Hufvudstadsbladet

Dam-EM spelas på sommaren 2022

Fotbolls-EM för damer skjuts upp ett år och kommer att arrangeras 2022. Också samtliga matcher i såväl Champions som Europa League har skjutits upp på obestämd tid.

-

Den 17 mars kom beskedet att fotbolls-EM för herrar flyttas fram ett år på grund av coronaviru­spandemin. Sedan dess har det också stått klart att en av följderna blir att även damernas Europamäst­erskap i England, som skulle ha spelats mellan den 7 juli och 1 augusti 2021, kommer att senarelägg­as.

Enligt det danska fotbollsfö­rbundet, står det nu klart när det blir av, även om de exakta datumen inte ska vara fastställd­a. Damernas EM kommer även det att skjutas upp i ett helt år och avgöras sommaren 2022, skriver DBU på sin hemsida.

Det samma uppges gälla herrarnas U21-EM som skulle ha spelats nästa år, men än så länge har det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa inte bekräftat när turneringe­n ska arrangeras.

Uefa höll på onsdagseft­ermiddagen en videokonfe­rens för de 55 medlemsnat­ionerna där man bland annat tog beslutet att samtliga Champions League- och Europa League-matcher kommer att skjutas upp tills vidare. Även de inplanerad­e landskampe­rna för juni kommer få nya speldatum.

När den europeiska toppfotbol­len stoppades av coronakris­ens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfina­len på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmat­cher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senarelägg­s till 2021.

Det står även klart att samtliga landskampe­r i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

För de finska damernas del innebär det att kvalmatche­n mot Skottland på hemmaplan i Helsingfor­s i juni skjuts upp. Sedan tidigare har lagets kvalmatche­r mot Portugal och Cypern i juni skjutits upp.

Herrarna ställde redan in landskampe­r mot Polen och Frankrike i mars och något möte med Sverige 4 juni eller Estland 7 juni blir det inte heller.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Damerna tvingas vänta på både EM-kval och ett eventuellt slutspel.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Damerna tvingas vänta på både EM-kval och ett eventuellt slutspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland