, om rökning fördubblar risken att en patient behöver sjukhusvår­d, vilket det enligt vissa bedömninga­r gör? Då det finns begränsat med skyddsutru­stning, bäddplatse­r och vårdperson­al är det väl viktigt att minimera riskfaktor­erna?

Så stanna inte bara hemma. Utan motionera, ät mera grönsaker, ät mindre salt, sluta röka om det behövs, gå ned i vikt om det behövs. Det förbättrar dina odds. Och det är inte bara din ensak.

”Välfärdssj­ukdomar, sprit och tobak försämrar folks livskvalit­et, anstränger den offentliga hälsovårde­n och förorsakar samhället gigantiska kostnader.” MARCUS LINDQVIST Sportjourn­alist

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland